Еколози пишу премијерки: Није Сутјеска за хидроелектрану

Осам еколошких невладиних организација је упутило данас Отворено писмо Предсједници Владе Републике Српске, Жељки Цвијановић, поводом додјељених концесија за изградњу малих хидроелектрана у Националном парку Сутјеска. Писмо је послато испред сљедећих организација: Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета, Еко Акција, Арбор Магна, Орнитолошко друштво Наше птице, Друштво студената биологије и Центар за животну средину, те […]

петак, март 15, 2013 / 15:45

Осам еколошких невладиних организација је упутило данас Отворено писмо Предсједници Владе Републике Српске, Жељки Цвијановић, поводом додјељених концесија за изградњу малих хидроелектрана у Националном парку Сутјеска.

Писмо је послато испред сљедећих организација: Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета, Еко Акција, Арбор Магна, Орнитолошко друштво Наше птице, Друштво студената биологије и Центар за животну средину, те двије међународне мреже невладиних организација, Фриендс оф тхе Еартх Еуропе и ЦЕЕwеб фор Биодиверситy.

Писмо је упућено на Међународни дан акције за ријеке и борбе против брана (14. март). Од 1997. године се широм свијета окупља све више људи који подижу своје гласове славећи ријеке, заједно са онима који се активно боре за њихову заштиту, захтјевајући праведно и одрживо управљање ријекама.

У писму Предсједници Владе је аргументовано 15 разлога због којих се организације противе додијељивању концесија. Уколико би се реализовала изградња хидроелектрана на подручју НП Сутјеска, то би представљало грубо кршење ЕУ и међународних закона и директива које смо дужни поштовати, као што су Директива о стаништима, Конвенција о биолошкој разноликости, Бернска конвенција и друге.

Наташа Црнковић из Центра за животну средину наглашава: “Оваква одлука је срамна и показује небригу и неспособност надлежних да сачувају од лобистичких интереса и оно мало територије РС која је стављена под заштиту. Реализација ове одлуке проузроковала би трајни негативан утицај на наше навриједније заштићено подручје и природне ресурсе којима НП Сутјеска обилује”.

h0 КОМЕНТАРА

 1. Много је тога спорног око дозвола у Националном парку „Сутјеска“, много је тога спорно и око других хидроцентрала мањих и већих.

  Уништити најљепши дио РС да би два три сумњива бизнисмена зарадила нешти пара граничи се са здравом памећу.

 2. U pozadini ovih i sličnih priča je suština: eksploatacija nikla u podrinjskoj regiji. Nalazišta nikla su u užem pojasu toka Drine, tako da od gradnje hidrocentrala nema ništa.

 3. Ne date izgradnju velikih hidrocentrala,malih hidrocentral,termoelektrana,nuklearnih centrala,raznoraznih rudnika,zeljezara,fabrika pa od cega cemoU da zivimo,zasta se onda skolujemo!U NJEMACKOJ sad trenutno radi 17 nuklearnih elektrana,9 celicana,bezbroj termoelektrana i fabrika pa niko iz NJEMACKE ne bjezi u BOSNU ,nego bi svi iz BOSNE da pobjegnu u super zagadjenu NJEMACKU. U AUSTRALIJI,KANADI,USA,RUSIJI i EVROPI ima bezbroj rudnika,nuk.cent,term,.,itd. a gotovo svi mladi iz BIH bi da emigriraju u ove zagadjene zemlje svijeta.A ovaj park,koga vi ekolozi zovete nacionalnim parkom SUTJESKA godisnje usijece u svom parku svake godine 12000 kubika sume.Pa kakav je to onda NP SUTJESKA,to je gospodo onda SG SUTJESKA a ne NP.NE zivi se od zubora vode!Bolje umrijeti i od radijacije nego od gladi.Niste vi nikad bili na birou rada pa ne znate sta je glad i naci posao,trljate guzicu u budjetskim firmama r.s sa dobrim platama pa vam fol do ekologije. Hoce li NP SUTJESKA da napuni drzavni budjet R.S i da zaradi za penzionere r.s,zdrastvo,skolstvo,policiju,drz.cinovnike,socijalne slucajeve.Gospodo bez stvaranja nove vrijednosti nema zivota u R.S.Narod se iseli iz REP:SRPSKE ode,ne zivi se od vazduha,ostace r.s za 20 godina prazna bez naroda ne moze se preziviti od prazna vazduha,zasto NJEMACKA ne zatvori tolike fabrike,rudnike,centrale i ne zivi od divljenja igledanja prirode.

 4. Њемачка није продаала своје ријеке и руднике. Ни ми не дамо своје.

  СТОП КОНЦЕСИЈАМА!

  Нико се озбиљно не бави „никлом“. Шта је наша Влада предузела?

 5. Niklom se ozbiljno bavi lokalna vlast, a vlast je i narodni poslanik sa ovog područija koji otvoreno lobira za eksploataciju nikla.Bavi se i narod, sveštenstvo,intelektualci koji su ne samo protiv eksploatacije, već i protiv istraživanja. Šta ima da se istražuje kad su vrlo pouzdana i stručna ispitivanja u ranijoj nam državi dala odgovor na ovo pitanje, nikla ima u dovoljnim količinama za ekonomski isplativa ulaganja u eksploataciju. Mislim da su dešavanja vezana,za Andrićgrad,za Ugljevik,hidrocentrale,rezultate lokalnih izbora pa ako hoćete i za halabuku oko Vlade jednim dijelom dio scenarija kojim će doći do realizacije namjera firme „Srbijanikl“. Mislim i da su oni koji su osnivači ove firme i pokretači toliko moćni da će uspjeti u realizacij svojih namjera i interesa, ali me boli činjenica da će eksploatacija nikla opustošiti i sasušiti šume Devetaka,Romanije,Jahorine,Sjemeća …Daleko je bolje onda da je narod isječe i na vrijeme iskoristi što se iskoristiti može.
  http://058.ba/2013/03/opozicija-visegrada-u-medijskoj-blokadi/

 6. Заиста невјероватно. Ја сам мислила да се од тога одустало.

  ЗАР ЋЕМО ДОЗВОЛИТИ УНИШТАВАЊЕ ЧИТАВОГ ТОГ КРАЈА? Министарка Голић треба да се огласи и објасни народу како мисли да се реагује. Страшно!

  Фронтал би требао да се позабави овим такође. Бар питањима.

 7. Немој тако Дрина, НП Сутјеска је рајски врт, није ваљда да би ти због тих мањих електрана у приватним рукама(свеједно да су државне) дозволио да се уништи она љепота?

  Све има своју цијену, од ових централа на Тјентишту РС неће имати никакве користи, а штета по природу ће бити ужасна.

 8. Извињавам се на допуни али док сам слао коментар за Тјентиште еконикл је послао свој коментар.

  Потпуно се слажем са њим, са Ањом такође, видите да је Еколошка партија била у праву кад је прије неколико мјесеци кренула у кампању да се преиспитају све концесије.

  Што није лоше по здравље и исплати се, да се ради, остало стоп.

 9. Ове походе не може зауставити нико осим нас самих да се сложимо сви заједно без обзира на странке и остале наше међусобне разлике и да оставимо ситне интересе по страни…

 10. Овдје је све јасно. Десетак пута сам питао “екологе десне оријентације“ да се изјасне по питању никла. Бјеже од одговора. Свезнајући Алекса Милојевић ни мукајет. Посланик Којић, вишеградска крканчина, главни локални никлолобиста.
  Изем ти екологе коме су хидроцентрале већа пријетња од рудника никла.

 11. Симо реци народу кад све знаш, коме сте дали те електране на Тјентишту?
  Напиши имена да народ зна који то родољуби треба да униште најљепши дио РС.
  За Голићку и Ковачевића знамо, они ће сигурно одговарати.

 12. Симо само пита за никал, зато што је то сто пута опасније од хидроцентрала. А ви ко пизде ћутите, правите се невјешти.

 13. Kад Ања коментарише, ја више немам ни потребе да се јавим. Али овај пут се јавих за ријеч само да замолим да неко више одговори господину Сими Зороклику везано за никал. И мене то занима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *