Џомбић-Дачић: Јачамо специјалне везе, али приоритет је економија

Република Српска и Србија чврсто су опредијељене за развој и јачање специјалних веза у свим областима, посебно у економији и у реализацији заједничких пројеката, истакли су након првог сусрета у Београду премијери Републике Српске Александар Џомбић и Србије Ивица Дачић.  Џомбић је након састанка захвалио Дачићу за подршку Републици Српској и поштивање Дејтонског споразума, као […]

уторак, август 28, 2012 / 15:22

Република Српска и Србија чврсто су опредијељене за развој и јачање специјалних веза у свим областима, посебно у економији и у реализацији заједничких пројеката, истакли су након првог сусрета у Београду премијери Републике Српске Александар Џомбић и Србије Ивица Дачић.

 Џомбић је након састанка захвалио Дачићу за подршку Републици Српској и поштивање Дејтонског споразума, као и за спремност за јачање економске сарадње Српске и Србије.

Он је навео да је, осим разговора о досадашњим и новим пројектима, поднио извјештај Дачићу шта је до сада урађено са средствима које је Република Српска добила од Србије за изградњу дворане Основне школе "Србија" на Палама и за оснивање Института "Иво Андрић" у Вишеграду.

Џомбић је додао да је разговарано о заједничким пројектима у области инфраструктуре и енергетике који имају регионални карактер, као што је пројекат средња Дрина и о томе како убрзати реализацију тих пројеката.

"Свима у региону потребни су пројекти да би се вратили на старе стопе привредног раста, стабилизовали тржиште рада и да би се смањио број незапослених", рекао је Џомбић, наводећи да је Република Српска потпуно отворена за даље јачање економске сарадње са Србијом и да је он на располагању Дачићу.

Дачић је рекао да је Србија чврсто опредијељена за јачање специјалних веза са Републиком Српском и да је привржена Дејтонском споразуму, што значи да поштује дејтонско устројство БиХ и сматра да не може бити никакве промјене без сагласности сва три народа и оба ентитета.

"Приоритет наших односа биће даље јачање веза у свим областима живота", нагласио је Дачић, те истакао да резултати сарадње треба да буду веома конкретни и да се учини више на реализацији конкретних пројеката.

Он је најавио да ће у октобру бити одржана заједничку сједница влада Србије и Републике Српске.

Према његовим ријечима, договорена је и израда студије о компатибилности привреда Републике Српске и Србије која ће бити основа за изградњу економских односа.

Дачић је рекао да ће Србија кредитирати са 20 милиона евра набавку вагона за "Жељезнице Републике Српске" и информатичку опрему за образовне установе. Он је навео и да је договорено да Србија позајми Републици Српској 20.000 тона пшенице, као и да заједнички буде финансирана изградња Института "Иво Андрић" у Вишеграду.

Према његовим ријечима, постоји и идеја саобраћајног повезивања од Појата до Вишеграда, као и да се разматра идеја успостављања редовне авио-линије Београд – Бањалука – Беч и обрнуто.

Дачић је рекао да је у име Владе Србије упутио писмо руском премијеру Дмитрију Медведеву да акција разминирања обухвати и прошири се и на Републику Српску, с обзиром да један крак гасовода "Јужни ток" иде посредством Републике Српске.

"Сматрамо да пројекти не треба да буду мртво слово на папиру. Ми често волимо да се заклињемо у специјалне везе, а нико не ради на реализацији тих пројеката", рекао је Дачић, те навео да постоји политички интерес да заиста постоје специјалне везе између Републике Српске и Србије.0 КОМЕНТАРА

  1. „Dosta je bilo ljubljenja i grljenja i zaklinjanjanja u specijalne veze jer dosadašnjim učinkom nisam zadovoljan. Ako želimo pravu saradnju ona mora da se ostvaruje kroz konkretne projekte. To će biti prioritet Vlade Srbije, a nadam se i Vlade RS, naglasio je premijer Srbije“ rekao je Dacic.

    Opet samar iz BG Dodiku. Nece se vise ici na utakmice i pricati o specijalnim vezama nego se treba nesto i raditi. Ova posjeta je malo srdacnija, ima bar voda na stolu. Kad je Mile isao kod Tome isprasio ga je na brzinu i bez izjava i bez cascenja.

  2. Зна Дачић да мора што прије отрести ове сељакове сисе од себе, ако жели задржати свој у успону новостворени рејтинг!
    Значи сељачићи из лакташа па-па што се Београда тиче, сад још да попијете ногу у дупе и од овог народа овдје па да и нама свима коначно сване!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *