Џендер: Половина жена доживјела неку врсту насиља

Према подацима Џендер центра – Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске, 47,3 одсто жена у Републици Српској доживјело је неки облик насиља, а насиље најчешће чине њихови садашњи и бивши партнери. Портпарол Џендер центра Дијана Тепшић рекла је Срни да су протеклих 12 година почињена 123 убиства, од којих су 68 убијене […]

недеља, март 3, 2013 / 12:09

Према подацима Џендер центра – Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске, 47,3 одсто жена у Републици Српској доживјело је неки облик насиља, а насиље најчешће чине њихови садашњи и бивши партнери.

Портпарол Џендер центра Дијана Тепшић рекла је Срни да су протеклих 12 година почињена 123 убиства, од којих су 68 убијене жене, жртве насиља у породици.

Према њеним ријечима, од 2007. до 2012. године у Сигурне куће смјештено је 688 жена и 851 дијете.

Тепшићева каже да је од 2005. до 2012. године евидентирано 24.298 позива на СОС линији 1264 за жртве насиља у породици, од којих су 98 одсто позиви жртава насиља женског пола.

Она је рекла да је према подацима центара за социјални рад, у Српској најзаступљеније физичко насиље, затим комбиновано, психичко, економско и сексуално злостављање.

"Због многобројних активности и кампања за подизање свијести и јачања капацитета субјеката заштите у области насиља у породици и насиља над женама, можемо констатовати да се из године у годину повећава број пријава насиља у породици, јер се ниво свијести јавности као и професионалаца субјеката заштите повећава, те да је насиље у породици друштвени, а не приватни проблем, и жртве се више охрабрују да пријаве насиље", рекла је Тепшићева.

Она је навела да се од усвајања Закона о заштити од насиља у породици у Републици Српској 2006. године, процесуира и више од 1.000 кривичних и прекршајних дјела насиља у породици годишње.

"Примјећује се да је насиље у породици као кривично дјело у паду, али да због ступања на снагу Закона о заштити од насиља у Српској расте број прекршајних дјела насиља у породици. Насиље у породици не опада, него само опада квалификација тог дјела ако се посматра као кривично дјело", појаснила је портпарол Џендер центра Владе Републике Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *