Дубаи: Конференција УН о контроли интернета

У Дубаију данас почиње конференција под окриљем УН на којој ће се разговарати о моделима за регулисање рада интернета, уз залагање одређеног броја земаља да се контрола појача, а употреба свјетске мреже додатно наплаћује. Делегације 193 земље састаће се са представницима Међународне уније за телекомуникације /ИТУ/ да би размотрили измјене важећег споразума о комуникацијама. "Гугл" […]

понедељак, децембар 3, 2012 / 10:05

У Дубаију данас почиње конференција под окриљем УН на којој ће се разговарати о моделима за регулисање рада интернета, уз залагање одређеног броја земаља да се контрола појача, а употреба свјетске мреже додатно наплаћује.

Делегације 193 земље састаће се са представницима Међународне уније за телекомуникације /ИТУ/ да би размотрили измјене важећег споразума о комуникацијама.

"Гугл" је упозорио да би овај скуп могао да доведе до краја ере "отвореног интернета". ЕУ и САД се противе предложеним измјенама и сматрају да нема потребе да се мијења систем који функционише.

Агенција УН наводи да је акција неопходна да би се осигурале инвестиције у инфраструктуру како би интернет постао приступачан већем броју људи.

"Брутална истина је да је интернет и даље углавном привилегија богатих људи. ИТУ жели да то промијени", изјавио је уочи састанка генерални секретар ове агенције УН Хамадун Туре.

Свјетска конференција о међународним телекомуникацијама биће први велики скуп на којем ће се разговарати о овим регулативама од 1988. године, када интернет није ни постојао, пренио је Би-Би-Си.

Регулатори и остали делегати имају рок до 14. децембра да постигну договор о томе који ће приједлози бити усвојени, а свака од 193 државе има право да представи своје идеје. У раду конференције учествоваће више од 900 људи.

Интернетске компаније, организације за заштиту људских права и поједине државе страхују да би усвајање правила за које се залажу земље попут Кине и Русије омогућило усвајање оштријих мјера надзора и контроле на интернету.

Коначни споразум постаће дио међународног права, али ИТУ признаје да не располаже правним механизмом за наметање било каквих рјешења.

Једна од бојазни јесте да ће бити усвојен приједлог према којем ће популарни веб сајтови морати да плаћају својим телекомима за пренос података, односно садржаја које прегледају корисници интернета.

Већина од 193 чланица ИТУ подржава идеју да интернетом треба да управља агенција УН, а не данашња комбинација приватних компанија и непрофитних група.

Уколико већина чланица ИТУ прихвати надлежност УН за регулисање интернета, западне земље могле би да одбију да потпишу тај споразум. Технолошке компаније и обични корисници интернета вјероватно би били против таквог споразума, али би га подржали телекоми.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *