Дрвар: Први сабор крајишке пјесме

Први сабор крајишке пјесме, уз учешће великог броја извођача, биће одржан 28. септембра у Дрвару, под покровитељством предсједника РС Милорада Додика. План је да сабор ове године буде ревијалног, а свих наредних и такмичарског карактера, како би на тим просторима добили малу српску Гучу, јер се очекује да Дрвар посјећује велики број људи. Најавио је […]

недеља, септембар 23, 2012 / 09:59

Први сабор крајишке пјесме, уз учешће великог броја извођача, биће одржан 28. септембра у Дрвару, под покровитељством предсједника РС Милорада Додика.

План је да сабор ове године буде ревијалног, а свих наредних и такмичарског карактера, како би на тим просторима добили малу српску Гучу, јер се очекује да Дрвар посјећује велики број људи.

Најавио је то Никола Шпирић, иницијатор и предсједник Организационог одбора, иначе родом из овог мјеста, који је рекао да је ово идеја која ће наџивјети све који раде на организацији сабора и која је посвећена будућим генерацијама.

“Циљ је да ове године имамо ревијални сабор, да дођу најпознатије групе крајишке пјесме и гости као што су Маринко Роквић, Миљан Миљанић, Снежана Бабић Снеки, Вера Матовић, а да наредне године, на 2. сабору, први дан буде ревијалног, а други такмичарског карактера и циљ нас који радимо на томе је да то буде мала српска Гуча, која је почела са неколико хиљада и завршила са милион људи”, казао је Шпирић.

“План је да сабор ове године буде ревијалног, а свих наредних и такмичарског карактера, најавио Шпирић”

Да бисмо се посветили том крају гдје су се Срби вратили, а то је Босански Петровац, Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч, Шпирић је рекао да онда морамо том крају вратити душу, а да је пјесма управо душа Крајине.

“Неизмјерно сам захвалан Лази Пајчину који је заједно са мном радио на тој идеји, а онда смо добили благослов владике бихаћко-петровачког Хризостома, те се као и увијек присталица таквих великих идеја јавио и покровитељ Милорад Додик, предсједник РС”, рекао је Шпирић и нагласио важност медијског покровитељства Радио-телевизије РС и “Независних новина”.

Изразио је очекивање да ће бити присутан велики број људи на сабору, а да ће се Дрвар показати као добар домаћин.

“Ко би могао рећи да ћемо припремати један велики сабор тамо гдје је прије само 15 година наша пјесма била плач и ту је величина Срба Крајишника”, навео је он.

Додао је да ће за наредну годину размислити да овај датум помјере мало ближе Илиндану, 2. августа, када је топлије вријеме и када људи могу да остану и два дана, те уживају у пјесми свог завичаја.

Иначе, биће формиран Организациони одбор сабора, а циљ је и да предсједник РС трајно буде покровитељ овог скупа, ко год да то буде.

“Јединство тог краја и народа грађено је на муци, страдањима, повратку и ово је покушај да му се врати душа. Хоћемо да се у наш крај вратимо с пјесмом и да пјесма побиједи све наше непријатеље”, поручује Шпирић. Исто тако, од 2. сабора ће бити формиран жири од познатих имена те музике, правиће се селекција група, док ће у такмичарском дијелу бити само најбољи.

“Ово је један снажан импулс повратку, развоју и останку у том крају, а самим сабором тај регион наслања се с разлогом на РС, а РС на Србију и то је та порука коју ми желимо да пошаљемо”, рекао је Шпирић и додао да су добродошли сви који воле крајишку пјесму, без обзира на вјеру или нацију.

Учесници

На 1. сабору крајишке пјесме, који ће бити одржан 28. септембра у 17 часова, код Радничког дома у Дрвару специјални гости су Миљан Миљанић, Снежана Бабић Снеки, Вера Матовић и Маринко Роквић. Поред њих учествују: Жаре и Гоци, “Синови Мањаче”, Саво и Љубиша, “Лазарево јато”, “Капи завичаја”, “Звуци Виторога”, група “Унац”, “Рунолист”, “Змијање”, “Врело Крајине”, “Делије” са Мањаче, Новица Текић, “Српска тромеђа”, Боро и Сале, Жељко Стокањић, Влатка Карановић.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Eto, i to je od nasih para, i neka je. Ali, da je samo dan poslije izbora , ili da je bilo sto Spiric rece za Ilindan, rekao bi da nema nista sa prljavom snsd politikom. Ovako je jedna velika pljacka. Fuuuuuuj!

 2. Слажем се. Лијепо је да се чува традиција. Волим да чујем добру крајишку пјесму и похваљујем догађај, али не у предизборној кампањи.

  Предлагали смо прије извјесног времена да се у Банском двору одржи неки скуп гуслара. Било би лијепо да се то реализује у неко скорије вријеме.

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=19919

 3. Иза тога стоји Шпиритус, који је одавно себи направио оступницу и од Дрвара, и од Републике Српске.

  Хоће ли неко учествовати од бечке филхармоније…само питам.

  Ајде молим те остави нас на миру,да се сами бавимо о свом јаду.
  То што си јамио јамио, нека ти је богом просто. А сад само иди,иди, хвала ти за све твоје умне и интелектуалне способности, за сву жртву поднесену и сва добра која си учинио, за овај напаћени српски народ. Одмори мало!

 4. Ето прилике за новокомпонованог шаторског пјевача м.додика, микрофон је ваш покажи шта знаш…само нам се скини с к.. више!!!B-):P

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *