Џомбић из јавне управе: Никуд са посла у току радног времена

Премијер Републике Српске Александар Џомбић рекао је да ће Влада Српске на сутрашњој сједници разматрати уредбе о минимуму процеса рада у случају штрајка у оним органима у којима то није усвојено. Џомбић је нагласио да је утврђивање минимума процеса рада обавеза према закону о штрајку. Минимум процеса рада је битно дефинисати како би били заштићени […]

четвртак, децембар 20, 2012 / 15:56

Премијер Републике Српске Александар Џомбић рекао је да ће Влада Српске на сутрашњој сједници разматрати уредбе о минимуму процеса рада у случају штрајка у оним органима у којима то није усвојено.

Џомбић је нагласио да је утврђивање минимума процеса рада обавеза према закону о штрајку. Минимум процеса рада је битно дефинисати како би били заштићени општи интереси грађана, а јавна управа могла да функционише пред најављене синдикалне протесте.

“Након протеста у Бањалуци, сада се исто организује у Добоју и Бијељини. У позиву на окупљање на протест, бар како је нама достављено, стоји да се ради само о радницима у јавној управи, па је посебно битно да се закон испоштује, јер у току радног времена радници у јавној управи не могу да напуштају радне просторије”, рекао је Џомбић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да се, према закону, штрајк може организовати само у просторијама послодавца, те да они који раде у јавној управи, а желе да изађу на мирна окупљања, могу да то ураде само ако нису у смјени на радном мјесту.

“Претпостављам да се очекује да и неки други грађани дођу на мирна окупљања”, рекао је Џомбић, одговарајући на питање зашто се протести синдикалаца баш организују у Бијељини и Добоју.

Џомбић је рекао да Влада Српске нема ништа против да у наредних шест мјесеци анализира који би трошак могао да буде смањен како би то била основа за евентуално повећање плата у наредном периоду, али да је синдикат категоричан у својим настојањима да до смањења уопште не дође, односно да се кроз повећање основице надомјести предвиђено смањење плата у наредној години.

“Настављамо даље раговоре са њима, ресорни министри су обавили разговоре са представницима гранских синдиката, упознали их са активностима Владе у смислу формирања минималних услова рада, упознали их о правима радника јер је битно да јавност буде упозната какве су законске могућности радника у смислу јавног окупљања и организације штрајка”, истакао је Џомбић.

Према његовим ријечима, у том контексту је веома битно да они који организују штрајк упознају раднике који учествују у штрајку са њиховим правима и обавезама како би радници могли да одлуче да ли желе да иду у штрајк или не.

Представници Савеза синдиката Републике Српске најавили су за сутра у Добоју, а у петак, 28. децембра, у Бијељини протесте због предвиђеног смањења плата за десет одсто запосленима у управи, правосуђу, образовању, култури и полицији.0 КОМЕНТАРА

 1. Pa pola ih i ovako prima platu nizasta,setaju se po gradu ,sjede po kafanama,kockaju po kockarnicama,prodaju sve i svasta od,meda,rakije,jaja,polisa zivotnog osiguranja,polisa osiguranja vozila,posudja,kozmetike i sl.i zato primaju jos i platu.Bagro od neradnika svi ste dosli po vezama vladajuce garniture i cuvajte se ako se probudimo mi koji smo nezaposleni bice svasta.Mogli bi ostai i bez toga sto primate za nerad i javasluk.Osakatiste generacije za narednih sto godina.

 2. СНСД – Савез Неспособних социјал-демократа
  (нови појавни облик Титових пионира)

  У друштву неписмених, осредњих, незналица свако ко повиси тон одаје утисак паметног!

  Тако се и овај „кур…“ док они који су га слушали нису извели закључак да нешто зна.

  Милорад Додик:
  (тада премијер)
  „Ацо хоћеш ли бити министар финансија?“

  Александар Ђомбић:
  (тада сједио у „плаћеној“ фотељи директора у једној бањалучкој банци)
  „Нека, хвала. Нисам ја за тај посао.“

  Милорад Додик:
  „Хоћеш, хоћеш. Или нећеш бити ни то што си сада!“

  Е теле моје, хоћеш ти мукати гдје ти мјесто није.
  Мукање ће ти главе доћи…

 3. Pola ih je viska ionako,,zaposleni u vladi i ostalim drzavnim organima nisu nista drugo nego skupina svalerki drolja ,rodbine i rodjaka, pa ima onaj vic koji kaze >zasto nema sexa u drzavnim organima ,nema ga jer su svi rodbina B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *