Другу шансу да обнови наоружање руска армија неће имати

Прва ствар – авиони и остала војна техника Другу историјску шансу да обнови наоружање руска армија неће имати. Ово је изјавио предсједник земље Владимир Путин за вријеме радне посјете Новосибирској области. Шеф државе упознао се са радом једног од водећих предузећа ваздухопловне индустрије – фабрике Валерија Чкалова, а такође одржао савјетовање о перспективама развоја борбене […]

петак, март 8, 2013 / 12:30

Прва ствар – авиони и остала војна техника

Другу историјску шансу да обнови наоружање руска армија неће имати. Ово је изјавио предсједник земље Владимир Путин за вријеме радне посјете Новосибирској области. Шеф државе упознао се са радом једног од водећих предузећа ваздухопловне индустрије – фабрике Валерија Чкалова, а такође одржао савјетовање о перспективама развоја борбене авијације земље.

У новосибирским предузећима склапа се један од најсавременијих војних авиона – полифункционални фронтовски бомбардер Су-34. Ове летјелице ће се испоручивати у Оружане снаге у оквиру државног уговора планираног до 2020. године. 14 таквих летјелица стиже већ ове године. А укупно у наредних седам година армија ће добити сто Су-34. При томе приоритетна ће бити испорука авиона руским војницима, и тек затим ће их избацити на спољно тржиште. Сасвим недавно предузеће је озбиљно технички модернизовано. Ипак његово опремање ће се наставити, увјерио је сараднике фабрике руски лидер. А у целини за развој борбене авијације биће усмерена свака четврта од 20 трилиона рубаља (око 650 милијарди долара), колико је предвиђено државним програмом модернизације армије и флоте.

Савремене авионе и хеликоптере војска већ добија, при томе ријеч је о њиховој серијској производњи, изјавио је Владимир Путин.

– Планира се да се купује скоро 2000 авиона и хеликоптера. На рачун тога до 2020. године довешће се удио савремене авијационе технике у трупама до 70%. Сада она чини око 20%, нажалост, Предузећа треба да прођу дубоку техничку модернизацију, ојачају своје производне и кадровске могућности.

По мишљењу Путина, истовремена модернизација производње и производња савремене технике није једноставан задатак. Ипак он је сасвим реалан. То потврђује искуство новосибирске фабрике. Предсједник је посебно подвукао да ће држати под сталном контролом испуњење плана модернизације армије и флоте. Он је такође истакао да су принципијално важни тјесни контакти наручилаца, иноватора и неспоредних произвођача технике, јасно виђење технолошких задатака и познавање захтјева према новом наоружању. У суштини, руски одбрамбено-индустријски комплекс мораће да рјешава задатке квалитативно новог нивоа. При томе главно је максимално искористити постојеће могућности и одговорно се односити према постављеним задацима, увјерен је председник.

– Нећемо имати другу историјску шансу у потребним роковима и у потребном квалитету уз постојење новчаних средстава, а она код нас, хвала Богу, постоје у пуном обиму да ријешимо ове масовне задатке који стоје пред земљом у области осигурања одбрамбене способности. И потребно је да се сви концентришу на рјешавање овог задатка. Да схвате да то није обичан посао. Данас смо добили, сутра ћемо добити. Не сутра неће бити тог новца. И време ће проћи. Ево шта увијек треба да имамо у виду.

Наредних година борбена авијација Русије ће бити подвргнута кардиналној модернизацији. То се тиче свих линија технике, укључујући офанзивну, извиђачки и транспортни парк. Министарство обране већ је склопили дугорочне уговоре за испоруку савремених борбених авиона и хеликоптера. Између осталог борбеног хеликоптера Ка-52 Алигатор. Завршавају се пробе Перспективног авијационог комплекса фронташке авијације. У овај вишенамјенски ловац пете генерације у Оружаним снагама полажу велике наде.

Шта више, председник је поставио амбициозан задатак да постигне то да домаће летјелице по својим карактеристика превазиђу стране аналоге.

Илија Харламов 0 КОМЕНТАРА

  1. Svaka mu čast.
    Skoro sam na HRT-u gledao odličan dokumentarac o Rusiji i Putinu.
    Tačno je da u najvećem gradu Moskvi ima dosta oponenata Putinu ali je Putin svjesno forsirao na uštrb glavnog grada ostale dijelove Rusije i u većem dijelu države ima i dalje veliku popularnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *