Eмил Влајки – поводом Босићеве реакције на Додиков приједлог

Гледе изјаве господина Босића како у Дејтон (у устав БиХ) не треба дирати, а у поводу изјаве предсједника Додика како би будућа БиХ морала бити састављена од три републике, Кабинет допредсједника РС из реда хрватског народа се оглашава како слиједи. Прво, ми не сматрамо да је формула: три народа, два ентитета, ни људски, ни правно, […]

среда, септембар 19, 2012 / 11:03

Гледе изјаве господина Босића како у Дејтон (у устав БиХ) не треба дирати, а у поводу изјаве предсједника Додика како би будућа БиХ морала бити састављена од три републике, Кабинет допредсједника РС из реда хрватског народа се оглашава како слиједи.

Прво, ми не сматрамо да је формула: три народа, два ентитета, ни људски, ни правно, ни прагматично, ни егзистенцијално исправна.

Друго, Дејтон је толико дефигуриран са пријеносом надлежности, да мало што остаје од њега, па се чак ни оригинал тог документа не може више наћи.

Треће, са захтјевима међународне заједнице о условима и циљевима БиХ гледе приступа ЕУ, затим о тражњи да се из БиХ чује само један глас, па опет гледе спроведбе пресуде Сејдић-Финци, дакле, ако се то све реализира, Дејтон ће остати само мислена именица.

Четврто, било би добро да се Устав прецизира, промијени у оном сегменту који се тиче дистрикта Брчко, а не да он једног дана искористи као претекст и да формалноправно преполови РС.

Пето, иако је предсједник Додик за вријеме свог мандата све учинио да се Хрвати врате на своја огњишта у РС, огњишта која су напустили за вријеме рата, а то се ипак за већину није десило. Предсједник је схватио да је, и морално и прагматично политички, рјешавати питање Хрвата у БиХ. Јер, вјерујте нам, без рјешења хрватског питања у БиХ, нема коначног рјешења ни за два друга конститутивна народа. Нитко нема право да каже како је хрватско питање у БиХ унутрашње питање Федерације. Таква изјава доводи директно у питање суштину устава БиХ који говори о територијалној равноправности трију конститутивних народа.

Шесто, овај је Кабинет у више десетина приопћења инсистирао на статусном рјешавању хрватског питања у БиХ. Другим ријечима, ако су три конститутивна народа формалноправно равноправна, онда то подразумијева и територијалну равноправност, како год да се та форма вербално уобличила.

Седмо, предсједник Додик савршено добро схваћа да границе на Балкану нису дефинитивне и да промијене слиједе. Сукладно томе, потребно је наћи прикладну конституционалну форму за уређење БиХ простора (конфедерација, савез трију република и слично) која ће бити довољно еластична да преживи мешетарења дијела међународне заједнице гледе промјене граница на Балкану.

Осмо, а што је запажено као добра идеја која је произишла из овог Кабинета на недавном састанку у Министарству иностраних послова у Француској, вријеме је за повијесни компромис директно разматран и прихваћен од стране трију конститутивних народа БиХ око свих спорних питања.0 КОМЕНТАРА

 1. donekle razumijem kad se mlad covjek politicki angazuje, nastojeci da preko politike amortizuje svoju nesposobnost, i usput pogazi sve svoje ideale i moralne norme.

  ali kad to uradi jedan senilni svadljivi starac, koji je odavno svoju karijeru zavrsio (i to po ocjenama njegovih studenata, uspjesnu karijeru intelektualca), onda je to stvarno degutantno.

  zamislite samo spisak ljudi kojima su zivci uzdrmani od politike: Rajko Vasic, Emil Vlajki, Milorad Dodik, Marko Pavic, da ne pominjem nizerangirane bijednike tipa Mazalice, Stevandica i ostatka ekipe.

 2. Биће да нисам била довољно пажљива и опрезна па сам нешто пропустила – посљедње чега се сјећам гледе ове теме јест било то да су есдеес и есенесде имали платформу, и то потписану и овјерену у свези одбране Српске од вањских непријатеља и прекрајања граница и устава и још понечега.

  Откуд сад ово?

 3. Sad se dira u Dejton, iako je uvijek prica to se ne dira, sad se najavljuju neke promjene koje su navodno neminovne, a donedavno Dejton=stabilnost. Kad zatreba poteze se i na referendum a zatim zasuti, jednostavno NULA OD POLITICARA I OD DRZAVE!

 4. Ова дртина је постала дежурно пискарало Милорада Додика, поред Рајка Васића. Додиково рушење Дејтона је управо оно што желе непријатељи Српске. А идиот ради за њих!

 5. DEVETO, mamicu mu njegovu ustasku ,i posebno Onome koji radi za one koji su vezali zastave i bili nasi vjekovni neprijatelji. I dovezli su GA na svojim fasistickim tenkovima da nas zauvijek unisti, u svakom pogledu.
  Doveo nas je dotle da nas nikada nije manje bilo, doveo nas je u bijedu u kakvoj nikada u istoriji nismo bili, sad hoce da ustasama daje nasu teritoriju.
  Procitajte molim vas jos jednom OSMO.
  To je ono sto je onaj crnogorski UUUUUUUU donio od babuskare iz USA.

 6. Прво: Надам се да је Милорад Додик прочитао ову твоју писанију, јер ако није онда она нема смисла….

  Друго: Да ли су се Хрвати вратили и захваљујући коме, то нека причају Хрвати… а ти или Ви сте Хрват само кад треба приграбити фотељу…

  Треће: „… предсједник Додик савршено добро схвата…“, оно што ја знам Предсједник савршено кркански пјева по вашарима…

 7. Хрватска прича у БиХ је завршена са завршетком Бобанове ере, све послије тога је била договорена унитаризација уз благослов Загреба, то што су они имали, а нису знали, није наша ствар да им враћамо, а поготово не ствар додика и влајкија.
  Имате ви ваше приватне посједе, па прогласите на њима трећи ентитет и населите Хрвате или кога хоћете, али то што су они вашингтонским споразумом намјенили нама, сада се враћа њима и то је тај неки природни закон, или зло рађење готово суђење!

  Сјети се кљујића, па њега ти Влајки питај гдје ти је право на трећи ентитет!?

 8. Девето, када Хрвати ријеше свој „проблем“ и једни и други ће да се усмјере на Републику Српску.

  Десето, Срби треба да престану да 189. пут у једном вијеку стварају Хрватима државу.

  НИКАКВО РАСПАКИВАЊЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР. Инсистирање на враћање изворном Дејтону ДОЛАЗИ У ОБЗИР. Много тога није уграђено у Устав и као такво не постоји те у складу са тим треба сачекати повољан тренутак.

  Проблем Хрвата је настао правним насиљем Високог представника, мислим Петрича. Врло лако може да се ријеши и тај проблем чиме ће Бошњаци изгубити могућност да Хрватима бирају представнике. Иначе, њихов положај уопште није угрожен, осим у том дијелу, али ни тако не могу да се сјетим неке одлуке, конкретно, која је била на штету Хрвата. У кантонима у којима су већина, суштински нису угрожени. У сваком случају то је проблем Федерације и Вашингтонског споразума.

  Нама ни практично никада нису одговарла два против нас самих и о овоме би требало озбиљно да се размисли, а не да се користи у дневнополитичке сврхе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *