Досљедност: САД не подржавају прекрајања граница на Балкану

Сједињене Америчке Државе не подржавају прекрајање државних граница на Балкану, а сваки такав покушај је непродуктиван и дестабилизујући, рекао је званичник Стејт департмента за македонску агенцију МИА, поводом најновије изјаве албанског премијера о „Албанији свих албанских земаља”. Албански премијер Саљи Бериша, приликом обиљежавања 100. годишњице независности државе, 28. новембра, говорио је о „Албанији свих албанских […]

субота, децембар 1, 2012 / 08:06

Сједињене Америчке Државе не подржавају прекрајање државних граница на Балкану, а сваки такав покушај је непродуктиван и дестабилизујући, рекао је званичник Стејт департмента за македонску агенцију МИА, поводом најновије изјаве албанског премијера о „Албанији свих албанских земаља”.

Албански премијер Саљи Бериша, приликом обиљежавања 100. годишњице независности државе, 28. новембра, говорио је о „Албанији свих албанских земаља, од Превезе до Прешева , од Скопља до Подгорице „.

Због Беришине изјаве присуство слављу у Тирани поводом празника отказао је министар спољних послова Грчке, а нешто раније је то учинио и предсједник Македоније због инцидената приликом недавне посјете македонског премијера Албанији када је била запаљена и македонска застава.

Реаговање Стејт департмента дато македонској агенцији на изјаву албанског премијера услиједило је два дана након што су из Беришине канцеларије настојали да ублаже његову изјаву, наводећи да се она односила на „историјски контекст од прије 100 година” и да „не изражава никакву територијалну претензију према сусједима на југу, сјеверу, или истоку”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *