Еквадор: Британци хоће да нам провале у амбасаду због Асанжа

Еквадор је оптужио Велику Британију да је запријетила “уласком” у амбасаду ове земље у Лондону ради хапшења власника “Викиликса” Џулијана Асанжа. Асанж се склонио у ову амбасаду у јуну да би избјегао изручење Шведској, која жели да га испита поводом оптужби да је починио сексуални напад и силовање, што он демантује. Еквадорски министар спољних послова […]

четвртак, август 16, 2012 / 11:42

Еквадор је оптужио Велику Британију да је запријетила “уласком” у амбасаду ове земље у Лондону ради хапшења власника “Викиликса” Џулијана Асанжа.

Асанж се склонио у ову амбасаду у јуну да би избјегао изручење Шведској, која жели да га испита поводом оптужби да је починио сексуални напад и силовање, што он демантује.

Еквадорски министар спољних послова Рикардо Патино изјавио је да донесена одлука о Асанжовом захтјеву да добије политички азил и да ће бити накнадно објављена.

Британско Министарство спољних послова саопштило је да би могло да поништи дипломатски статус еквадорске амбасаде и да Британија има “правну обавезу” да изручи Асанжа, пренио је Би-Би-Си.

“Викиликс” је вебсајт који је од 2010. године објавио огроман број повјерљивих дипломатских депеша, што је довело у незгодан положај власти неколико земаља, нарочито САД. Асанж тврди да ће га Шведска изручити америчким властима.

Патино је био неуобичајено узрујан у обраћању новинарима, док је подсјећао Британију на њене дипломатске обавезе.

Овај случај могао би да се одрази и на унутрашњу политику у Еквадору, пошто критичари предсједника Рафаела Корее оптужују власти да нису добро рјешавале Асанжов случај, али се истовремено противе ставовима Велике Британије.

Они такође страхују да би нарушавање еквадорског суверенитета могло да ојача Кореину позицију и претвори га у хероја.

У овом тренутку, испред Амасаде Еквадора у Лондону налази се велики број полицајаца, а неколицина Асанжових присталица окупила се иза кордона.

Демонстранти су се окупили и испред Амбасаде Велике Британије у главном граду Еквадора. На снимцима из Квита види се да држе транспаренте са поруком “Ми смо суверени, нисмо колонија”, као и како газе британску заставу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *