Дудаковић: Нек ми суде, па ће видјети да нисам злочинац

Ја са бранио моју државу, поручује у ексклузивном интервјуу за агенцију Анадолија легендарни командант Армије Републике БиХ, заповједник Петог корпуса, пензионисани генерал Атиф Дудаковић (59).  Повод за интервју, којег ће агенција Анадолија објавити у два наставка, биле су оптужбе које се Дудаковићу, иако против њега никада није постојала оптужница ниједног тужилаштва, па ни Хашког, већ […]

петак, март 22, 2013 / 11:22

Ја са бранио моју државу, поручује у ексклузивном интервјуу за агенцију Анадолија легендарни командант Армије Републике БиХ, заповједник Петог корпуса, пензионисани генерал Атиф Дудаковић (59).

 Повод за интервју, којег ће агенција Анадолија објавити у два наставка, биле су оптужбе које се Дудаковићу, иако против њега никада није постојала оптужница ниједног тужилаштва, па ни Хашког, већ годинама стављају на терет за наводне ратне злочине над Србима, ратним заробљеницима војске такозване Аутономне Покрајине Западна Босна (АПЗБ), а његово име се, посебно у посљедње вријеме, спомиње и у контексту нестанка генерала Хрватског вијећа обране (ХВО) Владе Шантића. Оптужују га Влада и МУП Републике Српске (РС), разна удружења из РС-а, предсједник РС-а Милорад Додик позива на његово хапшење…

Ово је први опширнији интервју генерала Дудаковића након породичне трагедије у септембру 2011. године и несретне смрти његовог млађег сина Анела. О томе нисмо разговарали. Генерал је, уз уздах, само казао да је доживио трагедију у породици. Ту ријечи ионако нису потребне.

Стални напади на њега га, како каже, не изненађују јер је свјестан ревизије свега, па је тако данас и четнички вођа Драгољуб Дража Михаиловић постао борац против фашизма, а не Јосип Броз Тито!? За неке је, додаје, и Ратко Младић "џентлмен и господин, а Дудаковић барбрин". Истовремено, вели, под лупу се ставља Армија РБиХ у сталном настојању да се докаже "како су сви криви" и тако релавизира улога агресора на БиХ.

"Покушаји наметања, ето, лично мени, одређених злочина, негирање саме Армије БиХ, претварање њених циљева и њене часне борбе у једну каубојизацију, у смислу да су све то радили неки десперадоси у Крајини, неки у Сарајеву, Коњицу, Мостару…, наше институције не могу тако нијемо и прешутно посматрати. Ја нисам злочинац! Ја сам бранио моју државу. А прије свега наш народ и грађане БиХ од биолошког уништења. Зацртани су били циљеви нестанка, маргинализације, непоштивања тебе као личности, твоје културе, вјере и обичаја, до физичког елиминирања. Па, гдје су те силне наше џамије и зашто су порушене? Колико је експлозива било потребно за рушење само једне џамије", каже генерал Дудаковић у интервјуу за агенцију Анадолија (АА).

Дудаковић истиче да ће истина доћи на видјело, али да "неће доћи ако је не покажемо".

"Некада је потребно показати зубе… Нормално да на све то нисам реагирао, када знам да сам чист. Да постоје елементи итекако бих ја био позван, затворен, осуђен… Но, нема елемената. Али, ће се некако увијек чачкати, прозивати. И сам сам се питао докле тај безобразлук иде? Многи су рекли да су људска глупост и безобразлук бесконачни", став је Дудаковића.

Инсистирање да се он по сваку цијену оптужи за злочине који, како истиче, не постоје назива "играњем људским судбинама".

Надаље, истиче да је “из нужде постао генерал и командант, те урадио оно што сам урадио“.

"Видимо да припадници баш мог корпуса одговарају за неколико опаљених шамара или ‘малтретирање’ заробљеника ал пари оном што је урађено у Вишеграду, гдје је спаљено 70 живих људи, онима који су убијали у КПД Србиње, који су просипали хиљада граната по нашим градовима… У сваком случају човјеку буде тешко. Но, ја сам се борио за институције државе БиХ, борио сам се за законитост у БиХ. Мој суд нека и суди, па да се сазна права истина, са одређеним посљедицама и наученим лекцијама за будућност", тврди Дудаковић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *