Египћани изгласали уставне промјене

КАИРО – Грађани Египта су на референдуму усвојили предложене измјене Устава, за које је гласало 77 одсто бирача, саопштио је коначне резултате предсједник Централне изборне комисије Ахмед Атија. Атија је навео да је на референдум у суботу изашло 41 одсто од 45 милиона грађана са правом гласа. За уставне промјене је гласало више од 14 […]

понедељак, март 21, 2011 / 11:11

КАИРО – Грађани Египта су на референдуму усвојили предложене измјене Устава, за које је гласало 77 одсто бирача, саопштио је коначне резултате предсједник Централне изборне комисије Ахмед Атија.

Атија је навео да је на референдум у суботу изашло 41 одсто од 45 милиона грађана са правом гласа. За уставне промјене је гласало више од 14 милиона или 77,2 одсто бирача, док је против било око четири милиона или 22,8 одсто бирача.

Предложене измјене Устава, између осталог, укидају ограничења политичких права и отварају пут да парламентарни и предсједнички избори буду организовани у наредних шест мјесеци. Противници су се бунили тврдећи да је временски рок сувише кратак да би се политичке партије организовале.

Најбоље организоване политичке снаге у Египту – Муслиманска браћа и припадници бивше владајуће Националне демократске партије, како указује агенција АП, били су за предложене измјене, којима се и функција шефа државе ограничава на највише два четворогодишња мандата.

Бивши предсједник Хосни Мубарак, који је на државном трону био три деценије, поднио је оставку на мјесто предсједника државе 11. фебруара, после 18 дана протеста на којима је народ захтијевао одлазак његовог режима. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *