Емил Влајки: Дан Д

Приближава се дан „Д“. Вријеме када ће се, напокон, остварити каква-таква равноправност сва три конститутивна народа у БиХ- саопштено је из Кабинета потпредсједника РС, Емила Влајкија.  У Федерацији ће се формирати Аутономна заједница Хрвата. То практично значи да ћемо у Босни и Херцеговини имати, увјетно речено, три републике. Тиме ће, коначно, ова земља легално постати […]

понедељак, септембар 24, 2012 / 11:15

Приближава се дан „Д“. Вријеме када ће се, напокон, остварити каква-таква равноправност сва три конститутивна народа у БиХ- саопштено је из Кабинета потпредсједника РС, Емила Влајкија.

 У Федерацији ће се формирати Аутономна заједница Хрвата. То практично значи да ћемо у Босни и Херцеговини имати, увјетно речено, три републике. Тиме ће, коначно, ова земља легално постати конфедерацијом гдје ће сваки народ моћи, за разлику од садашње праксе, да бира управо своје представнике у заједничке државне органе.

На међународном плану је прихваћено стање на балканском терену изван ЕУ са доминацијом двију сила: Турске и Русије. Република Српска и Србија ће припадати овој другој интересној зони. Турска и Русија које имају много заједничког интереса у Еуроазији, актуално редефинирају своје позиције на Балкану. Шира међународна заједница која жели да ријеши што хитније неке неуралгичне точке на Блиском и Средњем истоку, приклања се овој прерасподјели интересних зона.

С обзиром на речено, у БиХ ће морати убрзо доћи до повијесног компромиса трију конститутивних народа. Прецизират ће се уставне позиције сваке од трију република. Тако ће овај регион, умјесто политикантских заврзлама продисати и прећи на рјешавање економских и социјалних проблема. За РС којој пристиже капитал из Русије, али још увијек недовољно, важна је што боља комуникација са Турском која има велики економски потенцијал, а може због својих веза са другим исламским земљама, привући значајна средства неопходна Српској.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Једва чекам дан Е, кад будемо говорили „Е кукала нам мајка…“:P:P:P

    Па уствари дан Е је константа у квантној димензији наше стварности!

  2. „За РС којој пристиже капитал из Русије, али још увијек недовољно, важна је што боља комуникација са Турском која има велики економски потенцијал…“

    Па ти си човјече побркао све… Интерес Турске на овом подручју је да створи исламску државу, што аутоматски подразумјева што мањи број „послушних“ Срба у тој држави… Свака економска помоћ од стране Турске је усмјерена ка дугорочном циљу смањење броја неисламског становништва у БиХ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *