Економски – Олимпијске игре су ћорак!

Шта су Олимпијске игре у Лондону донијеле британској привреди, која је погођена рецесијом као и остатак западне хемисфере? Одговор на ово питање, барем према првим анализама гласи – баш ништа. У организацију Игара уложено је 11,8 милијарди евра из државног буџета, односно из џепова пореских обвезника, у нади да ће се потрошени новац надокнадити кроз […]

понедељак, август 13, 2012 / 07:17

Шта су Олимпијске игре у Лондону донијеле британској привреди, која је погођена рецесијом као и остатак западне хемисфере? Одговор на ово питање, барем према првим анализама гласи – баш ништа.

У организацију Игара уложено је 11,8 милијарди евра из државног буџета, односно из џепова пореских обвезника, у нади да ће се потрошени новац надокнадити кроз додатне профите у туризму. Али, очекивани одазив гостију је изостао.

"Све упућује да Олимпијске игре нису привукле додатне посјетиоце у Лондон и Уједињено Краљевство. Заправо, процјењује се да је број туриста чак и пао, и то за више од 30 посто", изјавила је за АФП Мери Ренсе, директорка британског удружења туристичких радника УКинбоунд.

Штавише, Лондон се уочи Игара драстично испразнио. Многи његови становници привремено су, због луднице која је претходила Олимпијским играма, одлучили привремено побјећи. Град је био сабласно празан, до те мјере да је чак и премијер Дејвид Камерон позивао грађане да се врате кућама.

Иако су услужне дјелатности забиљежиле одређени помак набоље након почетка Игара, потрошња је била далеко испод очекиване. Ренсе истиче да су шопинг центри, ресторани и позоришта забиљежили драстичан пад прихода, а хотели су чак били присиљени смањивати цијене, обзиром да нису могли попунити капацитете.

"Директну корист имали су тек шопинг центри који се налазе у непосредној близини Олимпијског парка. Тек последњих дана су се људи почели враћати у центар града", каже Ренце.

"Британија ће од Олимпијских игара имати врло малу корист. Туристи који су стигли можда троше нешто више него иначе, али истовремено је доста људи побјегло из града. Каква-таква корист може се очекивати тек од продаје улазница и телевизијских права", каже Спенсер Дејл, главни економиста Енглеске банке.

Највише користи, уочи самих Игара, имао је грађевински сектор. Олимпијске игре подстакнуле су неколико великих инфраструктурних инвестиција у Лондону. Али, дугорочна корист ће, укупно гледано, бити врло мала или чак никаква, тврди Дејл, а преноси Бизнис Рикордер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *