Доњецк: 89 одсто за независност, било сукоба

Проруске снаге у регину Доњецка у Украјини саопштиле да је 89% бирача на референдуму гласало за независност, док је 10% било против. Излазност преко 70 одсто. "Ови резултати могу бити сматрани за коначне", рекао је Роман Љагин, шеф изборне комисије у Доњецку, новинарима након затварања биралишта. Он је рекао да је излазност била мало испод […]

понедељак, мај 12, 2014 / 08:26

Проруске снаге у регину Доњецка у Украјини саопштиле да је 89% бирача на референдуму гласало за независност, док је 10% било против. Излазност преко 70 одсто.

"Ови резултати могу бити сматрани за коначне", рекао је Роман Љагин, шеф изборне комисије у Доњецку, новинарима након затварања биралишта. Он је рекао да је излазност била мало испод 75 одсто, пренио је АФП. Итар-Тас је претходно преносећи прелиминарне податке навео да је излазност била 71,4 одсто.

"Испоставило се као изузетно лако да пребројимо гласове пошто је број људи који су гласали против био изузетно мали и број неважећих листића је био мали", додао је Љагин.

Референдум у области Доњецка и Луганска је био је одржан уз пуцњаву и насиље у појединим местима.

Проблеми у одржавању референдума су се јавили у Мариупољу и Красноармејску, гдје је дошло до пуцњаве када је Национална гарда Украјине ушла у град и у којој је убијена једна особа. Фоторепортер АФП пријавио је да је у Красноармејску видио како је једна прокијевска милитантна група убила или тешко ранила бар двојицу људи, преноси та агенција.

Због безбједносних разлога, гласачка мјеста у Мариупољу су затворена у 17 часова по локалном времену (18 по московском), а у Красноармејску у 16 часова (17 часова по московском времену).

Проруски активисти у регионима Доњецка и Луганска истичу да је на референдум изашло више од 70 одсто гласача. У ове двије области, иначе, живи седам од укупно 45 милиона становника Украјине.

ЕУ је у недељу увече саопштила да не признаје резултате такозваног односно наводног референдума на истоку Украјине.

С обзиром да на овом референдуму није било неутралних посматрача, да су изборне листе биле некомплетне и да ње било никакве међународне подршке – чак ни од Русије – у Кијеву и на Западу изражавају неповјерење у информације које шаљу његови организоратори.

Шведски министар спољних послова Карл Билт је написао на Твитеру да су "подаци с лажног референдума у Источној Украјини вјероватно лажни. "Нема начина да се сазна чак ни колика је била излазност", казао је Билт.

Проруски лидери на истоку Украјине, међутим, тврде да резултати референдума јасно говоре у прилог претварања два поменута региона у суверене републике.

"Излазност је била боља него што смо очекивали. Захваљујући овом референдуму моћи ћемо да одлучујемо о сопственој будућности", истиче шеф самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин, додајући да се "морају натјерати да оду они који су окупирали нашу земљу".

Вјачеслав Пономарјов, проруски градоначелних Славјанска, напомиње да његови истомишљеници могу сада да организују друга гласања, укључујући и гласање о томе да ли желе да буду дио Русије. Пономарјов истиче да би већ сада могао да каже резултате једног таквог референдума.

У Кијеву референдум на истоку земље називају "криминалном фарсом", која нема значаја са становишта закона и устава и коју је "инспирисао, организовао и финансирао Кремљ".

На гласачким листићима је писало: "Да ли одобравате независност Народне Републике Доњецк" и "Да ли одобравате независност Народне Републике Луганск".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *