Дрвопређивачима у Српској пријети колапс!

Клизишта, која су се појавила у многим дијеловима Републике Српске, додатно отежавају допрему сировине за дрвопрерађивачке капацитете. „Од Владе РС очекујемо да што прије изради нови систем за допремање обловине за дрвопрерађиваче. Поред милионских штета од поплава, сада само суочени и са несташицом дрвне масе“, изјавио је за пословни портал Капитал Миленко Стевановић, помоћник директора […]

среда, мај 28, 2014 / 10:53

Клизишта, која су се појавила у многим дијеловима Републике Српске, додатно отежавају допрему сировине за дрвопрерађивачке капацитете.

„Од Владе РС очекујемо да што прије изради нови систем за допремање обловине за дрвопрерађиваче. Поред милионских штета од поплава, сада само суочени и са несташицом дрвне масе“, изјавио је за пословни портал Капитал Миленко Стевановић, помоћник директора за логистику у бијељинској Фабрици за производњу и намјештаја „Мега дрво“.

Незапамћене поплаве и клизишта додатно су забринули дрвопрерађиваче, када је ријеч о континуираној допреми сировине за прераду.

„Без сталне допреме репроматеријала за производњу нашој и другим сличним фабрикама пријети потпуни колапс. Уколико будемо присиљени да набављамо сировину из иностранства, производња ће због већих увозних цијена, трошкова транспорта и сл. знатно поскупити, што ће се одразити на финални производи“, истиче Стевановић.

Наглашава да парафискална оптерећења отежавају рад овог предузећа, истичући да би Влада РС требало да помогне реални сектор.

„Пуно је пореза и разних дажбина. Рента за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредно је превисока, за проширење мреже електричне енергије, разне врсте сагласности и слично. Неопходне су нам олакшице, а не баријере. Предузећа која су извозно орјентисана морају бити приоритет у изузетно тешкој ситуацији у којој смо се затекли након катастрофалних поплава“, истиче Стевановић.

Он каже да је „Мега дрво“, са новом линијом за производњу, све своје потенцијале усмјерило ка већем степену финализације и производњи намјештаја, али сада је због недостатка обловине све под знаком питања, а тим и судбина 170 радника које запошљавају.0 КОМЕНТАРА

  1. pa to je dobra vijest. jer što više sortimenata prodaju Šume Srpske, više gubitka naprave (pokradu). ovako neće biti ni gubitaka, a ni sječe stabala.

    na korak do prvobitne zajednice.

  2. Cijela Srpska je bila i prije potopa u kolapsu, sada smo, poslije potopa u novom stadijumu ,Pomoru od gladi i bolesti.
    Ima li i poslije Pomora nešto , i ako ima šta je?
    Ukoliko se momentalno ne uhapse ideolozi i realizatori pogroma i genocida i onemogući im se dalje djelovanje uništavanja zemlje i ljudi, vjerovatno ima još jedna, završna, finalna faza , da se poslužim biskupovim riječima , nogdaun faza Srba više nema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *