Двије америчке сонде ће вечерас пасти на Мјесец

Двије мале летјелице Америчке свемирске агенције (НАСА), које су годину дана кружиле око Мјесеца, пашће вечерас циљано на његову површину. Ове двије сонде, по имену Еб (Ebb) и Флоу (Flow), не веће од машине за прање веша, послате су у мјесечеву орбиту како би извршиле мерања и мапирање површине земљиног природног сателита. „Сонде су завршиле […]

понедељак, децембар 17, 2012 / 18:31

Двије мале летјелице Америчке свемирске агенције (НАСА), које су годину дана кружиле око Мјесеца, пашће вечерас циљано на његову површину.

Ове двије сонде, по имену Еб (Ebb) и Флоу (Flow), не веће од машине за прање веша, послате су у мјесечеву орбиту како би извршиле мерања и мапирање површине земљиног природног сателита.

„Сонде су завршиле своју мисију и потрошиле готово сво гориво. Као што је и било предвиђено, оне ће ударити у Мјесец, близу сјеверног пола”, објаснила је на конференцији за новинаре Марија Зубер, професорка геофизике са Технолошког института Масачусетс (МИТ) и вођа научне мисије „Граил”.

Након што потроше сво гориво, сонде ће вечерас у 23.28 сати циљано ударити у планину на Мјесецу, брзином од 1,7 километара у секунди (нешто више од 6.000 километара на час). Разбиће се о мјесечево тле и експлодирати у размаку од 20 секунди на око 20 километара удаљености једна од друге, прецизирао је за РојтерсОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *