Душевни типови: Људе филују ГМО храном, али спашавају лептире

Америчка компанија за производњу генетски модификоване хране (ГМО), Монсанто, уложиће четири милиона долара за очување популације краљевских лептира, пошто су њени пестициди прозвани за уништавање природног станишта ових инсеката, због чега су се нашли у опасности од потпуног нестанка. У саопштењу компаније се наводи да ће америчком Фонду за очување краљевских лептира, који је дио […]

среда, април 1, 2015 / 21:48

Америчка компанија за производњу генетски модификоване хране (ГМО), Монсанто, уложиће четири милиона долара за очување популације краљевских лептира, пошто су њени пестициди прозвани за уништавање природног станишта ових инсеката, због чега су се нашли у опасности од потпуног нестанка.

У саопштењу компаније се наводи да ће америчком Фонду за очување краљевских лептира, који је дио Фондације за рибе и дивље животиње, додијелити 3,6 милиона долара у наредне три године, док ће преосталих 400.000 долара отићи универзитетама и групама које раде на спасавању ових врста.

"Обећана средства намијењена су обнављању станишта, образовању и информисању, као и узгоју сјемена млечике", наводи се у саопштењу Монсанта.

Према резултатима истраживања америчког Центра за безбједност хране, око 99 одсто млечике на пољима соје и кукуруза у региону америчког Средњег запада уништили су пестициди попут Монсантовог "раундапа", који је данас најзаступљенији хербицид у америчкој пољопривреди.

Лептир "монарх" (Danaus plexippus) често се назива и "млечикин лептир", пошто се храни искључиво овом биљком и на њој полаже јајашца.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *