ДСС и СРС: Откажите конференцију НАТО у Београду

БЕОГРАД – Демократска странка Србије позвала је актуелну власт у Србији, поводом годишњице почетка НАТО бомбардовања СР Југославије, да откаже годишњу конференцију тог војног савеза, која би требало да се одржи у јуну у Београду. Потпредсједник ДСС-а Милош Јовановић позвао је власт да "одустане од политике која Србију води у НАТО, која је води мимо […]

четвртак, март 24, 2011 / 19:38

БЕОГРАД – Демократска странка Србије позвала је актуелну власт у Србији, поводом годишњице почетка НАТО бомбардовања СР Југославије, да откаже годишњу конференцију тог војног савеза, која би требало да се одржи у јуну у Београду.

Потпредсједник ДСС-а Милош Јовановић позвао је власт да "одустане од политике која Србију води у НАТО, која је води мимо воље грађана и мимо Резолуције о војној неутралности".

"Ако се тај самит ипак одржи, ДСС ће преузети одговорност и позвати грађане да изразе своје незадовољство", поручио је Јовановић.

Из ДСС-а истичу да је 24. марта 1999. године НАТО показао своје право лице бомбардовањем суверене земље без мандата Савјета безбједности УН.

Током акције коју је ДСС организовала поводом Дана сјећања на страдале у НАТО бомбардовању, Јовановић је новинарима изјавио да је НАТО прије 12 година погазио међународно право.

"НАТО је бомбардовао СРЈ под лажним изговором хуманитарне интервенције, а заправо је пружио подршку сецесионистичком и мафијашком покрету косметских Албанаца и суштински напао Србију зарад сопствених интереса", рекао је Јовановић.

Он је навео да је у бомбардовању погинуло више од 2 500 људи, уништено или оштећено више од 7 000 кућа, више од 300 школа, 50 болница и толико цркава, и нагласио да су то разлози због којих се 24. март 1999. године не смије заборавити.

Јовановић је поновио да ДСС сматра да Србија никада не треба да буде члан НАТО-а, рекавши да се тај став заснива "не само на историји непријатељских односа који постоје између Србије и НАТО-а и који сежу у 1994-95. годину и бомбардовање Срба у Републици Српској и Српској Крајини", већ и на томе да и данас тај савез има геополитичке интересе који су у супротности са интересима Србије.

Јовановић је навео и да НАТО штити сецесију Косова, као што је и омогућио ту сецесију прије 12 година.

Српска радикална странка /СРС/ оцијенила је да је циљ НАТО бомбардовања био отимање дијела територије сувереној држави.

"Злочиначка агресија НАТО-а на СР Југославију 1999. године, предвођена САД, имала је за циљ да се применом силе отме део територије једној сувереној држави“, рекао је на конференцији за новинаре потпредсједник СРС Драган Тодоровић.

Он је оптужио актуелну власт у Србији да "преговоре са Приштином води по налогу Брисела и Вашингтона и да је ушао у процес признавања независности такозване државе Косово".

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *