Економисти: Свијету тек предстоји права криза

Свјетска економија је доспјела у „циклус судњег дана” – када јој никакав раст неће помоћи да се разрачуна с дуговима и почне нови живот, упозорили су економисти. До новог таласа кризе није далеко, а политичари се и даље претварају да виде свјетлост на крају тунела и да знају како ће да нас спасу, указали су […]

субота, септембар 22, 2012 / 20:35

Свјетска економија је доспјела у „циклус судњег дана” – када јој никакав раст неће помоћи да се разрачуна с дуговима и почне нови живот, упозорили су економисти.

До новог таласа кризе није далеко, а политичари се и даље претварају да виде свјетлост на крају тунела и да знају како ће да нас спасу, указали су Питер Бун из Лондонске економске школе и Сакмон Џонсон из Слоан школе за менаџмент Технолошког института Масачусетс (МИТ).

Неодговорно понашање регулатора финансијског тржишта и највећих банака умногоме је било покретач садашње кризе, а умјесто да их казне, владе и централне банке су реаговале све новим и новим уливањем новца и „развезивањем руку” финансијских регулатора, објављено је на Интернет страни Finmarket.ru.

Резултат такве политике је погубан – Грчка, Португалија и Ирска опстају на рачун новца Европске уније (ЕУ) и Међународног монетарног фонда (ММФ).

Уз то је и ситуација у Италији и Шпанији и даље тешка

Када је криза 2007-2008. тек почињала, многи економисти су указивали да је уливање новог новца безумно, али се њихови гласови нису чули у хору оних који су тражили од влада и централних банака све нове и нове програме помоћи.

Сада је, међутим, ситуација обрнута: обиље финансијских инструмената регулатора оцјењује се као глупост, а повећање количине слободног новца на тржиштима сматра се безумљем.

По Буну и Џонсону, „циклус судњег дана” поново добија на снази – заоштравају се проблеми у Јапану и Сједињеним Америчким Државама, а при том политичари у обема земљама не показују већу забринутост, што, такође, изазива страховање.

Поновни „циклус судњег дана” ће највјероватније опет најжешће ударити по већ настрадалој Европи и при том још јаче него раније, упозорили су поменути аутори.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *