Досадило гранатирање Владе: УЧК-терористи заузели караулу у Македонији

Четрдесет наоружаних особа, највјероватније са Косова, заузело је око два часа ноћу караулу у селу Гошинце, у општини Липково, потврдила је македонска полиција. Нападачи су носили униформе са ознакама „УЧК“. Македонска полиција контролише караулу.  Македонска полиција "обезбјеђује караулу Гошинце", рекао је телевизији Сител портпарол македонске полиције Иво Котевски, који је рекао да је за инцидент, […]

уторак, април 21, 2015 / 17:15

Четрдесет наоружаних особа, највјероватније са Косова, заузело је око два часа ноћу караулу у селу Гошинце, у општини Липково, потврдила је македонска полиција. Нападачи су носили униформе са ознакама „УЧК“. Македонска полиција контролише караулу.

 Македонска полиција "обезбјеђује караулу Гошинце", рекао је телевизији Сител портпарол македонске полиције Иво Котевски, који је рекао да је за инцидент, према првим информацијама, "одговорна група из Гњилана".

Портпарол македонског министарства унутрашњих послова Иво Котевски рекао је у уторак послије подне да караулу и околину контролишу македонске снаге безбиједности, наводећи да је за инцидент, према првим информацијама, одговорна "група из Гњилана, која је у Македонију ушла са Косова".

Косовска полиција је, у међувремену, демантовала да је било каква сумњива група виђена у околини македонске границе.

Нема независне потврде детаља везаних за овај инцидент иако је тим ОЕБС-а кренуо ка селу Гошинце, али су одустали од уласка у то село јер, како су навели македонски медији, "немају блиндиране џипове".

Нема информација гдје се тренутно налази група наоружаних људи, који су неколико сати контролисали караулу, која се налази десетак километара од села Гошинце.

Котевски је, раније данас, на конференцији за новинаре рекао да је један од заробљених полицајаца успио да се одвеже и ослободи остале, након чега су пјешке озишли из те карауле.

"Док су одлазили чули су рафал из аутоматског наоружања", рекао је Котевски.

Село Гошинце се налази недалеко од Танушеваца, гдје је почетком 2001. године почела "побуна Албанаца". Караула Гошинце је посљедњих година неколико пута гађана из минобацача.

Албански медији цитирају некадашњег команданта УЧК за Липково, Абедина Зумберија, који тврди да тамошњи Албанци "нису заинтересовани за нови конфликт", већ да је оружана криза у селу Гошинце "производ владе у Скопљу".

Још увек је нејасно која се група крије иза симбола УЧК, али је ова организација у протекла два мјесеца преузела одговорност за два терористичка напада на зграде владе у Скопљу у којима није било жртава, а причињена је материјална штета.
 

 

 0 КОМЕНТАРА

  1. BJR MAKEDONIJA trenutno je najveći bezbjednosno politički problem balkana veći čak i od BIH i Kosova. U narednom periodu cijenim da će biti još više bezbjednosnih incidenata jer Albanskim teroristima cilj i jeste da se fokus zbivanja prenese sa Kosovskih problema kao što je status, kriminal, korupcija, ilegalni imigranti, terorizam itd prenese na jedno nestabilno uređenje kao što je Makedonija. Sigurno je da Evropa sve više pritiska Kosovo da započne sa sređivanjem stanja, biće zanimljivo vidjeti kako će se ovo riješiti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *