Друштвено предузетништво – идеје које покрећу заједницу

Данас je у Бањалуци је одржана промотивна (мини) конференција „Друштвено предузетништво – идеје које покрећу заједницу“, коју је организовао Центар за развој друштвеног предузетништва „Глобус“ у сарадњи са Привредном комором Републике Српске, и уз подршку фирме „Ектос“ из Бања Луке. „Глобус“ је први центар за развој друштвеног предузетништва у Босни и Херцеговини, који је формално […]

уторак, март 25, 2014 / 16:41

Данас je у Бањалуци је одржана промотивна (мини) конференција „Друштвено предузетништво – идеје које покрећу заједницу“, коју је организовао Центар за развој друштвеног предузетништва „Глобус“ у сарадњи са Привредном комором Републике Српске, и уз подршку фирме „Ектос“ из Бања Луке.

„Глобус“ је први центар за развој друштвеног предузетништва у Босни и Херцеговини, који је формално почео са радом у фебруару 2014. године, као удружење грађана, иако се тим активиста мотивисаних за рад на промоцији друштвеног предузетништва окупљао као неформална група и раније. Мисија ЦДП „Глобус“ је промоција и подстицање развоја друштвеног предузетништва и дјеловања на принципима солидарности у правцу смањења социјалне искључености, сиромаштва и незапослености у Босни и Херцеговини.

Друштвено предузетништво је хумани концепт пословања, који је популаризован у 21. вијеку, иако заправо датира од самих почетака развоја предузетништва. Оно је дио друштвене економије која почива на потпуно другачијим принципима од неолиберализма -концепта којег карактерише идеја увећања профита, мањка друштвене одговорности и тежње ка моћи. Најзначајнија карактеристика друштвеног предузетништва је у томе што су солидарност, повјерење и друштвена правда његова основа.

Улога друштвеног предузетништва у друштвеном и економском развоју Европе прогресивно се препознаје, због чега овај облик дјеловања постаје темељ за европски социјални и развојни модел. Многе земље се окрећу овом концепту да би ријешили своје кључне социо-економске проблеме.

У тренутку када су социјална искљученост, сиромаштво и незапосленост акутни друштвени проблеми у Босни и Херцеговини, друштвено предузетништво отвара могућности и нове начине адресирања и рјешавања ових проблема. О друштвеном предузетништву и његовим дометима у Босни и Херцеговини се генерално јако мало зна, због чега је један од кључних мотива дјеловања нашег центра подизање свијести о друштвеном предузетништву код шире друштвене заједнице.

Основни циљ конференције био је промоција друштвеног предузетништва и дјеловања на принципима солидарности у правцу смањења социјалне искључености, сиромаштва и незапослености у Босни и Херцеговини, као и сагледавање могућих облика сарадње на јачању мреже за развој друштвеног предузетништва.

На конференцији су поред тематских излагања о друштвеном предузетништву и његовом значају представљени примјери добре праксе, како домаћи тако и страни. У сарадњи са Европском мрежом за развој друштвеног предузетништва у сектору туризма „Ле Мат“ из Италије, учесницима конференције представљен је и промотивни филм „Ми смо друштвени предузетници.“ Учесници су били представници више институција и невладиних организација –релевантних актера у области друштвеног предузетништва.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *