Донирана опрема за Национални парк Сутјеска

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске додијелило је Националном парку „Сутјеска“ нову опрему вриједну 400.000 КМ. Ресорни министар Сребренка Голић поручила је да ће ово министарство наставити активности на оснаживању овог парка, наводећи да су то најприје послови на изради планова просторног уређења и управљања националним парковима и шумским резерватима. "Помоћ могу […]

среда, септембар 19, 2012 / 14:47

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске додијелило је Националном парку „Сутјеска“ нову опрему вриједну 400.000 КМ.

Ресорни министар Сребренка Голић поручила је да ће ово министарство наставити активности на оснаживању овог парка, наводећи да су то најприје послови на изради планова просторног уређења и управљања националним парковима и шумским резерватима.

"Помоћ могу очекивати и локалне заједнице на чијим територијама су заштићена подручја. За њих смо обезбиједили грант средства од 180.000 КМ и већ смо одобрили шест пројеката, првенствено на заштити биодиверзитета", рекла је Голићева.

Она је најавила и подршку обнови старог караванског пута у близини границе са Црном Гором, чиме би била побољашана рафтинг туристичка понуда на Бастасима код Фоче.

Директор Националног парка "Сутјеска" Тјентиште Зоран Чанчар истакао је да је парк од Министарства добио теренско возило "нисан", трактор са прикључцима, 17 рачунара, четири лаптопа и канцеларијску опрему.

"Министарство је донацију обезбиједило путем грант средстава Глобалног фонда заштите животне средине. Недавно смо добили ватрогасно возило. Ускоро стижу и ГПС уређаји и средства за изградњу осматрачница. Вриједна опрема је добродошла да заштитимо културно-историјско и природно насљеђе", рекао је Чанчар.

У овом подручју неизоставна је и подршка на изградњи регионалне санитарне депоније за општине горњег Подриња, и у току је израда студије изводљивости.

"До краја октобра имаћемо готову студију изводљивосту, гдје ћемо имати прецизне податке на којој локацији ће се градити и којег капацитета ће бити како бисмо ријешили то питање на овом подручју", рекао је помоћник министра Милош Јокић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *