Џомбић: Два милиона за Расклопну опрему

Премијер Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да ће Влада Српске интервенисати са два милиона КМ помоћи предузећу „Расклопна опрема“ /РАОП/ из Источног Сарајева за набавку обртних средстава и исплату дијела неисплаћених плата, да би били створени услови да предузеће уопште ради. Џомбић је рекао у Источном Сарајеву да су ово интервентне мјере, те […]

петак, септембар 28, 2012 / 21:09

Премијер Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да ће Влада Српске интервенисати са два милиона КМ помоћи предузећу „Расклопна опрема“ /РАОП/ из Источног Сарајева за набавку обртних средстава и исплату дијела неисплаћених плата, да би били створени услови да предузеће уопште ради.

Џомбић је рекао у Источном Сарајеву да су ово интервентне мјере, те да Влада Српске разматра могућност да обезбиједи и додатних три милиона КМ неопходних у кратком временском периоду.

"До краја године потребно је најмање пет милиона КМ. Потом намјеравамо да испоштујемо протокол којим је предвиђено 11,7 милиона КМ. То су све средства Владе Српске", рекао је Џомбић новинарима након што су се он и министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић састали са власницима и менаџментом предузећа, те представницима синдиката.

Према Џомбићевим ријечима, већински власник предузеће "Југотрејд" из Србије нема свјежег капитала да би могао да изврши докапитализацију РАОП-а и на тај начин додатно побољша перформансе предузећа.

Он је појаснио да у овој ситуацији Влада Републике Српске и радници кредитирају ово предузеће.

"Све што Влада ради у РАОП-у је због радника и очувања радних мјеста. За Владу Републике Српске приоритет је 250 радних мјеста", нагласио је Џомбић.

Премијер Српске најавио је да ће се радити на анексирању, продужењу или стварању новог протокола који би ово предузеће ставио на здраве ноге.

"Постоји програм који указује да би предузеће могло да стане на здраве ноге. Ако власник не може да води ово предузеће рјешење је да га Влада Републике Српске купи. Ако предузеће оде у стечај Влада ће морати да рјешава проблеме радника", појаснио је Џомбић, те додао да је Влада спремна и да преузме ово предузеће.

Генерални директор РАОП-а Зоран Кукобат рекао је да је Влада Републике Српске спремна да интервенише са два милиона КМ у наредних 10-15 дана, али да тренутно нема одговор како би тај новац требало да буде расподијељен и да ли ће то бити довољно.

"Договорено је да наредне седмице буде одржан још један састанак гдје би све било договорено. У овом тренутну највећи проблем су паре за репроматеријал, јер је потребно око 1,5 милиона КМ. Радницима се за нето плате дугује 3,4 милиона КМ, а држави око 4,5 милиона КМ", навео је Кукобат.

Предсједник Извршног одбора Синдиката РАОП-а Синиша Милошевић рекао је да радници нису задовољни, али да и даље гаје наду да ће очувати фабрику и радна мјеста.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *