Дубички пољопривредници незадовољни концесијама

Око 100 пољопривредних произвођача из Козарске Дубице, мирном протестном вожњом у тракторима, изразило је данас незадовољство одлуком о додјели концесија на обрадиво пољопривредно земљиште на подручју те општине и затражило од ресорног министарства хитно поништење те одлуке. Ријеч је о пољопривредном замљишту на подручју мјесних заједница Клековци, Срефлије и Бијаковац, које је Комисија за концесије […]

недеља, јун 10, 2012 / 20:23

Око 100 пољопривредних произвођача из Козарске Дубице, мирном протестном вожњом у тракторима, изразило је данас незадовољство одлуком о додјели концесија на обрадиво пољопривредно земљиште на подручју те општине и затражило од ресорног министарства хитно поништење те одлуке.

Ријеч је о пољопривредном замљишту на подручју мјесних заједница Клековци, Срефлије и Бијаковац, које је Комисија за концесије Владе Републике Српске 2008. године додијелила концесионарима "Продекс агро" из Тополе и "Воћар комерц" из Градишке.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача општине Козарска Дубица Милан Радуловић рекао је да је Комисија за концесије донијела неадекватну одлуку, с обзиром на то да концесионари углавном не обрађују додијељено земљиште.

Он је додао да су пољопривредници дијелом наставили да обрађују то земљиште, те да су због тога изгубили право на подстицаје Владе Републике Српске.

Радуловић каже да је спорне пољопривредне површине недавно посјетио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић, који је разговарао са пољопривредницима и начелником општине Нином Јаузом, обишао површине дате у концесију и увјерио се у тачност тврдњи дубичких пољопривредника и немарност концесионара.

"Након те посјете формирана је комисија коју чине пољопривредни стручњаци, а чији је циљ рјешавање проблема концесија на подручју наше општине. Увјерен сам да ће министарство донијети право рјешење", рекао је Радуловић.

Он је нагласио да ће, након протестне вожње кроз центар Козарске Дубице, пољопривредници тракторе стационирати на магистралном путу Козарска Дубица-Градишка, на подручју дубичке равни, гдје ће остати до испуњења захтијева.

Радуловић је рекао да очекује да ће реаговање ресорног министарства бити брзо и позитивно, те истакао да имају подршку локалне власти.

Начелник општине Козарска Дубица Нино Јауз изјавио је да захтјеве
пољопривредника сматра оправданим и додао да је у протеклих неколико година руководство ове локалне заједнице у више наврата иницирало рјешавање проблема.

Према незваничним информацијама, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић у Козарску Дубицу требало би да дође већ сутра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *