Џомбић и Ајлон заједно у Доњој Градини

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да је са израелским замјеником министра иностраних послова Даниелом Ајалоном разговарао о значајним економским пројектима од велике важности за Српску и могућностима привредне сарадње РС са Изарелом, посебно у области пољопривреде и енергетике. "Током вечерашњег сусрета са господином Ајалоном добили смо позив да дођемо у посјету Израелу […]

недеља, мај 1, 2011 / 07:49

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да је са израелским замјеником министра иностраних послова Даниелом Ајалоном разговарао о значајним економским пројектима од велике важности за Српску и могућностима привредне сарадње РС са Изарелом, посебно у области пољопривреде и енергетике.

"Током вечерашњег сусрета са господином Ајалоном добили смо позив да дођемо у посјету Израелу у септембру када би наша привредна делегација обишла привредне субјекте у тој земљи и размијенили мишљења о пројектима значајним за нашу сарадњу", рекао је премијер Српске новинарима, синоћ, након састанка са израелским дипломатом у Бањој Луци.

Премијер Српске је додао да је Ајалона упознао са актуелном политичком и економском ситуацијом у РС и БиХ, као и могућим тачкама сарадње у наредном периоду.

Џомбић је изразио захвалност израелском дипломати због његове данашње посјете Доњој Градини, нагласивши да је то Спомен подручје од великог значаја за РС и подршка очувању добре сарадње и пријатељских односа Српске и Израела.

Израелски дипломата је истакао да је разговор са премијером Српске прилика да се упозна са актуелним стањем у РС, као и могућностима заједничке сарадње у неким пројектима.

Он је рекао да су привредни потенцијали којима располаже РС, могућности сарадње, као и приватизација оставили на њега позитиван утисак, што, како је оцијенио, даје наду за могућност успјешне сарадње.

Ајалон је захвалио премијеру Српске и њеном народу на гостопримству, јер се, како је истакао, у РС осјећа као код своје куће, исто онако како ће се и делегација РС осјећати приликом посјете Изарелу.

"Подразумијева се да прижељкујемо посјету премијера РС и сигурни смо да ће се делегација Владе у Изреале осјећати као међу својим пријатељима", додао је Ајалон.

Поновивши да ће у Доњој Градини присуствовати обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац, Ајалон је нагласио да израелска страна овом недужном страдању српског и јеврејског народа прилази веома емотивно, као и да је то само додатна крвна веза између наша два народа и заједничких судбина на том, како је рекао, најпроклетијем мјесту.

"Обавезни смо да одамо пијетет светињи заједничких жртава, жртава наша два народа, али исто тако и да обезбиједимо и пренесемо информацију нашим будућим нараштајима да се то више никада не понови. Од круцијалне је важности овјековјечити догађај у Доњој Градини и Јасеновцу и обезбиједити исправан проток информација будућим генерацијама", оцијенио је Ајалон.

Он је рекао да је обрадован иницијативом предсједника Владе РС да се по питању кинематографије конкретизује сарадња Израела и РС како би и на тај начин допринијели овјековјечењу свега што се дешавало у Јасеновцу и Доњој Градини.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *