Емил Влајки: Турско питање

Након бројних изјава Давутоглуа и Ердогана о органској вези Сарајева и Истамбула (овог пута је придодат и Дамаск), хрватски и српски (кршћански) политичари поново „бурно“ реагирају, поручујући Турској „да склони прсте од БиХ“. Ове су изјаве, наравно, за јавност, „пуцњи из празне пушке“, каванско надмудривање и бит ће за пар дана заборављене. Свима је јасно […]

уторак, март 5, 2013 / 15:37

Након бројних изјава Давутоглуа и Ердогана о органској вези Сарајева и Истамбула (овог пута је придодат и Дамаск), хрватски и српски (кршћански) политичари поново „бурно“ реагирају, поручујући Турској „да склони прсте од БиХ“.

Ове су изјаве, наравно, за јавност, „пуцњи из празне пушке“, каванско надмудривање и бит ће за пар дана заборављене. Свима је јасно да је Турска већ ту, захваљујући првенствено САД-у и НАТО-у. Уосталом, довољно је погледати на Балкану потенцијалне исламске крајеве и државе: Турску, Албанију, самопрокламирано Косово, пола Македоније, дио Црне Горе, Прешевску долину, Санџак и пола БиХ. Питање је само времена када ће се та подручја вјерски и идеолошки ускладити.

Политичка реалност захтијева да се престане са демагошким осудама присутности Турске на Балкану већ да се ступи у дијалог са овом средње великом силом. Притом се мора јасно ставити на знање свима који мисле другачије, да Хрвати у Федерацији морају добити своју политичку, вјерску и културну аутономију, као и да Сарајево не значи симболички цјелокупну БиХ, већ само подручја у том ентитету претежно настањених Бошњацима-муслиманима.

Битно је, да се у то првенствено убиједи и Турска која би требало да модерира ставове Бошњака-муслимана јер, у противном, због могућих тешких конфликата који би избили, била би доведена у питање већ освојена позиција Турске на Балкану.

Турска је значајна земља за цјелокупан Балкан, може му знатно помоћи у његовом развитку и због тога је више него добродошла. С тим што њена експанзија мора бити, како би то рекао један старогрчки филозоф, провођена с мјером.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *