ЕК казнила произвођаче телевизора због удруживања у картел

Европска комисија изрекла је рекордну казну од 1,47 милијарди евра већем броју произвођача телевизора због нелегалног удруживања у картел ради намјештања цијена у периоду од десет година. Комисија је казнила компаније које су производиле телевизијске апарате и компјутерске мониторе са катодним цијевима, међу којима су "Филипс", "Ел-Џи електроникс", "Панасоник", "Самсунг", "Тошиба" и "Текниколор". Највећу казну […]

среда, децембар 5, 2012 / 14:07

Европска комисија изрекла је рекордну казну од 1,47 милијарди евра већем броју произвођача телевизора због нелегалног удруживања у картел ради намјештања цијена у периоду од десет година.

Комисија је казнила компаније које су производиле телевизијске апарате и компјутерске мониторе са катодним цијевима, међу којима су "Филипс", "Ел-Џи електроникс", "Панасоник", "Самсунг", "Тошиба" и "Текниколор".

Највећу казну – од 313,4 милиона евра платиће холандски "Филипс", а слиједи јужнокорејски "Ел-Џи" са казном од 295,6 милиона евра.

Тајванска компанија "Чунгва пикчер тјубс" није кажњена, јер је пријавила ове нелегалне активности Европској комисији.

Комесар ЕУ за тржишну конкурентност Жоакин Алумнија рекао је да су се ове компаније понашале на начин који је стриктно забрањен фирмама које послују у Европи.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *