Душко Дугоушко прославио 75 рођендан

Најпопуларнији „зекан“ на свијету прославио је 75. рођендан! Душко Дугоушко већ деценијама увесељава све генерације.  Иако се као година рођења Душка Дугоушка наводи 1940., његово прво појављивање је било 30. априла 1938. у цртаном филму Porky’s Hare Hunt у којем Гица Прасић као ловац гони зеца. Већ у овој епизоди Душко је показао особине по […]

понедељак, јул 27, 2015 / 21:26

Најпопуларнији „зекан“ на свијету прославио је 75. рођендан! Душко Дугоушко већ деценијама увесељава све генерације.

 Иако се као година рођења Душка Дугоушка наводи 1940., његово прво појављивање је било 30. априла 1938. у цртаном филму Porky’s Hare Hunt у којем Гица Прасић као ловац гони зеца.

Већ у овој епизоди Душко је показао особине по којима ће постати препознатљив и популаран цртани лик – излуђивање и провоцирање његових супарника.

Ипак, 1940. година се узима као његов прави почетак јер је Душко тада постао потпуно формиран лик каквог га и данас познајемо, а деби улога била је у цртаном филму A Wild Hare.

У њему је први пут изговорио: „’Ej, шефе, који ти је враг?“ – реченицу која ће постати његов заштитни знак и коју ће понављати у свим будућим наставцима.

Такође, у овом филму се појавио у типичном и препознатљивом кадру – било је то жвакање мркве док поставља питање Елмеру.

Овај дебитантски Душков филм режирали су Кал Дентон и Бен Багс Хардвеј, по којем је славни зец и добио име Багс Бани.

Занимљиво је да је у овом дебитантском појављивању Дугоушко био много мањи него касније. Такође, био је и бјељи и више је личио на правог зеца.

Признања за Дугоушка

Епизоду из 1957. године What’s Opera, Doc?, која спада у класике овог жанра и у којој Душко и Елмер „пародирају“ Вагнеров Прстен Нибелунга, америчка конгресна библиотека оцијенила је као „културно значајну“, а истовремено је добила и своје мјесто у државном филмском архиву.

Елмеров повик: „Убиј зеца (Kill the Wabbit)“ постао је антологијски. Душко је 1985. године постао други цртани лик (послије Микија Мауса) да је добио звијезду на холивудском Булевару славних.

Такође, према анкети америчког часописа ТВ гајд, спроведеној 2002. године, Душко Дугоушко је проглашен за једног од најпопуларнијих анимираних јунака свих времена.

Душко Дугоушко код нас

Прије више од три деценије, Студио за синхронизацију РТВ Београд, окупио је поставу глумаца који су позајмили гласове јунацима цртаних филмова и тако остали у сјећању многобројних генерација широм бивше државе. 

Тако до данас нико није изговорио легендарну Душкову “Шефе, који ти је враг”?, као великан српског глумишта покојни Никола Симић. На ову опаску, Никола Симић својевремено је београдским медијима рекао да се при помену ове реплике увијек сјети како је прва постава, која је радила синхронизовање цртаћа “здушно, са полетом у једној кабини уживала у свом послу”, те да су данашњи цртаћи – дерњава и дрека без душе. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *