ЕК очекивано: Турска и окупирано Косово могу код савезника из НАТО без визе

Владама чланица ЕУ Европска комисија је предложила либерализацију визног режима за турске држављане до краја јуна, преносе агенције. Предложено је и да се грађанима са Косова уведе режим без виза за боравак до највише три месеца у шенгенској зони ЕУ. Комесарка ЕУ за конкуренцију Маргрет Вестагер објавила је на Твитеру саопштење Европске комисије у којем […]

среда, мај 4, 2016 / 15:06

Владама чланица ЕУ Европска комисија је предложила либерализацију визног режима за турске држављане до краја јуна, преносе агенције. Предложено је и да се грађанима са Косова уведе режим без виза за боравак до највише три месеца у шенгенској зони ЕУ.

Комесарка ЕУ за конкуренцију Маргрет Вестагер објавила је на Твитеру саопштење Европске комисије у којем се наводи да ЕК предлаже либерализацију визног режима за грађане Турске.

Европска комисија је предложила Савету министара ЕУ и Европском парламенту и да грађанима са Косова уведе режим без виза за боравак до највише три месеца у шенгенској зони ЕУ.

Како је саопштила Европска комисија у Бриселу, овај предлог је упућен заједно са повољном оценом Комисије да је Косово испунило све захтеве предвиђене "путном мапом" за режим визне либерализације.

Европски комесар за унуташње послове и имиграцију Димитрис Аврамопулс рекао је да Комисија "испуњава обећење" да ће предложити либерализацију визног режима за становнике Косова који буду имали биометријски пасош и додао да ће тај корак "олакшати контакте међу људима и ојачати пословне, друштвене и културне везе ЕУ и Косова". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *