Дрон дошао на наплату: Шиптар хоће хрватски азил

Албанац Исмаил Морина, који је ухапшен у Хрватској по потјерници Србије због скандала са дроном са заставом „велике Албаније “ тражио је политички азил у Хрватској како би избјегао изручење Србији, пише данас Балкан инсајт позивајући се на изјаву Морининог адвоката.

понедељак, јул 31, 2017 / 08:53

Адвокат Исмаила Морине, Дарко Бутиган, потврдио је данас за БИРН да је његов клијент поднио захтјев за политички азил у Хрватској и да жели да избјегне изручење Србији јер мисли да неће имати фер суђење.

Морина је осумњичен да је 14. октобра 2014. управљао дроном са заставом „велике Албаније“ који је летио изнад стадиона у Београду током фудбалске утакмице Србије и Албаније, послије чега је дошло до сукоба навијача на терену, а утакмица је прекинута.

Он је у јуну ухапшен у Хрватској по потјерници Србије, а суд у Дубровнику је прошлог четвртка одлучио да га изручи Србији.

Бутиган се на ту одлуку жалио Врховном суду Хрватске који нема дефинисан рок до када мора да одлучи о жалби послије чега одлуку Суда треба да потврди и ресорни министар.

„Обично је Врховном суду потребно два до три мјесеца да одлучи по жалби, али сада ће захтјев за азил одгодити изручење за шест до десет мјесеци“, рекао је Бутиган.

У суботу је Фудбалски савез Албаније позвао албанску владу да „правно интервенише“ и да спријечи изручење Србији Исмаила Морине.

Претходно је, у петак, албански министар правде позвао свог хрватског колегу да суспендује захтјев за екстрадицију Морине у Србију јер није у складу са европским конвенцијама о изручењу и људским правима.

Фудбалски савез у недјељу је најавио жалбу заједно са премијером Албаније Едијем Рамом.

БИРН подсјећа да је Морина разљутио српске националисте због дрона са заставом „велике Албаније“ током утакмице у Београду, док му се албански националисти из истог разлога диве и сматрају га херојем.

Бутиган је за албанску телевизију Топ ченел рекао да Србија Морину терети за подстицање кривичних дјела међу народима за шта је запријећена казна до осам година затвора.

БИРН додаје да се Морина сукобљавао са законом и у Албанији. Био је ухапшен у октобру 2015, када је код њега пронађено оружје и 36 улазница за фудбалску уткамицу против Србије у Елбасану. Ослобођен је у децембру.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *