Економски институт РС- Oбезбиједити стабилност цијена

Директор бањалучког Економског института Радован Родић изјавио је да би власти, уколико желе да олакшају живот домаћој привреди, требале, између осталог, континуирано да одржавају јавни дуг у прихватљивим границама, обезбиједе стабилност цијена и ниску стопу инфлације. Родић је рекао да је неопходно реструктурисати јавну потрошњу, смањити обим сиве економије, штитити домаћу привреду од нелојалне конкуренције, […]

понедељак, август 6, 2012 / 07:05

Директор бањалучког Економског института Радован Родић изјавио је да би власти, уколико желе да олакшају живот домаћој привреди, требале, између осталог, континуирано да одржавају јавни дуг у прихватљивим границама, обезбиједе стабилност цијена и ниску стопу инфлације.

Родић је рекао да је неопходно реструктурисати јавну потрошњу, смањити обим сиве економије, штитити домаћу привреду од нелојалне конкуренције, унаприједити корпоративно управљање, те ускладити домаћу регулативу са стандардима ЕУ.

Према његовим ријечима, за привлачење страних инвестиција треба испунити много претпоставки, истичући да је на првом мјесту политичка стабилност БиХ и уређеност система.

Он је оцијенио да тренутна економска ситуација у Републици Српској показује одређене знаке посустајања, што и није велико изненађење због доста несређене ситуације у БиХ у сваком погледу, утицаја свјетске кризе и отежаних услова пласмана домаћих производа на европско и свјетско тржиште.

Родић је рекао да најновији статистички подаци о привредним кретањима у протеклом полугодишту нису нимало охрабрујући, нагласивши да је међу њима посебно забрињавајући пад производње у области прерађивачке индустрије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *