Џомбић: Штедњом ублажавамо трећи талас кризе

Премијер Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да ће Влада посљедице трећег таласа свјетске економске кризе ублажити, с једне стране, уштедама у јавној потрошњи и структуралним реформама социјалних система, а с друге стране, подршком привреди и подстицајем инвестиција. "Ми смо 2007. године спровели приватизацију `Телекома Републике Српске` и креирали развојни програм, који је формирањем Инвестиционо-развојне […]

понедељак, децембар 31, 2012 / 09:29

Премијер Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да ће Влада посљедице трећег таласа свјетске економске кризе ублажити, с једне стране, уштедама у јавној потрошњи и структуралним реформама социјалних система, а с друге стране, подршком привреди и подстицајем инвестиција.

"Ми смо 2007. године спровели приватизацију `Телекома Републике Српске` и креирали развојни програм, који је формирањем Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ и улагањем у инфраструктурне радове широм Републике и модернизацијом путне ммреже значајно утицао на ублажавање посљедица свјетске економске кризе", навео је Џомбић.

Он је за данашњи "Прес" рекао да на "ескроу рачуну" данас има укупно око 100 милиона КМ.

Џомбић је рекао да је 53 одсто средстава од приватизације "Телекома" преко домаћег банкарског сектора, уз посредовање ИРБ-а, пласирано у привреду Републике Српске. "Та средства свакодневно се наплаћују и биће репласирана назад у привреду Српске, тако да то не представља никакав трошак", рекао је Џомбић.

Говорећи о актуелном смањењу плата, премијер Српске је подсјетио да су оне смањиване и у претходном периоду. "Јавној управи смањена је плата за 10 одсто, високопозиционираним службеницима 25 одсто, сада опет за 10 одсто, а шест мјесеци је и полицији била смањена плата за три одсто. Дакле, штедјели смо и у ранијем периоду и тако показали одговорност", навео је Џомбић.

Уз констатацију да је тешко када се смање примања за 50 или 100 КМ, премијер Српске је нагласио да је важно да се схвати да та средства нису искориштена за враћање кредита, већ су преусмјерена у социјалне програме и према социјално најосјетљивијим категоријама.

Џомбић је рекао да му није јасно зашто су минимални услови рада проблематични за синдикат, те додао да се не плаши могућег таласа протеста и штрајкова у наредној години.

"Свако мора да поштује закон. Не смије да се деси да радници буду увучени у штрајк, а да нису упознати о посљедицама. Радници морају да знају да они који су у штрајку немају право на плату, као и да кршење закона, па и у штрајку, може да доведе до теже повреде радних обавеза и губитка посла", рекао је Џомбић за данашњи "Прес".

Премијер Српске је за најављени штрајк просвјетара 21. јануара рекао да је то њихово законско право и да нема намјеру нити жели да им брани да то право искористе.

"Међутим, молио сам их да имају разумијевања за колеге у реалном сектору, пензионере и остале социјалне категорије, али очигледно да је незадовољство толико да су просвјетни радници одлучили да иду у генерални штрајк", навео је Џомбић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *