Џакула из УИО: Обвезиници дугују 236 милиона, принудно наплаћујемо

Укупно 8.325 пореских обвезника из БиХ тренутно дугује 236 милиона КМ за порез на додатну вриједност /ПДВ/, рекао је директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Миро Џакула. Џакула је појаснио да је од почетка примјене Закона о ПДВ-у, од 1. јануара 2006. до краја 2012. године, дуг по основу пријављеног а неуплаћеног ПДВ-а износио […]

субота, децембар 29, 2012 / 11:09

Укупно 8.325 пореских обвезника из БиХ тренутно дугује 236 милиона КМ за порез на додатну вриједност /ПДВ/, рекао је директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Миро Џакула.

Џакула је појаснио да је од почетка примјене Закона о ПДВ-у, од 1. јануара 2006. до краја 2012. године, дуг по основу пријављеног а неуплаћеног ПДВ-а износио 599 милиона КМ, уз додатних 10 одсто или 59 милиона КМ „терета присиле“, од чега су до данас плаћена 422 милиона КМ.

„Тренутна дуговања су у даљем поступку присилне наплате и користе се сви законски механизми да буде наплаћена свака марка. Досадашњи постотак наплате дуга износи 64 одсто. Од почетка примјене Закона о ПДВ-у наплаћено је око 23 милијарде КМ нето прихода, тако да тренутни дуг по основу ПДВ-а од 236 милиона КМ представља само један одсто укупно наплаћених нето прихода од ПДВ-а“ – рекао је Џакула за „Дневни аваз“.

Он је истакао да је УИО БиХ од 2006. до 2012. године укупно обрачунала 46 милиона затезних камата, а до данас је наплаћено 35 милиона КМ.

Џакула је подсјетио да је Управа Тужилаштву БиХ прослиједила више од 750 извјештаја о постојању основа сумње да је почињено неко од кривичних дјела из области индиректних пореза, а процијењена штета по буџет БиХ је око 130 милиона КМ.

Он сматра да евентуално увођење диференциране, тј. ниже стопе ПДВ-а на одређене артикле не значи да би ти производи заиста и појефтинили за износ умањења пореског оптерећења.

Директор УИО је истакао да је Управа и ове године БиХ, ентитетима и Брчко дистрикту обезбиједила око пет милијарди КМ нето прихода.

Он је навео да се очекује даље укидање царина на увоз производа поријеком из ЕУ, што ће значити додатни губитак прихода у наредној години.

Џакула је рекао да је од доласка на чело УИО БиХ потписао више од 200 рјешења о покретању дисциплинских поступака против службеника Управе за које је постојала основа сумње да су починили тежу или лакшу повреду службене дужности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *