Џомбић: Биће аранжмана са ММФ

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић очекује да ће Борд директора Међународног монетарног фонда /ММФ/ на сутрашњем састанку одобрити стендбај-аранжман за БиХ, јер су испуњени сви услови. "Усагласили смо писмо намјере и провели све активности које претходе склапању аранжама. Не видим никакве препреке да аранжман буде одобрен", рекао је Џомбић Срни. Он је оцијенио да […]

уторак, септембар 25, 2012 / 09:09

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић очекује да ће Борд директора Међународног монетарног фонда /ММФ/ на сутрашњем састанку одобрити стендбај-аранжман за БиХ, јер су испуњени сви услови.

"Усагласили смо писмо намјере и провели све активности које претходе склапању аранжама. Не видим никакве препреке да аранжман буде одобрен", рекао је Џомбић Срни.

Он је оцијенио да све иде динамиком онако како је преговарано са представницима ММФ-а.

"Десетак дана након сједнице Борда директора ММФ-а очекујем да ћемо добити прву траншу. Послије тога ће услиједити контрола крајем октобра, а другу траншу и наставак аранжмана очекујемо у децембру", рекао је Џомбић.

Укупни аранжман са ММФ-ом за БиХ износи 410 милиона евра, од чега Републици Српској припада трећина, односно 136.600.000 евра.

Ова средства одобравају се на период од пет година, од чега је грејс-период три године, који је урачунат у период отплате. Средства би требало да буду исплаћена у осам једнаких кварталних рата.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда нада се да ће Извршни одбор Међународног монетарног фонда /ММФ/ сутра разматрати захтјев БиХ за стендбај-аранжман и да ће аранжман потом бити и одобрен.

У кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ Срни је речено да је новац од стендбај-аранжмана са ММФ-ом намијењен за подршку буџетима ентитета и да ће бити расподијељен у омјеру двије трећине за Федерацију БиХ и једна трећина за Републику Српску.

На ентитетским владама је како ће га потрошити, с тим да га не смију трошити на јавну потрошњу, с обзиром на то да су одредбе Писма намјере садржавале све што значи уштеде и ослобађање простора за јавне инвестиције.0 КОМЕНТАРА

  1. Slamka spasa za bankrot drzavu.
    O ovom uslovu ispod ce se naravno jos pregovarati:

    „с тим да га не смију трошити на јавну потрошњу, с обзиром на то да су одредбе Писма намјере садржавале све што значи уштеде и ослобађање простора за јавне инвестиције.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *