Драган Чавић: Бања Лука против режима

СНСД и његови кључни људи владају Бањалуком практично од 1997.године. Први послијератни локални избори одржани су у септембру 1997.године. Након тих првих локалних избора, Бањалучанке и Бањалучани су на изборе излазили у априлу 2000.године, затим у октобру 2004.године и у октобру 2008.године. Сваки пут послије свих ових избора, извршну власт Бањалуке формирали су исти људи […]

уторак, август 21, 2012 / 15:53

СНСД и његови кључни људи владају Бањалуком практично од 1997.године.

Први послијератни локални избори одржани су у септембру 1997.године.

Након тих првих локалних избора, Бањалучанке и Бањалучани су на изборе излазили у априлу 2000.године, затим у октобру 2004.године и у октобру 2008.године.
Сваки пут послије свих ових избора, извршну власт Бањалуке формирали су исти људи из исте партије, Небојша Радмановић и Милорад Додик.

СНСД и његови кључни људи владају Бањалуком практично од 1997.године.

Иако тада у Социјалистичкој партији, Небојша Радмановић је био све до 2000.године предсједник Извршног одбора Града Бањалуке, јер је тек 2000.године почео да се примјењује нови законски оквир када је уведена функција градоначелника.

До тада, извршна власт Бањалуке била је у рукама извршног одбора, или боље речено у рукама Небојше Радмановића, а са њим и свих његових других другова,прије свих Слободна Гаврановића,али и других бивших социјалиста а сада социјалдемократа.

Од 2000 године, градоначелник Бањалуке без прекида је Драгољуб Давидовић.

Од те године уједињења Радмановићевог ДСП-а и Додиковог СНСД-а, у владању Бањалуком води се непрестана битка између Бањалучке и Лакташке фракције „Савеза Нешиних социјалиста и Додика“(Објашњење за Бањалучки СНСД).

Набојша Радмановић и Милорад Додик бију битку око Бањалуке,прeко својих лојалиста у градској филијали режимске странке, оличених у двије особе: Слободану Гаврановићу и Драгољубу Давидовићу.

Иако између ове двије фракције постоји континуитет тихог сукоба, протекло вријеме је потврдило народну мудрост: „Врана врани очи не вади“.

Дакле, петнаест година град Бањалука није мијењала власт.

У тих петнаест година Град Бањалука је потрошила вјероватно око 2 милијарде КМ, када се саберу сви буџети,задужења,донације и грантови међународних финансијских институција и организација.

Политичка битка за власт у Бањалуци за СНСД је увијек била и битка за власт у Републици Српској.

Исто друштво је свих протеклих 15 година с успјехом мијењало политички фундамент,сваки пут увјерљиво и уз симпатије Бањалучана који су им за узврат четири пута подарили власт.

1997.године Бањалука је била центар „политичке револуције“ против „Паљанског СДС-а“ и против међународне изолације,а главни актери „револуције“ били су Биљана Плавшић,Гуго Лазаревић,Небојша Радмановић,Славко Жупљанин,Предраг Радић,Радослав Брђанин,Милорад Додик и Никола Шпирић.

Од цијелог овог друштва револуционара,само су Додик,Радмановић и Шпирић профитирали из револуције, а све остале више нико не спомиње, а неких се и не сјећа.

Те 1997.године бањалучани су били с правом огорчени на игнорисање које су без индигнације исказивали тадашњи шефови СДС-а према Бањалуци и Крајини,и због тога су неподјељено изабрали нову Бањалучку власт у којој није било СДС-а.

Већ на следећим локалним изборима 2000.године СНСД није побједио у Бањалуци, али је уз помоћ прије свега ДНС-а направио већину и формирао власт, уз свесрдну помоћ странаца који нису смјели дозволити да „либералном“ Бањалуком владају „радикални“националисти.

Није прошло много времена и Бањалука је увидјела да град на Врбасу постаје филијала Додикових Лакташких кадрова, и тих година, када је још постојала регистарска таблица аутомобила БЛ, у Бањалуци је почела кружити шала да БЛ на аутотаблицама значи „Близу Лакташа“ а не Бања Лука.

Таблице са ознаком БЛ више не постоје али је тумачење скраћенице постало све изреженије свих протеклих година.

То је и година отвореног супростављања Додика и Радмановића режиму Слободана Милошевића када је Бањалука уз Лакташе постала центар логистике међународне акције јачања опзиције у Србији, а Бањалука је према опозицији у Србији показивала симпатије.

Бањалуку су СНСД-ови прваци свијету представљали као цивилизовано лице Срба, а бањалучанима су поручивали да ће само њихова власт од Бањалуке направити прозор у свијет,а сви остали, а посебно десничари, СДС и радикали, су у ствари спуштена ролетна на том прозору.

2004.године, Бањалука је опет гласала за СНСД.То је година у којој је СНСД и даље Бањалучане позивао да не гласају за странке које „запад“ не жели за саговорнике.Драгољуб Давидовић, углађен и културан,побрао је симпатије Бањалучана јер није припадао политичком стереотипуоних Срба које свијет не жели.Бањалучани су говорили: „Пусти Додика, Драго је другачији“.

И Драго је побједио, а са њим и СНСД.

2008.година је била година СНСД-овог „референдума“.

Бањалучани су насјели као и цијела Република Српска још од 2006.године када је Додик лансирао политички заокрет СНСД-а,играјући на карту изненада пробуђеног „Српског националног отпора“ непријатељском „западу“.

Престала је потреба да Бањалука буде синоним пријатељства “западу“, сада је за побједу требало да Бањалука постане синоним отпора“западу“.

Једанаест година до тада, Додик и Радмановић су бањалучане добијали на причи о отварању према свијету, а у тих 11 година од тог истог њиховог „свијета“ Бањалука није добила ама баш ништа,ни једну фабрику и ни једно радно мјесто, ако се не рачунају банке које више узимају него што дају.

Узалудан је био сав напор бивших мондијалиста да Бањалуку прикажу као „умивено Српско лице“.

И одлучили су да постану националисти, не зато што то јесу, већ зато што то пролази код Срба.

Петнаест година Бањалука подржава политичке ставове СНСД-а .

У тих 15 година,Бањалука је остала без зеленила,у замјену за бетонске блокове турбофолк архитектуре,која је прошарала Бањалуку,број отворених спортских игралишта је данас мањи него седамдесетих година,број дјечијих вртића је исти као деведесетих година,није изграђена ни једна основна или средња школа,спортске дворане и фудбалски терени су у стању одржавања од колапса,у вријеме њихове власти у Лакташе су се преселиле и последње фирме које су показивале знаке живота, Мљекара и Глас,а на њиховим мјестима град је промјенио регулациони план са намјером да нови власници ту граде стамбено пословне објекте.Исто се десило и са Фруктоном која је уништена ради изградње зграда на њеном мјесту.

Бањалучки спорт је по резултатима иза Требиња и Бјељине, а некада је Бањалука била један од водећих спортских градова у СФРЈ.

Пољопривреда је нестала са градског подручја, а Бањалука је постала град у којем се радно мјесто може добити само у администарцији,банкама или тржним центрима.И ту нема мјеста онима који нису пољубили руку неком из режимских редова.

У последњих 15 година владања Бањалуком СНСД није изградио споменик палим борцима отаџбинског рата, а имају га: Бијељина,Приједор,Шамац,Лопаре, и сви други градови и општине Републике Српске са вишеструко мање погинулих у рату од Бањалуке.

Милиони су потрошени за куповину градских подземних гаража и паркинга, а за споменик палим брцима или нема пара или нема локације.Умјесто да Бањалука сагради грандиозан споменик својим најбољим синовима погинулим у отаџбинском рату ради трајног сјећања на праведну борбу,Бањалука је добила кич фонтане које ће подсјећати на неукус и примитивизам петнаестогодишње владавине црвених социјалиста и социјалдемократа.

Није све лоше у Бањалуци од како владају, али није ни сјајно, како они кажу.

За све што у Бањалуци не ваља искључиво су заслужни они.

То што се годинама догађа у области стамбене изградње на релацији Град Бањалука – ЗИБЛ –Правобранилаштво – Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове,приватне фирме и појединци блиски режиму, када се једног дана отвори биће сигурно разлог да многи режимски неимари побјегну из Бањалуке.

Разне махинације са земљиштем,објектима,гаражама,партнерским пројектима са режимским фирмама,под велом су тајне јер само мали број људи има увида у све што се догађало.

Многи СНСД-ови актери манипулација грађевинским земљиштем, посебно до 2006.године, желе побједу на изборима да би ди краја мандата 2016.године њихове махинације ушле у судску застару од 10 година.

Они желе побједу из страха од казне за оно што су урадили, а не због воље да Бањалуци буде боље.

Зато су ангажовали и „Курту и Мурту“ да оцрњује опозицију, стварајући утисак да су режимски прваци непобједиви, а опозициони неупотребљиви.

Знају они добро да за стање у Бањалуци могу бити криви само они, а не опозиција каква год да је, јер опозиција задњих 15 година ни дана није вршила власт у Бањалуци.

Ми из Демократске партије понављамо безброј пута: Републиком Српском влада режим, а са режимом се не преговара, режим се руши!

За побједу над режимом треба безкомпромисна опредјељеност.Свако калкулисање даје режиму шансу да дуже влада.

Ми имамо само једно на уму: први приоритет нашег дјеловања је обарање режима демократским средствима, свугдје гдје постоји режимска локална филијала каква је и Бањалука.

Петнаест година непрекидног владања СНСД-ових шефова у Бањалуци, што је много много је!
 0 КОМЕНТАРА

 1. Gos. Čaviču sve ovo što Vi i Vaš veliki ekonomista Vojo Gligić napisašte je tako i to svi znaju da je tako. Naravno nije sve baš loše ali koliko su prikazali da su u BL uložili para mogli su za te pare barem još toliko da urade i izgrade u BL a ne da to završi u njihovim džepovima. AL zvršilo je i mi to nemožemo da vratimo.U ovom Vašem obračanju ja ne pročita Vašu strategiju ekonomskoga razvoja i njene ciljeve ciljeve. Morate se početi baviti temom razvoja,rekonstrukcije privrede i zapošljavanja. Nemojmo da se samo igramo dječiji igara caje i lopova. Pa Vi ste gos. Čaviču dali Dodiku priliku i povratili ga iz mrtvih(politički)i dali mu čansu da vlada sve ove godine. A sada pičete kako nevaljaju. A šta bilo ko od Vas napravi u ovoj našoj BL i ostavi spomenik da mu se divimo? Možda Čokori,Krupe,Brda (Špiričevo selo kod Drvara zovu ga BEVERLI HILLS)pitate se zašto??? i druga mondemska mjesta koja izgradište za svoje potrebe. Dosta je zamazivanja očiju i priče gluposti ko je veći a ko manji lopov kada ste se Vi svi dobro omastili i obogatili na funkcijama koje ste obavljali. Dajte programe za rekonstrukciju i razvoj privrede i kako da se omladina zaposli a ne da mlatite praznu slamu i gledate samo svoje interese. Dobar ekonomista,doktor,državni službenik(izbačen iz Kliničkoga centra jer ga je pokrao)nemogu biti i dobri projektanti razvoja. Pa razmislimo malo kome da damo ili da uopšte nikom ne damo svoj glas.

 2. Гаврановић, Чавић, Стевандић! Зар се од оволике Баља Луке није могао нико нормалан кандидовати???

  Боље да нам оставе по пиштољ крај сваке гласачке кутије, да сами себи пресудимо, него да бирамо између ова три зла.

 3. OBJASNJENO, jos da vidimo konkretan program i nadamo se boljem, iako u ovoliko kandidata opozicije ne gajim nadu da ce jedan od njih pobjediti(nemaju masineriju iza sebe a ljudi kao ljudi uvijek nadju neke mane,slabosti, greske, + dobar broj neglasaca), glas ovim trenutnim NE MOGU DATI!

 4. Ма чава само свираш ти си давно завршио каријеру слобо је за тебе бог човјек је без жита и ти то врло добро знаш и немаш ништа осим шупље приче !!и питање да ли ти је дошла цистерна са сланом водом за базен !!сад смо као поштени а кад си био предсједник слану воду ти довозили на базен лопове један све се зна ово је мали град а ти си велики криминалац а фабрика дувана и шверц цигара па да си паметан не би написао у биографији да си био шеф набавке у фабрици лопове

 5. Cavin sin je dzipom dolazio na privatni faklutet samo da mu se upisu ocjene a nekad ni to, vjerovatno su mu ih upisivali u kafani.ma to je porodica u kojoj se zna samo za kriminal, alkohol i drogu.gavranovic je gospodin i obrazovan covjek,takvi su mu i sinovi.Ne mogu njima cavici ni brisati cipele.

 6. al je Cavic digo vojsku sto na fejsbuku,sto na tv bn, pa i kod onog kriminalca vaskovica, koji nista drugo i ne zna nego da pljuje po Republici Srpskoj,tako i ovaj. Bas su se nasli, ali narod pamti dugo.Pozdravio ih Bakir.

 7. е мој рууд баш ти и назив сам каже колика си ти сељачина ништа от тебе као и од чаве ипушене муштикле из фабрике дувана

 8. Cava jeste digao vojsku,vojsku nezadovoljnih gradjana Banja Luke. Pravo je pitanje kako se samo ovi profili javljaju,jedan za drugim bas sada pred izbore. Bice da je neko podigao dva-tri klinca da kuckaju,jer vise i nema u svojim redovima.Dragi moji gdje ste bili protekle dvije godine? Iza koga ste se skrivai ? Jasno je nama , gradjanima Banja Luke sve!

  Nema se sta mnogo pricati. Stanje u gradu i republici je strasno. Postoji covjek koji se jedini glasno suprotstavlja tome. Nema ih desetine,ni nekolicina,samo Dragan Cavic. Zbog toga nije tesko odluciti za koga dati glas. Veci problem su ovi „laznjaci“ koji se pojavljuju samo da pljuju prave. Bez argumenata,ma bez mozda.
  Pogledajte gdje je RS bila 2006. kada ju je Cava predao „crvenima“ a gdje je sada. Kako ste zivjeli tada,a kako zivite sada. Sve je jasno.

 9. djokice ti mora da si s lausa, jer ovo sto si napisao i nije nista drugo nego kako mali djokica zamislja grad i prvog covjeka grada.Tipicno za SAO Laus.Bar si nam otkrio da je Cava digao vojsku u kojoj si i ti.

 10. Cava je moj kandidat, ali u startu mu primjecujem teske greske. Profesionalac je to s velikim iskustvom pa ne bi smjelo da mu vrh karijere budu izjave da je on „glogov kolac“. Svejedno za koga, za vlast, poziciju ili za kakvog smrtnog neprijatelja. Vrhunski opozicionar trebalo bi da ponudi nesto konstruktivnije, ne treba da kopira Dodika u izrazavanju, jer taj je u tome nenadhebiv. Cava, kad je vec s funkcije predsjednika RS dosao do nivoa teske borbe za mjesto prvog covjeka grada, treba da iskoristi sva svoja znanja i iskustva, a ona nisu mala. Kao ni njegovo obrazovanje. Zato ne vjerujem da je licno on u svoju vlastitu biografiju stavio da je „svoje osnovno i srednjоškolsko obrazovanje pohađao je u Banjaluci“. Obrazovanje se ne pohadja, ono se stice. Lici mi to na rad onog sto mu „biografiju godinama pisu drugi“. E to Cavi bas nikako ne odobravam, sto je za medijskog promotora uzeo najkompromitovanijeg lika u toj oblasti, izumitelja i pokretaca kriminalnog zurnalizma u Srpskoj. Taj Vaskovic isprljao je svakoga koga je dotakao. Ipak, Cava je i dalje moj favorit iako mislim da bi mu sanse bez vaskovicevskih mrzitelja Republike Srpske bile nemjerljivo vece.

 11. Stribore postujem tudje misljenje i ok je to sto je cava tvoj favorit, ali i sam si primijeto da se on uhvatio u kolo sa onima koji zele najgore Republici srpskoj i ovom narodu,kao onaj psihopata vaskovic.Osim toga o njemu niko nema lijepo misljenje od ljudi sa kojima je radio ni u sds, ni u fabrici duvana.Zato Cava i nema nikakve sanse. A Gavranovic nije radio za sebe, vec za stranku i za ovaj grad zato je i jednoglasno izabran na gradskom odboru najmasovnije stranke. A opozicija nije bila u stanju da se dogovori ni ko ce biti kandidat, jer i Cavicu i Stevandicu je fotelja milija od svega.Kampanja nije ni pocela, a oni vec prljavo igraju.Gavranovic se ne gura nigdje,ne pljuje ni po Cavicu ni po Stevandicu, kao oni po njemu jer je svjestan da je njegova pobjeda izvjesna.

 12. ПОДРШКА КОНТРА СНСД-у!
  Грађани Бањалуке треба да дају подршку оном ко реално има шансу да побједи СНСД-овог кандидата, ма ко то био.
  Иако се по ко зна који пут избор своди на мање зло!!

  Да не би грађане држали у заблуди треба причати о свим оним стварима које нам чине проблем, како би се искристалисало ко заслужује повјерење, ко је мање зло ако већ не можемо да чврсто станемо иза некога и кажемо добар је, поштен је…

  Ако нам се неко замјерио – причајмо о томе.

  А Драган Чавић јесте. Успут он је будући коалициони партнер Здравка Крсмановића (у теорији наравно) те ПДП-а (у пракси). А како један Британски политичар рече Зна се чија је партија која само што се појавила на сцени осване у финим просторијама, у центру града! Таква је партија на платном списку Амбасаде САД.
  То су ДП од Драгана Чавића и НС од Здравка Крсмановића. А својевремено и ПДП.
  Вечина грађана то зна и ти профили немају никакве шансе против кандидата СНСДа.
  Још нешто вриједно помена – по принципу „причајмо о томе“.
  Поред трговине српским националним интересима (за вријеме предсједничког мандата) и последњи дан на тој позицији за овог човјека није могао да прође достојанствено и без злоупотребе. Наиме у Бањалуци се прича да је потписао декрет којим је помиловао на 10тине окорјелих криминалаца од којих многи иако осуђени на вишегодишње казне нису ни крочили у затвор.
  За то је како сам чуо узео 200000 ЕУР.

  Казнимо оне који су злоупотребили наше повјерење!

  Јесте излаз из кризе у борби против режима али и против страних плаћеника који су нас довели до ситуације у којој се налазимо. Прије само 5 година били смо економски 5 пута јачи!

 13. Lajete protiv Čavića, na platnom spisku ste SNSD sekte, bando crvena! Pričate o nekakvoj visokoj politici, a narod vođen režimom Milorada Dodika sve je siromašniji. 43% je nezaposlenost u ovoj državi, posao je misaona imenica i predviđen je samo za jastrebove vladajućeg SNSD-a, zašto o ovom ne pričate sveznajuća crvena bando? poturate nam informaciju da je neto plata u RS 822KM, a ja vas pitam kome? Ovaj sistem dobar je vama koji ste se zavukli u vladine institucije i živite na grbači ovog naroda uzdižući svog voljenog „vođu“! Parkove vam otimaju prave privatne objekte, grad su privatizovali cijeli, pa o čemu vi pričate i koju bandu i zašto podržavate? Ali blago banditima iz SNSD-a dok je takvih ovaca kao što ste vi biće i vune, a ostali neka idu po bijelom svijetu jer će ovde počekati da prožive život dostojan čovjeka!!!

 14. Dakle Čavić i Dodik se igraju sa nama.Čava je doveo Dodika na vlast.Zajedno su ukifali VRS i Carinu…Podijelili su 35 miliona KM od Vitola koje je provukao Čavić a platio Dodik. Dodik zatim sam uzme od Rusa i ne razduži Čaviću ali ga zato nagradi ako se kandiduje u zadnji čas da opozicija u BL ne bude jedinstvena.I sad se vi gložite oko jednih i drugih.
  Podrška doktoru.

 15. PITANJA ZA GOS.ČAVIĆA I NADAM SE DA ĆE BAR NA NEKA DATI ODGOVOR

  NARODE-pošto smo mi zemlja čuda a istina je najskuplja stvar na svijetu želim da kažem da nije svaka kritika zla namjera ali riječi su korisne kada se kažu u pravom trenutku ne da nas guraju u ambis već naprotiv da nas uzdignu i pokrenu ka nečemu boljem.Pa neki dan me pitaju za moj program za BL i kako bi izgledao. Neznam ali znam šta bi i kako trebao da izgleda program jednoga kandidata za gradonačelnika,On bi već sada trebao da ima timove ljudi koji su sagledali svu strategiju razvoja i problematiku našega grada ili republike i imaju konkretne mjere.. Pitao bih ga-
  1-Mojim glasanjem za Njega ili Njih kada dođu na vlast šta ja(mi)obični ljudi dobijamo
  2-Koji su set zakona spremili da se na ovom području omoguči razvoj privrede
  3-Šta je to BL savremen grad razvoja (rješavanje infrastructure,kanalizacije,savremeni urbanizam moderna i efikasna administracija,) i sve ostale programe koji donose kvalitetniji
  i bolji život građanima.
  4-Koje su zakonske olakšice spremili za spašavanje i oživljavanje malih porodičnih biznisa?
  (svaki dan se male radnje i zanatske usluge sve više zatvaraju)
  5-Kakav program je njegov tim napravio i sagledao za revitalizaciji postojećih izgrađenih kapaciteta,kakav je njihov koncept za oživljavanje istih.(tačne mjere oporavka )
  6-Projekat zaštite prirodnih resursa(šumski kompleksi,rudna bogatstva,vode i dr.)
  7- Projekat zaštite rijeke Vrbas koja je od životnoga značaja za ovaj narod
  (od naše rijeke životno i poslovno zavisi stotine hiljada ljudi a danas je zagađena)
  8- Kako misli rješiti problem sa javnim ustanovama i preduzećima u kojima je grad većinski vlasnik a oni posluju sa gubitcima(npr.Akvana.Toplana;Banski dvor i dr.) Umjesto da one svojim radom pune kasu grada ,gradski oci svake godine izdvajaju stotine hiljada maraka da bi pokrile gubitke istih.
  9- Koji program razvoja našeg grada ili razvojne oblasti imaju???
  Tim ljudi mora da zajedno sa kandidatom za gradon.ima to već sve pripremljeno i da po dolasku na vlast odmah krenu u realizaciju istih projekata. A jedina formula razvoja je integrisani programi razvoja koji bi našu Republiku podjelilo u razvojne oblast(administrativne granice ostaju iste). Razvojna oblast podrazumijeva širu regiju koja bi znala tačno šta se u njoj može proizvesti i u kojim količinama isporučiti potencijalnom kupcu. U BiH je 1990 god.iz ME napravljn program uzgoja ljekovitoga bilja na njenoj čitavoj teritoriji. Znalo se tačno koje je područje pogodno za razvoj pojedinih vrsta.Na tom je tim stručnjaka danonočno radio i napravio kompletan elaborat o tom. U Novakovićima je po projektu trebala da bude slobodna zona u kojoj je bila predviđena fabrika za preradu i pakovanje istih. To je bilo sve urađeno pod kapom jedne svjetske firme koja ima svoj brend,ime i tržište(složiče te se da bi mi oživijeli svoj proizvod i stvorili mu svjetski brend treba puno para, vremena i živaca). U to vrijeme išlo se sa namjerom da svaka kuća tj porodica bude mali porodični biznis koji bi ta porodica imala sigurnu egzistenciju i posao za normalan život. Želim da naglasim da je tada sva proizvodnja i otkup istih bila otkupljena u narednih 10 god. Otprilike takav koncept razvoja moga grada , republike me interesuje. Sa tačno određenom strategiom,ciljevima,rezultatima i projektom razvoja moga grada iz koga će stajati tim ljudi sposobnih da preuzmu odgovornost da to sprovedu u dijlelo. Ostale priće o ‘’mitskim velikim vođama’’raznih političkih partija su smiješne i besmislene koje imaju za cilj da pojedinci dođu na vlast i raspolažu sa budžetom grada koji nije mali(oko 130 mil.KM) i još vrijednijim lokacijama koje mogu davati kome i kako žele a da pri tome ne odgovaraju onima koji su glasajući za njih došli na te pozicije-NARODU.
  NADAM SE DA SE BAR U JEDNOM SLAŽEMO DA NAM JE SVIMA STALO DA SUTRA NAŠU DJECU I UNUČAD GLEDAMO KAKO NA OVIM NAŠIM PROSTORIMA ODRASTJU I NE ŽELE DA IDU PO SVIJETU JER MI MORAMO DA

 16. За разлику од свих претходних коментара, ја ћу се бавити текстом (као и у Стевандићевом тексту), а не ликом и дјелом Драгана Чавића.
  Јер, по текстовима се може препознати колико озбиљно и одговорно кандидати улазе у ове изборе.

  Форма текста одговара својој намјени – аутор треба да привуче и, што је још важније, задржи пажњу читаоца, па зато реченице одваја у посебне пасусе што олакшава читање. Јер, не ради се о обавезној литератури, као што је она коју спремамо за испите па све морамо прочитати иако нам пажња често одлута.

  Реченице су довољно кратке и јасне, а употребу страних ријечи је свео на најмању мјеру.

  Садржајно, текст је фокусиран на хронологију владавине градом у послијератном периоду – што је ефикасно, јер смо као народ познати по веома кратком памћењу па нам је веома често потребно освјежити исто.
  Осим тога, ради се о локалним изборима, значи да се превасходно води прича о ситуацијама у локалним заједницама, а не о републичким питањима.

  Даље, у тексту се обраћа Бањалучанкама и Бањалучанима – неким женама веома значи то препознавање њихове улоге (мени лично не).

  Има ту и неколико правописних грешака.
  На крају аутор поентира реченицом за коју сматра да ће највише анимирати грађане.

  Све у свему, Чавић је научио како припремити своје јавне наступе, па би се ту могло убројити и ово обраћање (било ко да га је написао). Осим тога, видим да је већ пустио свој сајт – дакле, озбиљно је ушао у ову трку.
  Ето, толико од мене.

 17. Čavić je OK i ovaj njegov tekst je OK. Za pobjedu je potrebno više od toga. Potrebna je superiornost. Čavić to nije. Da jeste – sva opozicija bi stala iza njega a ovako – jedino je pitanje ko će pobijediti u trci za drugo mjesto – Doktor ili Čavić. Malo je to meni.

 18. Da dodam… i jednog i drugog bi više cijenio da su zajedničku kandidaturu prepustili onom drugom a da su našli mjesto za sebe na tom predizbornom plakatu. IZGLEDALO BI TO PRAVO OPASNO – Ivanić, Čavić, Stevandić… zajedno na jednom bilbordu. Tresla bi se BL od tog plakata!

  Ovako dopustili su da Dodo iskoristi njihove lične sujete i pozavađa ih ko malu djecu. Neozbiljno je to meni.

 19. @ex-1978

  To i ja konstanto govorim, ali ocigledno da neko ima dobru kalkulaciju i interes, nije nista slucajno!, mada po meni ovo sa SDS-om i Stevandicem isforsirano, a izborni rezultat ce pokazati vrlo precizno ko je rasparcao glasove.

 20. marabl, 22.08.2012. 00:09:30

  Prvo da se razumijemo,nisam sa Lausa. Ja sam samo jedan od armije nezadovljnih gradjana Banja Luke i Republike Srpske.Tako da mi je cast sto si me svrstala u ovu vojsku!

  Smatram da je svaka rasparava oko toga da li neko ima dobre ili lose sanse u potpunosti jalovo. 8.oktobar ce pokazati ko je ko i koliko gradjani Banja Luke zele promjene. Cava se samo ,po meni ,namece kao jedina opcija. Naravno, tu je njegovo iskustvo, zelja, imnogo toga sto Cavica izdvaja iznad svih ostalih kandidata.

  Sasvim je sano da je Cavic jedini politicar u ovoj trci. Gavranovic nije kapacitet,kapacitet je SNSD, nazalost. Stevandic je tu samo da odvuce glasove,to je valjda svima jasno. Ova dva kandidata nisu bitna za trku. Iz svega je jasno je ko je treći , Stevandic, prvo mjesto je upitno, Cava ili Gavran. Sve ostalo je manje bitno.

  NE KRIJEM , DAPACE , PONOSIM SE , PODRZAVAM CAVICA ZA GRADONACELNIKA !!!

 21. marabl, 22.08.2012. 00:09:30

  Prvo da se razumijemo,nisam sa Lausa. Ja sam samo jedan od armije nezadovljnih gradjana Banja Luke i Republike Srpske.Tako da mi je cast sto si me svrstala u ovu vojsku!

  Smatram da je svaka rasparava oko toga da li neko ima dobre ili lose sanse u potpunosti jalovo. 8.oktobar ce pokazati ko je ko i koliko gradjani Banja Luke zele promjene. Cava se samo ,po meni ,namece kao jedina opcija. Naravno, tu je njegovo iskustvo, zelja, imnogo toga sto Cavica izdvaja iznad svih ostalih kandidata.

  Sasvim je sano da je Cavic jedini politicar u ovoj trci. Gavranovic nije kapacitet,kapacitet je SNSD, nazalost. Stevandic je tu samo da odvuce glasove,to je valjda svima jasno. Ova dva kandidata nisu bitna za trku. Iz svega je jasno je ko je treći , Stevandic, prvo mjesto je upitno, Cava ili Gavran. Sve ostalo je manje bitno.

  NE KRIJEM , DAPACE , PONOSIM SE , PODRZAVAM CAVICA ZA GRADONACELNIKA !!!

 22. Ne razumijem ove komentare. Zar je bitno ko je odakle i dali je to podcjenjivanje naroda Lauša. Mjesna zajednica iz koje je svoje živote dalo oko 224 mlada čovijeka zaslužuje bar malo više poštovanja.Nadam se da me shvatate, Otišli su sa nadom da će mo svi zajedno imati bolje društvo i vlast. Nije dovoljno što nas ponizi naša vladajuća anarhija već i mi sami počesmo da se ponižavamo. Čovijek može biti samo dobar ili loš. A informacije radi gos. Ćavić je na prošlim izborima na Laušu osvojio oko 600 glasova tako da nemislite da ga nešto narod Lauša praviše favorizuje. Narod na Laušu i njegove komšije mnogo više znaju o njemu nego svi vi okolo iz drugih gradova. NEMA VEZE KO JE KO I ODAKLE JE. PROGRAM RAZVOJA JE BITAN.PROGRAM KOJI ĆE OŽIVJETI PRIVREDU I DONIJETI POSAO NAŠIM PORODICAMA.
  Gospodo budući gradonačelnici ja sam gore postavio neka pitanja gos.Čaviću pa evo pitam sve njih zajedno dali imaju odgovore na ta pitanja.
  Šutnja i neodgovaranje na postavljena pitanja razvoja znači da ste nemoćni pred tim velikim izazovom i da neznate odgovore. Zato nevjerujem da možete donijeti dobra ovom narodu sem lične koristi vama i vašim najbližim. Poz.

 23. Apsolutno je nemoguće da Čavić, Ivanić i Stevandić budu zajedno u jednoj koaliciji. Pa valjda vam je ljudi jasno da SDSom vlada SNSD. Da SDS u mnoštvo opština sarađuje s SNSDom.
  SNSD je platio SDSu da isturi svog kandidata i da taj kandidat rastura glasove, u normalnom okruženju to se ne bi dogodilo,100% sam sigurna.

 24. Ma pricajte vi sta god hocete, ne dam ja svoga Cavu. Ako mu oprostim tenkistu Vaskovica, a jos nisam skroz, onda cu moci da mu oprostim bas sve. Ali ako se na promasaj zvani ccupo nakalemi jos kakva Cavina nepromisljenost, ovi forumasi bi iznosenjem ovakvih cinjenica, koje ipak prvo treba provjeriti i dokazati, moglo da me, ne daj boze, preobrate. Ipak, tesko. Ako sam Cavi oprostio brzopletost oko Srebrenice, Fabriku duvana, Rafineriju nafte i Vitol, imenovanje Dodika za premijera, sumnjive finansijere, bazen s morskom vodom, Bosku, veze s Ukrajinkama i drogom, rasturanje SDS-a, uticaj stranaca i to sto je dozvolio da s funkcije predsjednika Srpske spadne na kandidaturu za gradonacelnika, valjda cu moci da mu oprostim jos koju nepodobnost. Pa niko nije savrsen, a ranije greske samo mogu da budu iskustvo koje ne da da se one ponove.Zato sam ipak za Cavu, za povratak na staro ali bez spomenutih gresaka. S nadom da on nove, slicne, vise nece da pravi.

 25. тако је стрибор па ко јачи тако недам ни ја свог гаврановића до побједе човјек је на мјесту нећемо се убјеђивати иза свакога остају његова дјела :D;)B-)

 26. dobrovoljac, vidim da nikako ne mozes da oprostis mome cavi ranije greske, ali ja mogu, sta cu kad ga volim. jos samo da se otarasi onog cupavog zestokog antisrbina, to mu je minus koji vuce iz proslosti. tu nikako da se opameti, a bio mu je odlican znak ranije vlastito gubitnistvo uz asistenciju ccupinu. kad bi se oslobodio njegovog uticaja pobijedio bi gavranovica, ubijedjen sam. ovako, nisam siguran. a realan moram biti, gavranovic nema mrlje u karijeri a kamo li kakvu vecu aferu. ali, zao mi je, bez obzira na dijametralne bekgraunde jednog i drugog i na to sto cista gavranoviceva proslost, naravno, ide njemu u prilog, caviceva harizma prednjaci. e zato mu oprastam sve, s nadom da nece praviti, recimo, novu srebrenicku glupost.

 27. Jedan malo stariji tekst ali cini mi se ne manje aktuelan:

  Međunarodna zajednica, kao što se moglo i očekivati, krenula je u stvaranje ravnoteže u Republici Srpskoj nakon nekoliko godina apsolutne vlasti Milorada Dodika. Upravo zahvaljujući međunarodnoj potpori, kako novčanoj tako i savjedovanoj, Milorad Dodik uspio je od male stranke SNSD-a sa svega dva poslanika u Narodnoj supštini RS narasti do političke snage koja je na prošlim izborima sama osvojila više od polovice mandata u NS RS.
  I kada je prigrabio vlast Dodik je uičinio ono što njegovi dojučerašnji mentori od njega nisu očekivali – u potpunosti je promijenio politike zbog koje je dobijao pomoć i od projiciranoga faktora stabilnosti u zemlji i regionu prometnuo su u remetilački faktor, kanalizatora međunacionalnih i međudržavnih tenzija te čovjeka ozbiljno osumnjičenoga za mutne radnje. Iako su u nekoliko navrata međunarodni zvaničnici pokušali da Dodika vrate na satri put reformatora i premda su mu dali kredita više nego bilo kojem političaru unašoj zemlji, Dodik je ostao istrajan u svojoj novoj politici ponovno probuđenoga nacionalizma.
  Zbog same Dodikove snage njegovi patneri – PDP Mladena Ivanića i SP RS Petra Đokića – nisu se ni usudili mu proturječiti. S druge strane Srpska demokratska stranka ušla je u fazu rasula, a ujedno je i njezinu politiku i retoriku objeručke prihvatio Dodik te je otpočeo potpuno različiti proces od onoga kojima smo bili svjedoci nakon rata. Naime, odmah po okončanju rta sva tri naionalna pokreta u našoj zemlji krenuli su u svoju stranačku proflaciju te su sve tri velike stranke s početka devedesetih – SDA, SDS, HDZ BiH – porodile više različitih političkih opcija i tako čitavu političku scenu okrenuli ka profilaciji i europeizaciji.
  Međutim, Dodik je i taj proces obrnuo pretvorivši svoj SNSD u svojevrsni nacionlani pokret koji je kao i sve tri spomenute stranke s početka devdesetih godina prošloga stoljeća, postao utočište za tipove različitih opcija i različitoga svjetonazora. S obzirom na navedeno jasno je da se nešto moralo učiniti kako bi se ponovni sunovrat manjeg BH. entiteta u jednoobrazni nacionalizam zaustavilo. S tim u vezi igra se na tri kolosijeka. Prvi je bio osnivanje Demokratske partije nekadašnjeg SDS-ovog reformatora i predsjednika RS-a Dragana Čavića, dok je drugi korak bio izlazak Mladena Ivanića i njegovoga PDP-a iz koalicije s Miloradom Dodikom.
  Uz približavanje njih dvojice, treći kolosijek na kojem se igra je daljnja proflacija SDS-a i njezino moguće uključivanje u kolaciju s Ivanićem i Čavićem s ciljem slanja SNSD-a u opoziciju. Da se s Čavićem i Ivanićem ozbiljno računa, posebice u Američkim projekcijama, svjedoči i podatak da se na sve sastanke koje organiziraju Američki zvaničnici pozivaju, uz Dodika kao predstavnika vlasti, i Ivanić i Čavić. Zanimljivo je i kako Čavićeva DP uopće nije paralementarna stranka, budući je osnovana nakon izbora, njegovo pozivanje na sastanke je jasna poruka na koga međunarodna zajednica računa.

 28. за разлико од тебе вози мишко ја сам истински био добровољац а то ти могу и доказати реци гдје и кад да се видимо а ти твоји вози мишко се зна шта су радили током рата

 29. Joj Čaviću ti se javljas nekoga da kritikujes, svasta! Bio si predsjednik, nisi nista napravio i sad ajd ćao!!! Nasa Banja Luka je preporodjena i sve vise lici evropskim metropolama. Zato na izborima glasajmo za budućnost našeg grada i budućnost naše djece. SNSD, stranka broj jedan u R.S.

 30. Срам да Вас све буде полтрони једни, а посебо ови из СНСД-а као бојан.бл. и ових СДС-ових младих: драгољубца, маре, ласте, монархисте и сл. Сви сте ви мали полтрони срам да вас буде што пљујете и ви питате за неке програме.
  Посебно ме иритирате са „прљавим вешом“ којег износите о Сребреници, пљувању Чавића и сл. а о томе немате појма.
  На овом линку вам се налази линк француског предсједника Оланд-а за злочин који је Француска полиција починила 1942 год: http://www.6yka.com/novost/27465/fransoa-oland-zlocin-koji-je-u-francuskoj-pocinila-francuska.
  По питању Чавића и његове изјаве о Сребреници доле испод се налази комплетан текст/изјава из 2004 год:
  А ште ја за Калуса и њему сличне „признање Сребренице“ – Обраћање предсједника путем РТРС

  Obraćam vam se danas, jer smatram izuzetno važnim za budućnost svih nas, da budete upoznati sa izvještajem Komisije za ispitivanje dogadaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

  Građani Republike Srpske,

  Od dana kada ste mi dali povjerenje, i kada sam voljom vašeg glasa postao Predsjednik Republike Srpske, dakle predsjednik svih gradana Republike Srpske, obavezan sam da račune polažem vama iz moralnih, političkih ali i ustavnih razloga.
  Bio bih sretan da sam ovo proteklo vrijeme imao mogućnost da svako moje obraćanje vama bude zabilježeno kao objava napretka koji će vam poboljšati život i učiniti sretnijim vaše porodice.
  Za ovih godinu i po dana, a posebno u ovoj godini i u posljednje vrijeme, Republika Srpska se suočava sa posljedicama loše strane ratne prošlosti, uz opšte stanje ekonomsko ? socijalne krize koja predugo traje i učestale napade na entitetski status Republike Srpske.

  Ne mogu reći da smo u dobroj poziciji, jer to ne odgovara istini. Ali isto tako ne mogu prihvatiti da smo u bezizlaznoj poziciji, jer i to ne odgovara istini.Za svako teško pitanje može se dati adekvatan odgovor ako smo spremni da se suočimo sa istinom, ma kakva ona bila.

  Obraćam vam se danas, jer smatram izuzetno važnim za budućnost svih nas, da budete upoznati sa izvještajem Komisije za ispitivanje dogadaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

  Rad ove Komisije završen je prije nekoliko dana nakon višemjesečnog mukotrpnog rada i istraga koje su provodile institucije Republike Srpske. Pratio sam rad i periodično bio obavještavan o nalazima Komisije. Saznanja koje objavljuje izvještaj predstavljaju za mene šokantno suočavanje sa tragičnom istinom o ljudskom stradanju velikih razmjera.
  Zbog toga se obraćam vama, gradanima Republike Srpske, ali prije svega Srbima, koje želim da upoznam sa dijelom istine koju smo sami ustanovili i koja još uvijek nije potpuna ali je i nepotpuna ipak zastrašujuća.
  Posljednjih gotovo 9 godina o srebreničkim događajima govorio je cijeli svijet: porodice Bošnjaka koje svoje nestale rodake traže svo ovo proteklo vrijeme, razne vladine i nevladine organizacije u Federaciji BiH, istoričari, filozofi, političari, mediji iz cijelog svijeta.

  Provodene su i brojne zvanične i nezvanične istrage širom svijeta, od strane Haškog tribunala, Holandske vlade, Francuskog parlamenta, NATO-a, ali i akademskih eksperata i novinara iz cijelog svijeta kao na primjer profesor Edvard Herman sa Univerziteta iz Pensilvanije sa ekspertima iz SAD, Kanade, Njemačke, Francuske, Srbije i Velike Britanije.

  Jedino srpska strana do formiranja Komsije nikada zvanično nije otvarala istragu.
  Srebrenički tragični dogadaji postali su planetarni sinonim stradanja i zločina na kraju 20 vijeka, polarišući učesnike srebreničkih dogadaja na žrtve Bošnjake ? Muslimane i počinioce Srbe. Izvadeno iz cijeloga vrtloga rata kao jedna od glavnih slika sukoba u Bosni i Hercegovini, stvoren je stereotip žrtve i počinioca koji nas prati i danas kao i svih prethodnih poratnih i ratnih godina.

  Iako je 1992. godine do tragičnih dogadaja 1995. godine u i oko Srebrenice ubijeno oko 1760 Srba, velikim dijelom civila, od čega se još uvijek oko 300 vodi kao nestalo, iako se zna da je u zaštićenoj zoni Srebrenice bilo pet zatvora za Srbe kroz koje je prošlo 235 ljudi od čega ih je 80% ubijeno, iako je zbog svega ovoga Naser Orić u Hagu ? optužen za počinjene ratne zločine, stereotip o žrtvi i počiniocu, kada je Srebrenica u pitanju nije ni do dan danas promjenjen.

  U toku 1992. i 1993. godine, na području opština Srebrenica, Bratunac, Milići i Skelani, muslimanske oružane snage uglavnom iz Srebrenice su uništile desetine srpskih sela, i na najbrutalniji način likvidirale stotine civila. Sela Osmace, Žutica, Konjević Polje, Sandići, Glogova, Metaljka, Bljecava, Gnioni, Oparci, Rupovo Brdo, Žutići, Gligori, Milakovići, Ratkovići, Loznica, Brežani, Krnjići, Zalazje, Magašić, Ježestice, Bracan, Fakovići, Boževići, Bjelovac, Sikirić, Kravice, Ćosići, Kušići, Skelani, Vandžići i mnoga druga sela su svjedoci krvavih zločina.

  Vrtlog zločina u srebreničkom području počeo je još 1992. godine. Republika Srpska je istražila i dokumentovala ove zločine nad Srbima u i oko Srebrenice, predala Tužilaštvu u Hagu, na osnovu čega je podignuta optužnica protiv Nasera Orića, a sigurno da će još mnogi Orićevi izvršioci i naredbodavci biti procesuirani za zločin nad Srbima počinjen na širem području Srebrenice. Svi Srbi s pravom očekuju da počinioci ovih zločina budu kažnjeni.
  Filip Korvin, bivši koordinator civilnih poslova UN u BiH je rekao: ŤOno što se dogodilo u Srebrenici nije bio samo masakr Srba nad Muslimanima, nego serija krvavih napada i protivnapada, koji je nakon trogodišnjeg perioda borbi, doživio svoj vrhunac u julu 1995. godineť.

  Niko ne osporava činjenice i dokaze stradanja Srba u Srebrenici do 1995. godine, ni Haški tribunal to ne čini, naprotiv istražuje i vodi krivične postupke.
  Ali stereotip o Srebrenici stvoren je zbog fokusiranja svjetske javnosti na dogadaje u julu 1995. godine.

  U srpskoj javnosti, godinama nakon jula i avgusta 1995. godine stradanje Bošnjaka u Srebrenici u pravilu je doživljavano kao preuveličana manipulacija brojem žrtava i kao metod pritiska na Republiku Srpsku i njen institucionalni status. Srpsko institucionalno ćutanje svih ovih proteklih godina, podgrijavalo je stvaranje stereotipa, jer se u pravilu ćutanje razumije kao priznanje.

  Mnogi danas sa pravom traže cjelovito sagledavanje svih dogadaja u i oko Srebrenice cijeli ratni period kao istorijski kontekst ljudskog stradanja, mržnje i zločina.
  Ali svih ovih proteklih godina javnost se polariše nacionalno, tražeći da se definiše ko je bio uzrok, a ko je bio posljedica. Tražeći uzrok i tražeći posljedicu svih ovih godina ustvari traži se ravnoteža u zločinu, bez izuzetka kod svih u BiH. Pretpostavka da uzrok po pravilu proizvodi posljedicu, i da je posljedica opravdan odgovor na uzrok je ustvari uzaludno traženje nenapisane pravde da se zločin opravdava zločinom. Ako je istorijski kontekst srebreničkih tragedija motivisan traženjem istorijske ravnoteže u zločinu onda se može očekivati da je 1995. godina uzrok za neku buduću godinu u začaranom krugu zločina čovjeka nad čovjekom.
  Komisija za istraživanje dogadaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine formirana je Odlukom Vlade Republike Srpske 15. decembra 2003. godine a na osnovu Odluke Doma za ljudska prava BiH od 03. marta 2003. godine, koja kao sudska presuda obavezuje Republiku Srpsku da istraži sudbinu nestalih Bošnjaka po osnovu podnesenih 49 individualnih tužbi bliskih srodnika nestalih i oko 1800 sličnih tužbi koji su bili u postupku pred Domom za ljudska prava BiH, a tiču se Srebrenice.

  Teško je bilo naći Srbe koji će raditi u Komisiji jer su bili svjesni istorijske odgovornosti pred vlastitim narodom zbog istrage kojom treba da utvrdi što više dokaza za istinu o 9 dana srebreničke tragedije, i o ulozi Srba u stradanju Bošnjaka.
  Svi članovi Komisije koji su prihvatili ogromnu odgovornost, radili su savjesno i nepristrasno, i svi zajedno potpisali konačni izvještaj uz brojne priloge, dokumente i transkripte koji su činili dokaze i osnov za zaključke.

  U konačnom izvještaju piše: Rad Komisije istorijski je čin i kao takav podliježe sudu istorije. Formiranje Komisije i njen rad dokaz su zrelosti srpskog naroda i Republike Srpske, suočavanja sa sobom, istorijom i drugimať.

  Upravo je tako.

  Izvještaj nedvosmisleno konstatuje da su u 9 dana jula 1995. godine, u području Srebrenice počinjena zlodjela.

  Citiraću neke dijelove izvještaja:“Najdramaticnije je 12. i 13. jula u Potocarima, bilo sistematsko razdvajanje vojno sposobnih muškaraca od porodica… Izdvojeni su, držani na zasebnim mjestima (ispred Fabrike cinka i u Ťbijeloj kuciť). Bolna je cinjenica da je medu njima bilo dosta vojno nesposobnih i maloljetnika. Razdvajanje je nastavljeno i za vrijeme ukrcavanja u vozila i za vrijeme evakuacije“…..

  „U blizini „bijele kuće“ iz zgrade „Transporta“ i u blizini potoka u navedenim danima vršena su sporadična ubijanja“….
  „Razdvojeni „vojno sposobni“ Bošnjaci u Potočarima (njih najmanje 1000) odvezeni su iz Potočara na druga mjesta zatočenja u Bratuncu 12. i 13. jula, gdje su dovodeni zarobljenici iz mješovite kolone u šumi, a odatle na mjesta pogubljenja. Iza njih ostala je velika gomila ličnih stvari i dokumenata koji su spaljeni kasno uveče 13. jula 1995. godine“…..

  „Medunarodni komitet Crvenog krsta iz baze u Potočarima 16. jula evakuisao je 87 ranjenika u Bartunac, gdje je takode izvršeno izdvajanje Ťvojno sposobnihť. Izvodjena su 23 ranjenika koji su potom postali ratni zarobljenici. Odatle su odvedeni i njihova sudbina postala je neizvjesna“.

  „U toku dana je do 17,30 zarobljeno najmanje 6000 muškaraca, koji su rasporedeni na nekoliko lokacija. Najveći broj zarobljenih odvoden je na sabirna mjesta u Novoj Kasabi, gdje je zatočeno izmedu 1500 ? 3000 ljudi, i u selu Sandici na jednoj poljani, gdje je bilo zatočeno izmedu 1000 ? 4000 ljudi. Jedan broj zarobljenih kod Nove Kasabe i Konjević Polja ubijeni su na obali Jadra ujutro 13. jula 1995. godine. Istog dana u poslijepodnevnim časovima (oko 16,00 sati)… u tri autobusa dovezena je grupa zarobljenih Bošnjaka i strijeljana u Cerskoj. Najmanje je streljano 149 lica starosne dobi od 14 do 50 godina, od čega je 147 lica nosilo civilnu odjeću. Najmanje 48 je bilo povezano žicom, tako što su im ruke svezane s leda“…..

  „Kasno poslijepodne 13. jula 1995. godine više od 1000 zarobljenih u selu Sandići odvezeno je u Kraviću i zatvoreno u skladište Osnovne organizacije kooperanata ŤKravicať (zemljoradnička zadruga). Nakon što se desio incident u kojem je jedan zarobljenik ubio jednog policajca čiji su se Ťpripadnici snaga MUP-a razbjesnili i oko 18,00 sati počeli likvidirati zarobljenikeť (zoljama, ručnim bacačima, ručnim bombama i puščanim mecima)“.

  „… U toku 14. jula 1995. godine ….. Zarobljenici su zatočeni u salu Osnovne škole u Grbavcima (kod Orahovca) i u drugim školama. U Grbavcima je, po nekim procjenama, bilo oko 1000 zatočenih. Oni su iz Grbavaca prevoženi kamionima do stratišta u Orahovcu. Svi su prethodno povezani po očima. Za pogubljenje su korištene dvije livade. Ubijeni su odmah zatrpavani u masovne grobnice, pa je kasnije VRS prekopala i prenijela tijela na druge lokacije“…..

  „Istoga dana VRS je 1500 ? 2000 zarobljenika iz Bratunca prevezla do Petkovaca i zatočila u sali Osnovne škole. Zarobljenicima su žicom vezali ruke na leđima, natjerali ih da izuju cipele i kamionima ih prevozili do brane Petkovci. VRS je zatočenike streljala u grupu od 5 do 10 ljudi (2 zatočenika su preživjeli strijeljanja)“.
  „16. jula 1995. godine, prema utvrđenom obrascu ubijeno je između 1000 i 1200 ljudi, koji su 14. jula 1995. godine odvezeni u Pilicu. Strijeljanja su izvršena na vojnoj ekonomiji Branjevo. Istoga dana (oko 15,00 časova). izvršena je još jedna egzekucija zarobljenih. Tada je grupa pristiglih vojnika …. izvela zatočene iz Doma kulture u Pilici i likivdirala oko 500 ljudi. Takode je oko 16. jula 1995. godine VRS izvršila i likvidaciju više stotina zarobljenih (oko 500) u Kozluku“…..

  …“Komisija je ….. prikupila informacije o postojanju 32 do sada nepoznate i neobradene masovne grobnice sa tijelima Bošnjaka, žrtava događaja u i oko Srebrenice“….
  … „Faza ispitivanja je okončana posjetama, provjerama i preliminarnim verifikacijama 3 primarne i 29 sekundarnih i tercijalnih grobnica…“

  … „Naša Komisija raspolaže saznanjima o još nekoliko masovnih grobnica na području opština Bratunac, Srebrenica, Zvornik, Šekovići i Osmaci, a u kojima je takođe nalaze posmrtni ostaci srebreničkih žrtava“. Izvještaj je podkrijepljen velikim brojem dokaznih materijala i završava se zaključcima kojima se konstatuje da je Komisija, … „Pored ostalog došla do slijedećih rezultata:- prikupila značajnu dokumentaciju, informacije, saznanja i druge dokaze o dogadajima u i oko Srebrenice od 10. ? 19. jula 1995. godine, uključujući i one koji do sada nisu bili poznati;- utvrdila da je u periodu od 10. – 19. jula 1995. godine likvidirano više hiljada Bošnjaka, na način koji predstavlja teška kršenja medunarodnog humanitarnog prava, te da je izvršilac, pored ostalog, preduzeo mjere prikrivanja zločina premještanjem tijela;

  – Otkrila 32 nove ? do sada nepoznate lokacije masovnih grobnica od kojih su 4 primarne ….“

  Sve ovo prethodno što sam citirao djelić je iz izvještaja koji je sačinjen na 41 strani uz više hiljada stranica raznih priloga.

  Nakon svega ovoga, najprije kao čovjek i Srbin, pa onda kao otac, brat i sin a tek onda kao predsjednik Republike Srpske moram reći da je ovih 9 dana jula srebreničke tragedije crna stranica istorije srpskog naroda.

  Učesnici ovog zločina ne mogu se opravdati nikome i ni sa čim. Onaj ko je činio ovakav zločin, i pri tome se možda pozivao na narod kome pripada po imenu i prezimenu, činio je zločin i prema vlastitom narodu. Onaj koji se možda pozvao na Boga čineći zločin, očekujući od Svevišnjeg blagoslov, činio je zločin protiv Boga u koga vjeruje. Onaj ko je činio ovakav zločin zbog osvete, osvetio se vlastitom narodu.

  Čuveni srpski vojskovoda iz Prvog svjetskog rata, vojvoda Živojin Mišić je rekao: „U ratu se lako gubi glava i lako se gubi obraz“.

  Preko 20 hiljada Srba izgbulo je život u posljednjem ratu časno se boreći za svoj narod i Republiku Srpsku. Oni koji su u ratu čineći nedjela izgubili obraz ne mogu očekivati da zbog njih cijeli srpki narod ostane bez obraza. Ko je od Srba u ratu izgubio obraz, sami moramo utvrditi. To će osnažiti naš zahtjev drugima koji su u ratu činili zločin nad Srbima, da istinom osude počinioca zločina iz svog naroda.

  Umjesto traženja ravnoteže u počinjenim zločinima vrijeme je da se svi u BiH okrenemo traženju ravnoteže pravde prema počiniocima zločina.

  Istina, ma kako teška bila, mora se ustanoviti, jer ako je sami ne utvrdimo, istinu će nam ukazivati i utvrdivati drugi.

  Izvještaj Komisije za utvrdivanje istine o dogadajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine početak je na teškom i po sve nas vjerovatno ponekad poraznom putu saznavanja istine. Na relevantnim državnim organima i instituicijama jeste da procesuiraju ove i ovakve rezultate rada Komisije, a na nama svima je da nastavimo hod ka istini. Jedino tako možemo izbjeći da nam se u budućnosti djeca izmedu sebe mrze samo zato što su Hrvati, Bošnjaci ili Srbi. Krivica ne može biti generalna ili kolektivna. Krivci uvijek imaju ime i prezime i ne sudi im se zato što pripadaju ili predstavljaju jedan narod, već zbog onoga što su učinili. Na istorijskom smo ispitu svi mi u BiH, kao i države iz našeg okruženja, jesmo li smogli snage da prekinemo začarani krug gdje žrtva danas postaje zločinac sutra, a mržnja danas postaje osveta sutra.

  Dejtonski mirovni sporazum dao je okvire za Bosnu i Hercegovinu u kojoj sva tri konstitutivna naroda i nacionalne manjine mogu ispoljiti svoj identitet tako da ne ugrožavaju jedni druge. Uz poštovanje Dejtonskog mirovnig sporazuma, na svakom od naroda je sada da se izbori za svoj korak do istine, na prvom mjestu suočavanjem sa vlastitim grešnicima.

  Ne mogu znati da li će srodnicima postradalih Bošnjaka koji su žrtve ratnih zlodjela počinjenih od strane Srba, ovo moje obraćanje značiti bilo kakvo olakšanje. Razumijem i suosjećam bol onih koji još uvijek traže svoje najbliže. Svi imaju pravo na pravdu. A vjerovaće u pravdu ako saznaju istinu o sudbini svojih najbližih, i ako budu kažnjeni oni koji su počinili zlodjela.

  Kao predsjednik Republike Srpske, Srbin, gradanin Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i otac dvoje djece koja svoju budućnost vide ovdje, pozivam svakog pojedinca, bez obzira na nacionalnu, vjersku, partijsku ili neku drugu pripadnost da istinom i poštovanjem za druge pomogne da nam istorija počne da biva hronika humanosti i preporoda, a ne sukoba i destrukcije.

  OBRAĆANjE JAVNOSTI POVODOM IZVJEŠTAJA KOMISIJE ZA SREBRENICU
  Dragan Čavić
  Predsjednik Republike Srpske
  Banja Luka,22. juni 2004. godine

  И ЗАТО НЕМОЈТЕ ДА ПЉУЈЕТЕ, ПОДРЖАВАЈТЕ СВОЈЕ ФАВОРИТЕ, АЛИ БАЊАЛУЧАНИ ЋЕ САМИ ОДЛУЧИТИ КОМЕ СВОЈ ГЛАС ДАТИ. УКОЛИКО ЖЕЛЕ ПРОМЈЕНЕ И СМЈЕНУ ОВОГ РЕЖИМА, РЈЕШЕЊЕ СЕ САМО НАМЕЋЕ А ТО ЈЕ УЈЕДИЊЕНА ОПОЗИЦИЈА И ДРАГАН ЧАВИЋ!

 31. е мој борац зашто си се ти борио а и ја с тобом да у наше име такви као чавић могу признати да смо геноцидни народ то је све произишло од тога кад је он то горе објавио он неки борац стари шверцер из фабрике дувана а он кад је био предсједник није био режим како год окренеш ми смо доњи а ја подржавам госп. гаврановића зато што је човјек на свом мјесту без мрље и велике партије се мијењају па зашто не и снсд а ако већ хоћеш реално да погледаш неке ствари које су под управом град заиста је пуно тога урађено било је и фулова боже мој ал је ово сада истински лијеп град за живјети још мало које предузеће

 32. ДРАГОВОЉАЦ, пусти та пресеравања и твоје дупеувлакавање СНСД-у и Гаврановићу. Представљаш се као борац, а тај исти СНСД је у Народној скупштини изгласао нови Закон о ПИО чиме су угрожена сва права и примања, а самим тим и егзистенција свих бораца и РВИ! Срам да те буде „црвени полтрону“! Пљујеш по свима ко није из СНСД-а, сви неваљају а твоји КРМИНАЛЦИ СУ ДОБРИ!
  Приватизовали су град, попљачкали све, највећа грађевинска мафија је у Бања Луци.
  Тај исти Гаврановић нема ни дана проведеног на ратишту, а опет Чавић је био у рату у Првом крајишком корпусу војне полиције, и за разлику од Стевандића и Гаврановића има своје ратне саборце и другове.
  И зато немој да просипаш памет, гласај ти за своје пулене, а бањалучани и бањалучанке ће сигуран сам изаћи на изборе 07.10.2012 год и гласати за ПРОМЈЕНЕ!

 33. Dobrovoljac,

  posebno ti je ovo interesantno – „…а ако већ хоћеш реално да погледаш неке ствари које су под управом град заиста је пуно тога урађено било је и фулова боже мој…“

  Pa da nastavimo niz,

  – Privatizacija urbanistickog zavoda, skupstina grada je bila suzdrzana, ali boze moj…
  – Izgradnja parka Petar Kocic (rugla…) = 4 i kusur miliona maraka, ali boze moj…
  – Rusenje picinog parka i prodaja Lemijevom kumu, dokumentacija nikad nije dostavljena iako bi trebala biti po zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ali boze moj…

  Vjerujem da bi neko mogao jos sta dodati, meni se ne da jer sve to znaju i zidovi novoizgradjenih objakata, boze moj.

  Ovo je sada istinski odvratan grad, bez sadrzaja i ideje. Grad u kom kriminal svih vrsta cvjeta, ponajvise onaj koji ukljucuje vodece politicare, ali valjda i to trebamo ostaviti Bogu na sud. Bogu bozije, kralju kraljevo. Ili je Bog digao ruke od nas pa dao sve kralju, ili smo mi stvarno narod Boziji koji ne treba da se bavi sa ovim ‘sitnicama’, sto kaze ministar Milovanovic – nek je ziva glava.

  O kradji i korupciji na drzavnom nivou nisam ni jedne rekao.

  Ta prica o priznanju genocidnosti je truli supljak koji sluzi da bi se dobili izbori, ako to ne znas, evo sad znaj.

  Uostalom kome ja to pricam, vjerujem da si partijska instalacija tako da nema smisla…

 34. ево ја сам купио шљиве па се нисам могао јавити људи паметније је да идете нешто радити него без везе писати по порталу е мој борац ти си саопштење три дана писао могао си накупити пет метара шљиве а за кога за чавића шверцера е мој брате јао се нама и овако и онако поздрав
  ;):DB-)

 35. Na sta je Cavic sve spreman govori i podatak da je u pet banjaluckih kafana dao gazdama po 500 KM da ga zovu kad im je najveca guzva i da on gostima prica protiv vlasti i Gavranovica.Te prljavstine tako idu uz njega. Slobodan Gavranovic je gospodin. On se takvim stvarima ne bavi. Zato cu i da glasam za njega, kao i mnogi. Zato ce i pobijediti!

 36. @kvazimodo

  Apsolutna istina!

  @zokazoka

  Samo objasni gdje je zapisan taj podatak, literatura?
  Vidi se koliki je gospodin kao i ostatak stranke, Dragoljuba su sutnuli kao kantu, i non-stopna gostovanja po simicu, belu i otalim(kupjenim televizijama) i raznorazna pljuvanja isto idu u prilog Gospodinu!

 37. Gavranovic nikoga nije pljuvao, to nije njegov stil. On svoj kriticki stav kaze na sastanku i javno, a Cava neka i dalje pokusava da „truje“ ljude po kafanama.Nista mu to nece pomoci. Banjaluka nije zaboravila njegove afere u fabrici duvana.A porodica mu je posebna prica. Njegov sin je dzipom dolazio na privatni fakultet samo da mu upisuju ocjene, ponekad ni to.Vjerovatno su jadni profesori morali da im idu kuci i upisuju u indeks zeljenu ocjenu.Studenti i profesori to takodje znaju.U Cavicevoj kuci caruju alkohol i droga.

 38. I,sta to nije istina u ovome tekstu?Sve gola istina, i jos gore i strasnije. Nezaposlenost, ekonomski kolaps, sirotinja, beznadje kao i cijeloj RS. Banja Luku je ova vlast poharala, unistila fabricke gigante do poslednjeg radnog mjesta i uknjizila svaki pedalj zemlje koji je imalo vrijedio na sebe i clanove svojih porodica.Ne bore se oni po cijenu zivota i smrti da ostanu na vlasti zbog para. Njima one vise ne trebaju. Imaju ih vise nego kuvajtski seici. Njima vlast treba da kriju i unistavaju dokaze o njihovom kriminalu i mafijaskim kanalima.
  Cavica se plase kao zmije.Potkupili su sidikat, crkvu, bors, rakulja, studente, seratore, sudije tuzioce, novinare,opoziciju … ,ali Cavica nisu mogli.Zato im se gace tresu.
  Stevandic im nije problem, ujakovsko -spiricke kombinacije.Zato Cava svako dobro i sretno na izborima.

 39. @zokazoka

  HAHAHAHAHAHAHHAH, zemljace Cavicev sin i njegova diploma su mizerni za hiljade slicnih, samo sto nam te kroje sudbinu po ministarstvima i slicnim institucijama(vrlo vjerovatno da i ti imas jednu).
  Kakav kriticki stav, o cemu pricas, sam sebe da kritikuje?, ili svog bivseg sefa koje je vec odavno sutnuo!
  Ove nebuloze o alkoholu i drogama stvarno ne vrijedi komentarisati!

 40. Ooo, „Cojece“ nadam se da ce te Cava uzeti za kucnog ljubimca,posto ima para ko salate. Taj se nahapao na vrijeme, pa zato moze i da kupuje glasove. Cim zmiris na njegove narkomane i alkoholicare u porodici zasluzio si da te plati ili si ti jedan od onih sto ga slusa po kafanama i vec je uzeo pare.
  Posto se hvali da ima dva kucna ljubimca od kojih jedan sere po parkovima, odakle mu pare da ih hrani i gaji, dok je narod gladan.

 41. Vidim po komentarima na ovaj tekst različite stranačke pripadnosti.Ja sam na listi za gradskog odbornika ispred PDP-a,ali mi ne pada na pamet da radim ono čemu sam svjedok godinama,a to je da je jedini program pred izbore što više pljuvati druge.I to nije bitno da li je u pitanju pozicija ili opozicija.Možemo li se najzad okrenuti budućnosti i dopustiti da dobre ideje za ovaj grad zažive bez obzira ko ih je predložio.Možda sam utopista,ali vjerujem da je to jedini način da nam bude bolje.Neka se gradska vlast dovoljno izmiješa da može doći do konstruktivnog sukoba mišljenja i prijedloga,a ne da budemo robovi jednoumlja.

 42. zokazoka,Гаврановић је превасходно усташки зет као и Радмановић,Кузмановић,Крагуљ..Ви сте странка усташких зетова.

 43. O, da je to stranka afera, ali to je zlocinacko udruzenje s ciljem da se unisti ekonomska moc RS-a, da se unisti duhovno i bioloski jedan narod. Nazalost, uspjeli su skoro u potpunosti u svojim zlocinackoprofasistickim namjerama. Svi nasi vjekovni neprijatelji zajedno nisu nasem narodu u ratovima napravili takvu stetu sto ovi napravise u miru.
  Vratili su nas sa svojim fircijem u robovlasnistvo i dali nam standard Etiopije i Sudana. Nikada nas na ovim prostorima nije bilo manje, cak ni poslije najstrasnijih ratova i kuge i kolere.
  Kuga i kolera nasega doba su md i njegova zlocinackoantisrpska vlast.

 44. Jeste vidjeli ovo saopstenje Udruzenja gradjana Moja Banjaluka? Bogami Cavi nece biti lako ima i on oraha.

  САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

  Група грађана окупљена у иницијативу „Моја Бањалука“ има за циљ да сачува и очува све позитивне вриједности нашег града и да наш град постане истинска европска метропола.
  Свјесни смо да се то не постаје на начин који су данас на прес конференцији изнијели кандидат за градоначелника Драган Чавић и носилац листе за Бањалуку Српске радикалне странке РС Мирјана Влаисављевић.
  Надали смо се да увреде и понижења нису начини цивилизованог и демократског дијалога, без обзира на скори почетак предизборне кампање.
  Очекујемо и позивамо све који желе да воде наш град да укрсте аргументе и забораве увреде и понижења.
  Јавно питамо господина Чавића и госпођу Влаисављевић:
  1. Да ли су криминалци они које су на демократским изборима изабрали грађани Бањалуке, како су они то рекли, или су то они који су вршећи предсједничку функцију помиловали бројне криминалце? Желимо да подсјетимо јавност да је осумњиченог за бројна убиства и пљачке у регији Дарка Елеза Драган Чавић помиловао док је вршио функцију предсједника РС али и бројне друге особе са дебелим полицијским досијеима о чему су медији раније писали.
  2. На који начин госпођа Влаисављевић жели да Драган Чавић, како је рекла, „србизује“ наш град и шта то значи? Зар су заборавили да је Бањалука административни, културни и духовни центар свих Срба и Републике Српске? Или им сметају други и другачији који живе у нашем граду?
  3. Због чега се боре за власт у граду Бањалуци, ако је наш град за њих „унутрашњи окупатор“ како су га назвали?
  4. Због чега понижавају грађане Бањалуке називајући власти које смо демократски бирали „режимом“ и ко их плаћа да у Републици Српској праве „сиријски“ синдром“ и куда то иде? Ми већ знамо, а они нека јавно кажу!
  Од надлежних органа, посебно Централне изборне комисије, очекујемо да санкционише испад носиоца листе СРС РС за Бањалуку Мирјане Влаисављевић која је озваничавајући подршку Драгану Чавићу изнијела шовинистичке ставове да се Бањалука „полатинчила“ и „мондијализовала“ и да је зато треба „србизовати“.
  Бањалука је била и остала најљепши српски град довољно широк за све добре људе и за цијели свијет и урадићемо све да таква и остане и да нас ниједна политичка партија не гура у гето и мрак.
  Удружење грађана Моја Бањалука

  😉

 45. ЗОКА,ЗОКА, ДРАГОВОЉАЦ и остали СНСД-ови полтрони:
  1. прва ствар коју треба да знате да је „Удружење грађана Моја Бањалука“ само обична невладина организација коју стипендира СНСД (град Бањалука), као и многе друге којима је један једини циљ да пљују по свима који нису омиљени СНСД-у.
  Са тим удружењима руководи изборни штаб Гаврановића на чијем је челу гл.уредница Гласа Српске Мирјана Кусмук, и гл.уредница Независних новина Наташа Радмановић, кћерка Небојше Радмановића.
  У складу са тиме имате и све ове „прљаве“ текстове Гласа српске и Независних новина којима је једини задатак да буду режимски медији и да послуже само да ДИСКРЕДИТУЈУ и ОЦРНЕ све кандидате или противнике СНСД-а. Драган Чавић је једини јавно година противник режима,и једина особа која има м.да да каже све отворено грађанима РС.
  Ако желите да сазнате праву истину са ПРЕС конференције на којој су говорили г-дин Чавић и г-ђа ВлаЈисављевић погледајте слиједећиу линк:
  http://www.recproduction.net/video.html
  Те исте НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ и ово кобајаге удружење не знају да напишу ни правилно презиме г-ђе Влајисављевић, која је иначе дугогодишњи академски професор, и иначе проф.др позната цијелој Бањалуци.
  2. Како вас није СРАМОТА да тако пљујете по Чавићу, спомињете нечију породицу и изговарате лажи. Стоко необразована прво погледајте своју породицу па онда причајте те сеоске приче о другим људима. Ако већ немате ништа паметније да кажете немојте друге да пљујете и лажете. Чавић је за разлику од ваши пулена бранио РС у 1.Крајишком корпусу војне полиције РС, и има своје ратне другове, саборце. Додик нема 1 ДАНА РАТНОГ СТАЖА , КАО И ГАВРАНОВИЋ.

  Само ви пљујте по Чавићу и свим оним који су против олигархије и криминалне власти СНСД-а.
  Али знајте једно, грађанима Бањалуке и Републике Српске је пуна капа ових криминалаца, а 07.октобар је близу па ће и „црвена власт“ дочекати свој крај као и она у Србији!
  😀

 46. Саопштења и г.вана!
  Ко је то њима слаг’о да је њихова Бањалука неки културни и духовни центар свих Срба?
  Па тај град нема ни један културни објекат, један једини музеј им прокисује и 15 година нису у стању да промјене кров!
  Који ми је то културни центар, кад је главна манифестација наступ цеце на додиковом предизборном скупу?
  Одкуд њима права да узимају себи толико слободе, за такве простачке изјаве?
  Свим Србима је главни град Београд, без обзира гдје живјели, па према томе и нама у РС!
  Да би Бањалука стварно постала нешто од тога што они сами себи пришивају, неопходно је промјенити тај накарадни режим који тај град уништава темељно и постаје све огађенија Бањалука за остатак Републике!

 47. Дајте том лудаку курсули његову кошуљу!
  Алоо цигојнеру да ти не гори шта око шупе, данас сте палили некакве гуме…а циганчино? Хоћеш да запалиш ду’овни и културни центар свих Срба?B-)B-)B-)

 48. Gdje li su bili ti stakori iz Moje Banjaluke za vrijeme rata? Ronhilovali i u misije rupe se zavlacili.
  Cava, naprijed ! Nisu oni tebi dorasli, da budem prost, ni do one stvari.Najveci sljam banjalucki, kriminalci i mafijasi, bagra kojima je pohlepa popila i ono malo pameti sto su je imali. A, duse i srca, postenja ni cojstva nisu nikada ni imali.
  Zivjeti na krvi i znoju naroda svoga nije se nikome posrecilo pa nece ni njima.Navukli su prokletstvo na svoju djecu i djecu njihove djece koja nisu kriva sto su im djedovi i babe bili ljudske pohlepne nakaze.

 49. @zokazoka

  Vidi se da si klasican stranacki rob i pacenik, vec sam u par navrata govorio da Cavu smatram kao kandidata koji donosi promjenu(kakvu-takvu) i zato cu i glasati za njega, a da prodajem glas- to mozda ti mozes!

  S obzirom da imas iskustva kao potrcko, mozes i za Cavinim psom! Cuj zmirim na alkohol i drogiranje, pa nisam znao da provodis vrijeme u Cavicevoj kuci da sve to znas.

  Najinteresantnije niko od vas robova ne komentarise trenutno stanje, vec se daleko vraca u proslost i trazi greske, a nikad nije bilo gore nego sada, i iz tog razloga nemam ni sekund dileme za koga glasati iako je daleko od idealnog!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *