Еколошке изложбе поводом седмице одрживе енергије

Центар за животну средину ће у сарадњи са удружењима Центар за екологију и енергију Тузла, Екотим (Сарајево) и Зелена Глава (Мостар) организовати изложбе у Тузли (11.4.), Сарајеву (12.4.), Мостару (13.4.) и Бањој Луци (14.4.). Европска седмица одрживе енергије (11-15. април) је главни догађај кампање Европа одрживе енергије, а која доприноси достизању енергетских и климатских циљева […]

понедељак, април 11, 2011 / 12:51

Центар за животну средину ће у сарадњи са удружењима Центар за екологију и енергију Тузла, Екотим (Сарајево) и Зелена Глава (Мостар) организовати изложбе у Тузли (11.4.), Сарајеву (12.4.), Мостару (13.4.) и Бањој Луци (14.4.).

Европска седмица одрживе енергије (11-15. април) је главни догађај кампање Европа одрживе енергије, а која доприноси достизању енергетских и климатских циљева ЕУ до 2020. године, који се односе на емисије гасова стаклене баште, енергетску ефикасност и изворе обновљиве енергије.

Европска унија има енергетско-климатски пакет политика и закона који се заснива на три главна циља до 2020. године:
– законски обавезном достизању 20% учешћа обновљивих извора енергије у потрошњи;
– повећању енергетске ефикасности за 20% у истом периоду; и
– смањењу емисије гасова стаклене баште за 20% у односу на 1990. годину.

Европска седмица одрживе енергије је покренута 2005. године, када је у Бриселу организована само једна дебата о одрживој енергији, док се ове године очекује више од 700 догађаја широм Европе са преко 30 000 учесника.

Изложба се реализује у оквиру пројекта "Умрежавање и јачање капацитета удружења за животну средину са циљем повећања енергетске ефикасности и већег кориштења обновљивих извора енергије у земљама западног Балкана", а који реализујемо у сарадњи са невладиним организацијама Зелена акција из Загреба и Фронт 42/21 из Скопља. Пројекат је финансијски подржан од Европске уније у оквиру регионалног ИПА позива, а суфинасиран од Краљевине Низоземске.

Изложба се састоји од 16 рол-Ап паноа (димензија 200×80 цм) са информацијама о обновљивим изворима енергије, енергетској ефикасности, климатским промјенама и другим везаним темама. Такође, током изложбе ће бити дјељени леци са најважнијим информацијама представљеним на паноима.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *