ДС: И званично избачен Јеремић, појачање стигло из Крушевца

Једногласном одлуком, Статутарна комисија Демократске странке искључила је вечерас Вука Јеремића из чланства у тој странци. Одлука о искључењу Јеремића, како је саопштено из ДС након сједнице Статутарне комисије, која је трајала три и по сата, донијета је једногласно. Разматрање одлуке о искључењу Јеремића, некадашњег министра спољних послова Србије и актуелног предсједника Генералне скупштине УН, […]

субота, март 16, 2013 / 09:03

Једногласном одлуком, Статутарна комисија Демократске странке искључила је вечерас Вука Јеремића из чланства у тој странци.

Одлука о искључењу Јеремића, како је саопштено из ДС након сједнице Статутарне комисије, која је трајала три и по сата, донијета је једногласно.

Разматрање одлуке о искључењу Јеремића, некадашњег министра спољних послова Србије и актуелног предсједника Генералне скупштине УН, услиједило је пошто се оглушио о одлуку Главног одбора ДС да врати посланички мандат.

Јеремић се 19. фебруара обратио Уставном суду Србије за оцјену уставности и законитости одлуке ГО ДС о његовом искључењу, а тај суд је покренуо поступак за оцјену уставности и законитости.

Статутарна комисија ДС је недавно из чланства искључила и Душана Петровића, такође, због одбијања да врати посланички мандат, а након тога он је са још петорицом посланика формирао посебан посланички клуб "Заједно за Србију" и најавио оснивање странке.

У међувремену, Јеремић је синоћ је на свом Твитер налогу написао: "Долазим на програмску скупштину ДС", која је заказана за недјељу, 17. март.

Док је Статутарна комисија одлучивала о његовој судбини у ДС, Јеремић се из Њујорка поново огласио преко друштвене мреже Твитер, гдје је написао да не вјерује да би лидер странке Драган Ђилас пао тако ниско да га искључи из странке само да би га спријечио да говори на Програмској скупштини ДС.

Јеремић је навео да ће на Програмској скупштини рећи шта мисли о приједлогу новог програма демократа.

"Добио сам позив за Скупстину ДС у недјељу и долазим из Америке да кажем шта мислим о приједлогу новог програма", написао је Јеремић.

Ђилас је, уочи данашње сједнице Статутарне комисије, новинарима рекао да Јеремића и ако буде искључен позива да се као гост обрати Скупштини.

"Статутарна комисија данас доноси одлуку да ли ће Јеремић бити исклучен или не – ако не буде искључен говориће на програмској скупштини као делегат, а ако буде, позивам га да као гост дође и обрати се скупштини", рекао је Ђилас новинарима испред сједишта странке у Крунској улици.

Мадији спекулишу да би Јеремић могао бити седми члан посланичког клуба Душана Петровић, који је такође избачен из ДС, али овај то није ни потврдио ни негирао.

Крушевачки Покрет за промене у ДС

Предсједник Демократске странке Драган Ђилас и лидер крушевачког Покрета за промене Бранислав Катанчевић потписали су синоћ у Крушевцу политички споразум којим тај покрет приступа Демократској странци (ДС).

У присуству више стотина присталица и чланова обе политичке групације, наведено је да ће начин приступања бити дефинисан техничким споразумом, а да се потписаним документом прецизира да се Демократска странка и Покрет за промене обавезују да се пред републичким институцијама заједнички боре за пренос већих надлежности на локалне самоуправе, равномеран економски развој и фискалну децентрализацију.

Споразум предвиђа и заједничко залагање за реформу локалне управе, увођење општина у градове који их немају, мјешовити изборни систем, директан избор градоначелника, као и унапређење услова живота грађана у локалним срединама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *