Душанка Мајкић: Ја нисам прва ни посљедња…

“Тачно је да сам узела отпремнину од 28 хиљада марака, али је то право које ми следује по закону.” Тако Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Парламенту БиХ за АТВ објашњава потез, који је осудио и њен страначки сеф Милорад Додик. Мајкићева је крајем маја је отишла у пензију. По закону о платама исплаћена јој је […]

петак, јул 3, 2015 / 13:00

“Тачно је да сам узела отпремнину од 28 хиљада марака, али је то право које ми следује по закону.” Тако Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Парламенту БиХ за АТВ објашњава потез, који је осудио и њен страначки сеф Милорад Додик.

Мајкићева је крајем маја је отишла у пензију. По закону о платама исплаћена јој је отпремнина у износу од шест плата. Ништа не би било чудно да се посланик СНСД-а након два дана није вратила у статус професионалног посланика. Душанка Мајкић твди, нисам ни прва ни последња.

“28 хиљада то је оно сто добијају сви посланици као накнаду за отпремнину. То је у скалду са правилником који постоји у Парламентарној скупстини. Нисам ја неко на кога је то први пут примјењено”, изјавила је Мајкићева.

Огласио се и страначки шеф СНСД-овог посланика у паралменту БиХ. Милорад Додик не оправдава потез. Тврди да није ни моралан ни политички, а Додик ће тек да провјери шта се дешава у цијелој причи.

“Заиста први пут чујем, али користити таква дупле аршине није прихватљиво. Ако је то тако, ја то морам да провјерим, па чак и ако је по прописима, па чак и ако је исправно то није фер”, реко је Додик.

У парламенту немоћно слијежу раменима. И подсјећају да случај Душанке Мајкић није први. Сличну праксу раније су примјенили Бериз Белкић, некадашњи посланик странке за БиХ, али према подацима невладиног сектора и ДНС-ов Петар Кунић. Након што су напунили 40 година стажа, радни однос су прекинули на дан како би узели још око 30 хиљада марака.

И у Центру цивилних иницијатива подсјећају да се не поставља питање закона, већ моралне одговорности. Посланици у БиХ су најплаћенији у региону, а са свим привилегијама плате достижу износе и до 25 просјечних пензија.

“Мислим да би то питање коначно требало ставити на дневни ред. Сад, ако тако можемо рећи на почетку мандата у једној свеубухватној реформи коју су најавили предсједаватељи Вијећа министара да обухвати и ова питања и да се иста коначно ријеше”, рекао је Ивица Чавар.

Док из невладиног сектора упозоравају посланике да су са привилегијама превршили сваку мјеру, у највишем законодаваном тијелу нема промјена закона о платама и накнадама. Управо је закон омогућио и привилегију коју је искористила СНСД-ова Душанка Мајкић и отвара могућност изабраним представницима да зарађују износе који су недостижни за многе у БиХ.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Poništiti sve redom zakone koje je donijela okupatorska vlast. Na svim nivoima.

  I početi od početka.
  Onu R Srpsku za koju smo se borili je pojeo režim, ova zmajeva republika , njegov privatni brlog, a brlog je brlog, je napravljena na kriminalu, nepotizmu, otimačini, diskriminaciji manjine nad većinom, na ekonomskom terorizmu, u kojoj većina stanovnika pati boreći se za biološki opstanak.
  Nema nam druge nego iz početka.
  Nije nam ovo prvi put da izgubimo u miru ono što smo krvlju stvorili.

  Ovaj put nas pojede domaći neprijatelj, naoružan ubitačnim oružjem : majkićkama, radišićima, petrima i markom, špirićima i njihovom matematičkom šesticom, slavujima…. bobarima i Biračima, igokeama i kumovima,dukićima i stvaraocima, radmanovićima….i ostalim smrtonosnim virusima.

 2. Душанка Мајкић, завршила факултет у 60-ој години… Искористила све могуће прилике (нормално закоонски) да „стрпа у џеп“ све што се могло. Прво је разним смицалицама приватизовала дио Чајевца, па регистровала фирму „Логос“, преко разних веза „заварила“ милионски посао у Поштама Српске, а ангажовала подизвођача да га заврши.
  Укључила се у политку и учествовала у свим одлукама о преносима надлежности са РС на БиХ.
  Двојицу синова (на једвите јаде завршили неку средњу школу, нормално, послије је „мамица“ средила факултете) запослила у ПОРЕСКУ УПРАВУ РС. Један је чак ИД за информатику.

  Да имало има образа уплатила би свих 28 000 на рачун СНСД-а, јер јој је свет то омогућила партијска књижица СНСД-а.

  Иначе, дугачак је списак оних који би требало да уплате „донације“ СНСД-у, јер су се добро окористили…

 3. Nisam baš siguran da ih ima puno ko ti.Pretpostavljam da svi koji idu u penziju uzmu ovu „pomoć“ ali koliko ih se vrati na posao??Bilo bi zanimljivo vidjeti nekoliko spiskova npr. spisak privilegija sa nulama na kraju koje imaju naši vrijedni i cjenjeni poslanici, spisak onih koji su ovu pomoć koristili,spisak koji su pomoć iskoristili pa se opet vratili na poso….eto posla za mlade talentovane novinare poput Kovača i Grahovca

 4. „Godine koje su pojeli skakavci“ tipa Majkicke , barbike, Spirketa, Baje, Mile, Bude and Co.
  Da li cemo se jednog dana stidjeti sto smo dozvolili da ovi skakavci vladaju nasim zivotima???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *