Eквадор одобрио азил Асанжу

Еквадор je данас одобрио азил Џулијану Асанжу. Министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино рекао је да је његова земља одлучила да одобри азил Џулијану Асанжу зато што сматра да су његова права угрожена и да он не би имао фер суђење у Шведској. "Надамо се да ће Велика Британија понудити неопходне гаранције тако да би […]

четвртак, август 16, 2012 / 15:38

Еквадор je данас одобрио азил Џулијану Асанжу.

Министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино рекао је да је његова земља одлучила да одобри азил Џулијану Асанжу зато што сматра да су његова права угрожена и да он не би имао фер суђење у Шведској.

"Надамо се да ће Велика Британија понудити неопходне гаранције тако да би обе владе могле адекватно да поступе и испоштују међународно право и право на азил", навео је Патино.

Еквадорски шеф дипломатије је, такође, рекао да је Шведска, током преговора, одбила понуду да Асанж допутује у Стокхолм, уколико добије гаранције да неће бити изручен Сједињеним Државама.

Одлука еквадорских власти да одобри Асанжу азил дошла је тек неколико сати пошто је Британија запријетила да ће практично упасти у дипломатско представништво те државе и ухапсити Аустралијанца.

"Треба да будете сјвесни да, према британском Закону о дипломатским и конзуларним представништвима из 1987. године, постоји правна основа да ухапсимо Џулијана Асанжа у згради амбасаде", наводи се у писму који је Британија упутила Еквадору.

Нешто раније портпарол Форин офиса је рекао да Велика Британија има законску обавезу да изручи Асанжа Шведској и да су британске власти одлучне у намјери да испуне ту обавезу.

Са друге стране, британски Канал4 пренио је ријечи једног од званичника из Форин офиса који је рекао да је још рано рећи да ли ће Велика Британија укинути дипломатски статус еквадорској амбасади.

Еквадорска влада је одмах по добијању писма објавила његов садржај наводећи да је "шокирана" британским пријетњама.

Шеф еквадорске дипломатије Рикардо Патино рекао је да су еквадорске власти добиле отворену пријетњу да би амбасада у Лондону могла да буде нападнута уколико Џулијан Асанж не буде предат.

"Став који је заузела британска влада је неприхватљив и са политичке и са легалне стране", рекао је Патино и упозорио да би улазак у амбасаду без одобрења представљао "флагрантно кршење Бечке конвенције".

Предсједник еквадорског парламента Фернандо Кордеро сазвао је ванредну сједницу због пријетње Велике Британије да ће полиција ући у амбасаду Еквадора у Лондону.

Како је нагласио Кордеро на сједници парламента неће бити разматран захтјев Асанжа за азилом.

Британско министарство спољних послова навело је да Британија има обавезу да испоручи Асанжа Шведској, као и да Лондон сматра да је поштено да обавијести Кито о одлучности да ту обавезу испуни.

Бечка конвенција о дипломатским односима, члан 22.

Просторије мисије су неповредиве. Органима државе је дозвољено да у њих уђу само уз пристанак шефа мисије.

Држава код које се акредитује има специјалну обавезу да преузме све потребне мјере да би спријечила насилан улазак у просторије мисије или њихово оштећење, као и нарушавање мира мисије или повреду њеног достојанства.

Просторије мисије, намјештај и други предмети који се у њима налазе, као ни превозна средства мисије не могу бити предмет никаквог претреса, реквизиције, заплене или мјере извршења.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *