Џомбић представио дио коридора Пет-це банкарима ЕБРД

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је данас у Лондону да је циљ презентациjе коридора „Пет це“, који пролази кроз Српску, да се путем јавног приватног партнерства заинтересују и прибаве приватни партнере, уз снажну подршку Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/. Премијер Српске је нагласио да је ЕБРД изразила интерес да финансира потенцијалног […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 14:48

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је данас у Лондону да је циљ презентациjе коридора „Пет це“, који пролази кроз Српску, да се путем јавног приватног партнерства заинтересују и прибаве приватни партнере, уз снажну подршку Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.

Премијер Српске је нагласио да је ЕБРД изразила интерес да финансира потенцијалног приватног партнера у изградњи ове дионице коридора "Пет це", истиче се у саопштењу из Бироа Владе за односе с јавношћу.

"Досадашњим одзивом компанија које су дошле на презентацију, а дошло их је 10 из области изградње путне инфраструктуре и пет банака, могу бити задовољан, али у наставку данашње презентације видјећемо колико има заинтересованих и како ће се уопште ова презентација водити, односно колико ће бити оних са којима ћемо наставити преговоре и који ће доставити своје понуде", рекао је Џомбић након уводне презентације.

Представницима ЕБРД-а данас је у Лондону презентован пројекат аутопута Добој – Вукосавље, као дио европског Коридора "Пет це", којем су присуствовали предсједник Владе Српске, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић и директор Јавног предузећа /ЈП/ "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић.

ЕБРД је раније потврдила спремност да са 350 милиона евра кредитира будућег приватног партнера, заинтересованог за изградњу аутопута Добој – Вукосавље, дужине 46,6 километара.

Предузеће "Аутопутеви Републике Српске" расписало је 1. августа међународни јавни позив за реализацију Пројекта јавно-приватног партнерства за изградњу аутопута Добој–Вукосавље, као дијела европског Коридора "Пет це", који пролази кроз Српску, а који је отворен до 12. октобра.

У финалном извјештају траса Коридора "Пет це" прихваћена је као транснационална осовина значајна за глобалну европску транспортну политику, која пролази кроз територију Републике Српске и БиХ.

Коридор "Пет це" спада у паневропску мрежу коридора, повезујући средњи дио јадранске обале, који има велике туристичке могућности, посебно луку Плоче са коридором 10, на релацији Загреб – Београд, и завршавајући у чворишту у Будимпешти.

Овај коридор има потенцијал да побољша трговачке везе за земље у региону, а за Српску и БиХ коридор има потенцијал да повећа трговину са сусједним земљама и централном Европом.0 КОМЕНТАРА

  1. богами снсд корак по корак остварује зацртане циљеве сдс и пдп знали само започети а никад ништа нису завршилиx-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *