Драги: Евро је необорив

Предсједник Европске централне банке Марио Драги објавио је детаље новог плана о куповини обвезница у циљу ублажавања дужничке кризе еврозоне. Он је истакао да ће тај план да пружи „у потпуности ефикасну помоћ“ и да је евро “необорив”. ЕЦБ планира да смањи трошкове позајмљивања за земље огрезле у дуговима, као што су Шпанија и Италија, […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 21:01

Предсједник Европске централне банке Марио Драги објавио је детаље новог плана о куповини обвезница у циљу ублажавања дужничке кризе еврозоне. Он је истакао да ће тај план да пружи „у потпуности ефикасну помоћ“ и да је евро “необорив”.

ЕЦБ планира да смањи трошкове позајмљивања за земље огрезле у дуговима, као што су Шпанија и Италија, тако што ће купити њихове обвезнице.

Европска централна банка задржала је каматну стопу еврозоне непромијењено на 0,75 одсто.

Драги је рекао да ће ЕЦБ бити ангажована у „директним монетарним трансакцијама“ или ОМТ како би се позабавила “тешким аномалијама” на тржишту обвезница заснованим на “неоснованим страховима“.

Он инсистира да је ЕЦБ “строго у склопу свог мандата” одржавања финансијске стабилности, али је поновио потребу да владе наставе да проводе планове смањења потрошње и реформе тржишта рада.

Марио Драги је додао да је потез ЕЦБ услиједио као одговор на пад привредног раста еврозоне 2012. а пад се очекује и током 2013.

ЕЦБ очекује пад привредног раста за 0,4 одсто 2012, али и раст за 0,5 одсто 2013. са повећањем инфлације на 2,6 одсто.

Директне монетарне трансакције биће проведене у сарадњи са Европским фондом за финансијску стабилност или Европским механизмом стабилности.

Приспјеће за наплату купљених обвезница биће између једне или три године и неће бити лимита на величину односно суму купљених обвезница, истакао је Драги.

ЕЦБ ће затражити од Међународног монетарног фонда /ММФ/ да помогне у надгледању да ли одређена земља испуњава све услове.

И док је Драги износио планове ЕЦБ њемачки канцелар Ангела Меркел разговарала је са шпанским премијером Маријаном Рахојем о кризи у еврозони.

“Морамо да вратимо повјерење у евро у цјелини како би међународна тржишта имала повјерење да ће земље чланице испунити своје обавезе“, рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре.

“Желимо да отклонимо сваку сумњу на тржиштима о континуитету евра“, додао је Рахој.

Предсједник њемачке Бундесбанке Јенс Вајдман и даље се жестоко противи плану ЕЦБ, забринут да би земље чланице могле постати везане за помоћ централне банке и не би провеле реформе.

Али, већина од 23 чланице савјета ЕЦБ подржавају план.

И Организација за економску сарадњу и развој изразила је своју подршку плану куповине обвезница упозоравајући да криза еврозоне представља највећи ризик и опасност за глобалну привреду.

Она позива на већу ангажованост централних банака да би се спријечио распад еврозоне.

“Треба сузбити страхове од распада, а то се може постићи тако што ће ЕЦБ преузети интервенцију на тржишту обвезница“, наводи се у саопштењу ОЕЦД-а и појашњава да забринутости о могућности изласка из еврозоне повећавају вриједност обвезница, односно прионосе на обвезнице, што опет повећава бојазни од распада.

У међувремену, стопа незапослености у Грчкој скочила је на 24,2 одсто у јуну са 23,5 колико је износила у мају, подаци су статистичке агенције Елстат.

Ипак, Шпанија је и даље чланица еврозоне са највећом стопом незапослености од 24,6 одсто, колико је износила у јуну.

Трошкови позајмљивања Шпаније пали су на аукцији дуга на коме је Мадрид продао обвезнице од 3,5 милијарди евра са роком приспјећа 2014, 2015. и 2016.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *