Дуци Симоновић: За мене се Југославија распала 1971. године

Доживио сам у Љубљани, у граду у којем смо постали прваци свијета да, играјући за Звезду, добијем невиђене батине, каже легендарни кошаркаш. Легендарни југословенски кошаркаш Љубодраг Дуци Симоновић изјавио је да је распад некадашње СФРЈ предосјетио још 1971. године када је на католички Божић у Задру са Црвеном звездом доживио да 8.000 људи скандира "Цигани" […]

четвртак, мај 8, 2014 / 10:16

Доживио сам у Љубљани, у граду у којем смо постали прваци свијета да, играјући за Звезду, добијем невиђене батине, каже легендарни кошаркаш.

Легендарни југословенски кошаркаш Љубодраг Дуци Симоновић изјавио је да је распад некадашње СФРЈ предосјетио још 1971. године када је на католички Божић у Задру са Црвеном звездом доживио да 8.000 људи скандира "Цигани" и "Србе на врбе".

Након утакмице једва смо успјели да побјегнемо у свлачионицу. Више од пет сати слушали смо како усташка руља настоји да нас се дочепа. Да нису стигли полицајци на коњима и војна полиција били бисмо поклани – казао је Симоновић у исповијести за нови број НИН-а.

Он је, такође, рекао да су спортисти доживјели распад на својој кожи далеко прије него што је до њега званично дошло.

– Средином седамдесетих, када је кренула парола "Европа здај", доживио сам у Љубљани, у граду у којем смо постали прваци свијета само неколико година раније да, играјући за Звезду, добијем невиђене батине, да ме навијачи Олимпије шутирају и ударају песницама док нисам изгубио свијест. Тада Милошевић није постојао у политичком животу – рекао је Симоновић.

Осврнуо се Симоновић и на Олимпијске игре у Минхену 1972. године када је због утакмице против репрезентације Порторика, чији су играчи били допинговани, напустио Игре.

– Одмах по повратку КСЈ ме је суспендовао на шест мјесеци. Заправо, заувијек су ме избацили из репрезентације. Није истина да нисам желио да се вратим. Желио сам да играм за своју земљу, али позив више никада није стигао – казао је он.

Говорећи о глобалној кризи Симоновић је навео да Европа има шансу за потенцијал који може да изњедри озбиљну лијеву идеју.

– Европа ће да створи нови свијет или ће пропасти. Иначе, да Европа није успјела да колонизује већи дио свијета, у њој би одавно настао социјализам – поручио је Симоновић.

Он је за репрезентацију СФРЈ одиграо 109 утакмица и освојио златну медаљу на Свјетском првенству 1970. године, као и сребрне медаље на шампионатима Европе 1969. и 1971. године.

У дресу Црвене звезде освојио је двије шампионске титуле, три национална купа и Куп победника купова.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *