Eкспертски тим против Бакира

Посланички клубови у Парламенту Српске припремају приједлоге кандидата за експертски тим који ће заступати интересе институција Српске током расправе о апелацији Бакира Изетбеговића којом оспорава 9. Јануар – Дан Републике Српске. Водећа парламентарна партија Српске СНСД-е, предложиће предсједника скупштинског Законодавног одбора Свету Јовановића, потом Жељка Мирјанића и вјероватно Игора Радојичића, најављује шеф Клуба посланика Радован […]

уторак, април 21, 2015 / 08:07

Посланички клубови у Парламенту Српске припремају приједлоге кандидата за експертски тим који ће заступати интересе институција Српске током расправе о апелацији Бакира Изетбеговића којом оспорава 9. Јануар – Дан Републике Српске.

Водећа парламентарна партија Српске СНСД-е, предложиће предсједника скупштинског Законодавног одбора Свету Јовановића, потом Жељка Мирјанића и вјероватно Игора Радојичића, најављује шеф Клуба посланика Радован Вишковић. Сматра, да би у експертском тиму, између осталих, требало да буде и посланик НДП-а Драган Чавић, те професор Правног факултета у Бањалуци Миле Дмичић. И док се обриси Тима тек назиру, Народној скупштини од српских удружења, стиже безрезервна подршка у борби за одбрану Дана Републике. Истовремено могућа одлука Уставног суда БиХ већ изазива реаговања.

Јединство политичких партија из Републике Српске преточено у Декларацију у одбрани дана Републике, озбиљан је и непоколебљив политички став о очувању темељног датума Српске.

Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“ како саопштавају, баш као и сви грађани у Републици, са великом забринутошћу прате најновија негативна политичка збивања у БиХ којима је главни виновник управо Бакир Изетбеговић.

"Хоћемо да вјерујемо да Изетбеговић није свјестан својих поступака и посљедица које ће произвести, јер како другачије објаснити да занемарује чињеницу да тиме задаје снажан ударац БиХ за коју се декларативно, снажно залаже.“

Подсјећају ствараоци, али и ветерани Српске, и Изетбеговића и међународне представнике, на историјску чињеницу – да је Српска створена 9. Јануара искључиво вољом српског народа, баш као што је и Федерација створена вољом друга два народа, те да је политика наметања воље српском народу већ једном, у прошлости, доживјела пораз. Стога као најбитнијим апострофирају, јединство владајућих партија и опозиције – исказано у Парламенту.

У Дејтону је Српска потврдила државно-правни интегритет, статус, историјску изворност и утемељење. Зато, упитним учинити 9. јануар, значило би и распаковати Дејтонски споразум. На то упозорава и бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић, који тврди да Закон о празницима Српске не вријеђа осјећаје других народа:

"Они живе у тој Републици Српској, они примају плате у тој РС. Једноставно Република Српска је реалност. Уколико суд прихвати апелацију Бакира Изетбеговића, импликације су врло озбиљне око рјешавања питања унутрашњег уређења БиХ".

Не прејудицирајући одлуку Уставног суда, бошњачки експерт за уставно право Касим Трнка констатује да Устав БиХ не предвиђа санкције за случај да Изетбеговићева апелација буде прихваћена, а декларација Парламента Српске испоштована.

"Наступиће једна врло необична ситуација као што је напримјер се десило у вези са случајем Сејдић – Финци гдје је Тужилаштво БиХ покренуло неке истражне радње", каже Трнка.

И није Тужилаштво пронашло кривца, већ још једном доказало парализу правног поретка у БиХ. Била је то једина истрага због неспровођења одлука Уставног суда БиХ. Окончана је на покушају, а у архиву Уставног суда скупљено их је 89. Међу њима одлуке о враћању војних станова пријератним власницима, о исплати пензија по мјесту гдје су зарађене, о несталим лицима у последњем рату и статусу града Мостара…. Треба ли рећи да је за спровођење ових одлука била задужена власт у Сарајеву. И тада ОХР није реаговао. Након Декларације Парламента Српске, јесте! То српски политичари тумаче двоструким аршинима.

"Треба већ коначно и они да схвате, да било какве напоре које желе да употријебе с циљем да дерогирају значај РС као сада већ државе неће моћи сигурно проћи", каже Сташа Кошарац.

А како ће проћи још један у низу покушаја Бакира Изетбеговића да од Српске отргне дио надлежности или изворности? Пресуђиваће између осталих Изетбеговићеве дојучерашње страначке колеге а сада судије Сеада Палаврић и Мирсад Ћеман.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *