Доњецк: 40 погинулих током борби око аеродрома

Украјинске снаге лојалне Кијеву су, послије крвавих борби с снагама које не прихватају превратничку власт у Кијеву, на аеродрому у Доњецку, повратиле контролу над тим аеродромом. Том приликом је погинуло 40 људи. "Аеродром је у потпуности под нашом контролом. Непријатељ је претрпио тешке губитке, док са наше стране нико није погинуо", изјавио је кијевски министар […]

уторак, мај 27, 2014 / 12:35

Украјинске снаге лојалне Кијеву су, послије крвавих борби с снагама које не прихватају превратничку власт у Кијеву, на аеродрому у Доњецку, повратиле контролу над тим аеродромом. Том приликом је погинуло 40 људи.

"Аеродром је у потпуности под нашом контролом. Непријатељ је претрпио тешке губитке, док са наше стране нико није погинуо", изјавио је кијевски министар унутрашњих послова Арсен Аваков, а пренијела агенција АФП.

Градоначелник Доњецка Александар Лукјаченко је изјавио да је "током антитерористичке операције живот изгубило двоје цивила и 38 учесника борби". Он је додао да је, поред 40 погинулих, повријеђена 31 особа, које су смештене на лијечење у болницама.

Пуцњава и борба око превласти над главним аеродромом "Сергеј Прокофјев" у Доњецку трајала је јуче читав дан. У ноћи између недеље и понедељка федералистичке снаге су дошле на аеродром и захтијевале су од војске лојалне Кијеву  да га напусти.

Послије окршаја који је уследио,  војска је жестоко одговорила, употребивши хеликоптере и борбене летјелице. Доњецке снаге тврде да су успјеле да оборе два хеликоптера војске.

Ријеч је о другом по величини аеродрому у цијелој Украјини, а од првенственог значаја је за ваздушни саобраћај за источне области – Доњецк, Запорожје, Луганск и Харков.

Новоизабрани предсједник Украјине Петро Порошенко јуче изјавио да подржава "антитерористичку акцију“, као су раније у Кијеву окарактерисали акцију слања  војске на исток, али да би та акција требало да траје неколико сати, а не мјесеци.

За то вријеме не мирују ни сукоби у Славјанску, гдје су четири особе убијене, а једна је рањена током непрестаног гранатирања тог украјинског града, јавила је данас агенција Итар тас с. Та агенција преноси да је од синоћ град био засут гранатама из артиљеријског наоружања, а украјинска војска је, такође, пуцала из лаког аутоматског оружја.

Жртве су пронађене у близини кратера насталих од испаљених граната. Неименовани представник славјанске народне милиције је потврдио број жртава и додао да би број убијених и рањених могао да расте.

Иста агенција наводи да је ситуација у граду Доњецку јутрос мирна упркос најави про-кијевских снага безбиједности да ће у зору започети нову операцију.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *