Енергетски дани у Бањој Луци

Бања Лука – Данас је у Бањој Луци одржана Конференција за новинаре са најавом реализације првих Енергетских дана у Босни и Херцеговини. С обзиром на посљедице које су изазване климатским промјенама и на битност смањења њиховог утицаја, Град Бања Лука је приступио Споразуму градоначелника европских градова. У тренутку када је Бања Лука потписивала Споразум, од […]

четвртак, новембар 18, 2010 / 17:56

Бања Лука – Данас је у Бањој Луци одржана Конференција за новинаре са најавом реализације првих Енергетских дана у Босни и Херцеговини.

С обзиром на посљедице које су изазване климатским промјенама и на битност смањења њиховог утицаја, Град Бања Лука је приступио Споразуму градоначелника европских градова. У тренутку када је Бања Лука потписивала Споразум, од градова сусједних држава потписници су били Загреб и Ријека.

-Неопходно је да локалне заједнице дају свој допринос у борби против климатских промјена јер су управо градске средине највећи потрошачи енергије. Бања Лука је први град у БиХ који је оформио Савјет за климатске промјене и донио Акциони план енергетског одрживог развоја који је прихваћен и у Бриселу. Циљ нам је да искуства из Бање Луке пренесемо и на остале локалне заједнице, јер желимо свима да скренемо пажњу на битност смањења утицаја глобалног загријавања- нагласио је Драгољуб Давидовић, Градоначелник Бања Луке.

Акционим планом енергетског одрживог развоја је предвиђена реализација 76 пројеката укупне вриједности од 110 милиона евра, а крајњи резултат пројеката јесте смањење емисије CO2 у Граду Бањалука за 20% до 2020. године.

Енергетска ефикасност за бољу економију

Ефикасније кориштење енергије кључно је за опстанак и конкурентност малих и средњих предузећа, изјавио је Бранко Ћуреа, вођа програма Европске банке за обнову и развој (ТАМ/БАС).

"Учешће енергије у цијени домаћих производа је четири до пет пута веће него у развијеним земљама Европе и САД, што значи да је наш производ у старту далеко скупљи", рекао је Ћуреа новинарима у Бањој Луци, гдје данас Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са програмом (ТАМ/БАС), у оквиру Глобалне седмице предузетништва, организовала округли сто на тему "Енергетска ефикасност".

Ћуреа је истакао да ће се употребом нове технологије и метода постићи ефикасније кориштење енергије, а тиме и далеко већа конкурентност.

Ванредни професор на Машинском факултету у Бањалуци Петар Гверо указао је да је важно упознати домаћа предузећа о самом појму енергетске ефикасности и предностима које она доноси у пословању.

"Морамо знати разлику између уштеде и енергетске ефикасности. Уштеда подразумијева редукцију, што значи да предузеће мора смањити неку активност. Енергетска ефикасност, међутим, значи да предузеће, уз мању или исту количину, остварује већи производни ефекат, односно смањује цијену производа", појаснио је Гверо.

Он је додао да већина домаћих предузећа не може да се појави на европском тржишту, управо због тога што цијеном нису конкурентни, а на то директно може да утиче ефикаснија употреба енергије.

Као добар примјер, Гверо је истакао зворничку компанију "Александрија" која је успјела да побољша енергетску ефикасност, чак и без увођења најсавременије опреме.

Лед сијалице

Енергетски дани почињу су у понедељак, 22.11.2010. пројектом замјене постојеће расвјете са LED расвјетом у једној од учионица Гимназије у Бањој Луци.

Централни догађај Енергетских дана је Конференција која ће окупити преко 200 учесника, како домаћих, тако и међународних.

Грађани ће имaти прилику да посјете и изложбу „Енергетски EXPO“ на којој ће бити промовисани производи и услуге комапанија из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Партнер Административне службе Града Бања Лука на пројекту је UNDP, док у организацији Eнергетских дана учествују GTZ и USAID. Медијски покровитељ је пословни портал www.ekapija.ba.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *