ЕК: Напредак Србије ограничен, без почетка преговора

Европска комисија је напредак Србије у евроинтеграцијама оцијенила као „ограничен“ и неће експлицитно препоручити Европском савјету да Србији додијели датум за почетак преговора. Европска комисија је 15. септембра завршила писање годишњег извјештаја о напретку Србије у европским интеграцијама, који ће бити објављен 10. октобра и може бити допуњен до 8. октобра, уколико се догоди "нешто […]

уторак, септембар 18, 2012 / 13:54

Европска комисија је напредак Србије у евроинтеграцијама оцијенила као „ограничен“ и неће експлицитно препоручити Европском савјету да Србији додијели датум за почетак преговора.

Европска комисија је 15. септембра завршила писање годишњег извјештаја о напретку Србије у европским интеграцијама, који ће бити објављен 10. октобра и може бити допуњен до 8. октобра, уколико се догоди "нешто круцијално", сазнаје лист "Данас" из извора у Влади Србије и Европској комисији.

Саговорник листа каже да ће овогодишњи извјештај Европске комисије бити краћи него до сада и са "благо критичким тоном" у већини од 30 поглавља која се узимају у разматрање, док ће у закључку бити наведени услови, прије свега, у вези са Косовом, које треба испунити да би Србија добила датум за отварање приступних преговора.

Извори листа кажу да ће бити констатовано да због одржавања избора није остварен очекиван напредак у реформама у низу области, од нормализације односа са Приштином до правосуђа, борбе против корупције и заштите људских права.

Под нормализацијом односа с Косовом подразумијеваће се рјешавање питања телекомуникација, енергетике и функционисања српских институција на сјеверу, при чему ће Брисел инсистирати на "повлачењу" безбједносних структура Београда на сјеверу Косова.

Европска комисија ће у извјештају у негативном контексту констатовати измјене Закона о Народној банци Србије, одлуке Уставног суда Србије о укидању 22 надлежности Војводине, као и неусвајање закона о финансирању Војводине.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *