Џендер у науци: Први ловци су биле жене?!

Могуће је да су жене прве почеле да користе оружје за лов, чиме су покренуле еволуцију људског мозга, сматрају амерички научници. Истраживања која у Фонголију, у Сенегалу, провео тим под вођством Џил Пруец са Ајова Универзитета, показују да чимпанзе зашиљеним копљима пробадају гнијезда у којима се на дрвећу налазе малени ноћни мајмуни "галагои". Од 2007. […]

четвртак, април 16, 2015 / 19:49

Могуће је да су жене прве почеле да користе оружје за лов, чиме су покренуле еволуцију људског мозга, сматрају амерички научници.

Истраживања која у Фонголију, у Сенегалу, провео тим под вођством Џил Пруец са Ајова Универзитета, показују да чимпанзе зашиљеним копљима пробадају гнијезда у којима се на дрвећу налазе малени ноћни мајмуни "галагои".

Од 2007. до 2014. Пруецова и њени сарадници забиљежили су 308 таквих напада, а 61 одсто извеле су женке, иако је њихов удио у ловачким групама, у просјеку, тек 39 одсто.

Чимпанзе из Фонголија данас су једини познати мајмуни на свијету који користе оружје за нападе на плијен.

Такође, познато да неке друге чимпанзе, поново већински женке, користе оруђе за хватање термита.

Пруецеова сматра да се ова вјештина задржала код сенегалских чимпанзи зато што су кооперативније од осталих, па је мања вјероватноћа да ће им велики мужјаци отети плијен.

Научници вјерују да су чимпанзе у Фонголију развиле вјештину израде оружја и лова, јер у саванама тог подручја има релативно мало хране.

Пруецова указује на могућност да су жене на сличан начин прве покренуле израду и употребу оружја у људској врсти.

"Можда би ово требало подстаћи људе да поново размисле о томе да ли су мушкарци били први ловци", каже она.

Неки стручњаци су, ипак, скептични према оваквим закључцима, јер су међу човјеколиким мајмунима и људима ловци већински били мушкарци.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *