Два вијека од Другог српског устанка

На данашњи дан 1815. у Такову је, под вођством Милоша Обреновића подигнут Други српски устанак против османске власти, из којег је настала модерна српска држава. Турци су поново запосјели Србију послије слома Првог српског устанка 1813. и Хаџи-Рувимове буне 1814. Срби су се тада налазили у катастрофалном положају – степен самовоље коју су спроводили Турци […]

четвртак, април 23, 2015 / 13:59

На данашњи дан 1815. у Такову је, под вођством Милоша Обреновића подигнут Други српски устанак против османске власти, из којег је настала модерна српска држава.

Турци су поново запосјели Србију послије слома Првог српског устанка 1813. и Хаџи-Рувимове буне 1814. Срби су се тада налазили у катастрофалном положају – степен самовоље коју су спроводили Турци био је неиздржив.

За вођу је изабран Милош Обреновић, војвода из Карађорђеве буне (Првог српског устанка). Оружана фаза устанака трајала је неколико мјесеци. Порта је пожурила да силом угуши устанак, али је претрпјела поразе код Обреновца, Дубља и Љубића.

Милош је и војнички и дипломатским акцијама успио да надвлада аспирације Османског царства. Томе је допринијела и Русија, која је послије слома Наполеона била у могућности да изврши притисак на Порту. Турци су пристали на примирје и обећали Србији самоуправу, у којој је Милош поступно изборио положај аутономног насљедног књаза.

Из аутономије изборене Другим српским устанком постепено се развијала модерна српска држава.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *