Државни апарат троши 273 КМ у секунди

Међународни монетарни фонд (ММФ) предвиђа у свом званичном и објављеном документу да ће укупни расходи администрације у БиХ у овој години бити 8,619 милијарди КМ "Према томе, државни апарат троши 273 КМ у свакој секунди, па је од општих избора одржаних у октобру 2010., без икаквих планова и по инерцији, потрошено више од 3,8 милијарди […]

недеља, март 20, 2011 / 18:21

Међународни монетарни фонд (ММФ) предвиђа у свом званичном и објављеном документу да ће укупни расходи администрације у БиХ у овој години бити 8,619 милијарди КМ

"Према томе, државни апарат троши 273 КМ у свакој секунди, па је од општих избора одржаних у октобру 2010., без икаквих планова и по инерцији, потрошено више од 3,8 милијарди КМ, великим дијелом на плате и накнаде корисника буџетских средстава", наводе из Центра за заступање грађанских интереса-Фондација ЦПИ .
 
У саопштењу се наводи да док грађани редовно уплаћују порезе и пуне државне касе, "државна власт још није формирана, а Влада у техничком мандату свеједно троши новац порезних обвезника".
 
"Јавна потрошња је измакла контроли одговорних институција. Од избора је прошло пет мјесеци, а вријеме се, умјесто на конкретне кораке у правцу опоравка земље, троши на политичку борбу за превласт.
 
"Од 2. октобра 2010. године изгубили смо 37 милиона КМ (6,7 милиона КМ мјесечно) потрошених на плате и накнаде функционера на свим нивоима власти који су скоро пола године сједили беспослени. Искрено се надамо да су они којима смо на изборима дали своје повјерење напокон пронашли начин да формирају власт на ентитетском и кантоналном нивоу. Нова политичка криза не би нимало нашкодила политичарима, они ће себи своју плату свеједно исплатити, него грађанима и предузетницима у БиХ који финансирају власти, а заузврат добију једно велико ништа", казао је извршни директор Центра за заступање грађанских интереса – Фондације ЦПИ Дамир Мехмедбашић.
 
"Свјетска банка је већ зауставила исплату 110 милиона евра подршке буџетима БиХ, а сваки дан на адресе државних институција стижу одговори из ЕУ и међународних финансијских институција да практично не знају с ким у БиХ да причају о конкретним пројектима", тврде у Министарству финансија и трезора.
 
У саопштењу се наводи да "док се власт још не формира, грађани и даље плаћају за производ који се не користи".


0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *